Υπό αμφισβήτηση όλοι οι διορισμοί στους ημικρατικούς

Θέμα σύγκρουσης συμφέροντος από τους διορισμούς του Υπουργικού Συμβουλίου θέτουν επιτακτικά με δημόσιες τοποθετήσεις τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης ενώ την ίδια ώρα και τα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση ζητούν εξηγήσεις για το διορισμό μέλους του ΕΛΑΜ στο Δ.Σ του ΤΕΠΑΚ.

Αρμόδια για εξέταση είτε αυτεπάγγελτα είτε κατόπιν καταγγελιών διερεύνησης περιπτώσεων σύγκρουσης συμφερόντων είναι η Επιτροπή Διερεύνησης Ασυμβίβαστου.

Το θέμα όμως είναι ότι η θητεία της προέδρου της Επιτροπής έχει λήξει από την προηγούμενη βδομάδα και ουσιαστικά η Επιτροπή είναι ανενεργή. Άρα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αρμόδια Επιτροπή για να διερευνήσει περιπτώσεις τυχόν σύγκρουσης συμφέροντος από τους διορισμούς στους Ημικρατικούς Οργανισμούς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπουργικό Συμβούλιο στη συνεδρία του στις 17 Ιανουαρίου αποφάσισε τον διορισμό της κ. Αλεξίας Λυκούργου πρώην Δικαστή, ως νέου προέδρου της Επιτροπής Διερεύνησης Ασυμβίβαστου. Υπενθυμίζεται ότι μέλη της Επιτροπής είναι εκ της θέσεως τους, ο Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας και η Γενική Διευθύντρια της Βουλής, ενώ μέλος είναι επίσης και η Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Έλενα Ζαχαριάδου Εισαγγελέας της Δημοκρατίας.

Για να ισχύσει όμως ο διορισμός της νέας προέδρου της Επιτροπής και να μπορέσει να πιάσει δουλειά θα πρέπει να δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας. Κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμη γίνει, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει αυτή την εβδομάδα.

Οι αναφορές περί πιθανότητας σύγκρουσης συμφέροντος ουσιαστικά εστιάζονται κυρίως στις περιπτώσεις του προέδρου του Δ.Σ. της ΑΗΚ Γιώργος Πέτρου ιδιοκτήτη της εταiρείας Star Oil και της προέδρου του Δ.Σ. της Cyta Μαρίας Τσιάκκα, Διευθύνουσας Συμβούλου της εταιρείας Tsiakkastel Office Line Ltd.

Η Μαρία Τσιάκκα σε δηλώσεις της χθες στο Σίγμα κλήθηκε να σχολιάσει και το κατά πόσο τίθεται ζήτημα σύγκρουσης συμφέροντος δηλώνοντας πως δεν υπάρχει οποιοδήποτε ζήτημα με την εταιρεία την οποία διευθύνει και σημείωσε πως η εταιρεία της συμμετείχε στο παρελθόν χωρίς θετικό αποτέλεσμα σε διαδικασία προσφοράς για εξοπλισμούς της Cyta στον τομέα των εκτυπωτών.

Σημείωσε ότι η Εταιρεία της δεν πουλεί είδη τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού ή άλλα συναφή προιόντα που να έχουν σχέση με τις κύριες δραστηριότητες της Cyta και ότι θεωρεί αυτονόητο ότι κατά την διαρκεια της προεδρίας της, Εταιρείες δικών της συμφερόντων δεν θα λάβουν μέρος σε κανένα διαγωνισμό της Αρχής.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι ζήτημα τίθεται και για τον διορισμό μέλους του ΔΣ της ΔΕΦΑ.

Για τις αναφορές περί σύγκρουσης συμφέροντος σε διορισμούς μελών του ΔΣ Ημικρατικών Οργανισμών κλήθηκε να τοποθετηθεί και ο πρόεδρος του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Γιώργος Αρέστη, ο οποίος χθες ήταν φιλοξενούμενος σχεδόν σε όλες τις ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές ενημερωτικές εκπομπές.

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΛΦΑ ανέφερε ότι ο έλεγχος ασυμβίβαστου προηγήθηκε των διορισμών, μέσω υπεύθυνης δήλωσης που υπέγραψαν όλοι οι υποψήφιοι.
«Ακόμη και εάν αποδειχθεί ότι κάποιος έχει δηλώσει ψευδώς, το Υπουργικό Συμβούλιο έχει το περιθώριο διόρθωσης», δήλωσε.

Πρόσθεσε ακόμα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δηλώσει ότι με την πρώτη ευκαιρία θα καλέσει τα μέλη του Γνωμοδοτικού να συζητήσουν μαζί του εάν να υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.

Ανέφερε τέλος ότι η λειτουργία του Σώματος είναι υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η επόμενη πράξη θα είναι η επιλογή του ΔΣ της Αγγλικής Σχολής.

Δεν αποδέχεται διορισμό ο Κώστα του ΑΚΕΛ

Σε μακροσκελή και έντονα επικριτική κατά της Κυβέρνησης το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε χθες ότι το μέλος της ΚΕ του κόμματος Κώστα Κώστας, ο οποίος επαναδιορίστηκε στο ΔΣ του ΡΙΚ, δεν θα αποδεχθεί τον διορισμό.

Όπως αναφέρει, η μη αποδοχή του διορισμού γίνεται «ως ένδειξη αντίδρασης στην πολιτική απόφαση της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη να αποκλείσει σχεδόν ολοκληρωτικά από τα συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών κάθε άνθρωπο που προέρχεται από την Αριστερά, συμπεριλαμβανομένων μάλιστα ανθρώπων που, κατά παραδοχή υπουργών της κυβέρνησης, υπηρέτησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια με ευσυνειδησία και αποτελεσματικότητα τους Οργανισμούς».

Αναζητούνται απαντήσεις για τον διορισμό Κωσταλιά

Ο διορισμός των μελών του ΔΣ του ΤΕΠΑΚ ήταν καθαρά θέμα επιλογών του Προέδρου και δεν υπάγεται στις εισηγήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου.

Ο διορισμός Κωνσταντίνου Κωσταλιά, ο οποίος παρουσιάζεται ως μέλος του ΕΛΑΜ και ο οποίος σε αναρτήσεις του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης εξέφραζε στήριξη προς το καθεστώς Παπαδόπουλου συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις.

Οι οποίες μάλιστα προέρχονται και από τα ίδια τα κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση και τα οποία ζητούν εξηγήσεις για το πώς προέκυψε ο συγκεκριμένος διορισμός. Από πλευράς Κυβέρνησης πάντως δεν δόθηκε καμία εξήγηση μέχρι χθες. Ο αντιπρόεδρος της ΔΗΠΑ χθες Μαρίνος Κλεάνθους σε διάφορες δημόσιες παρεμβάσεις του χθες άφησε αιχμές για υποψίες συνεννόησης του Προέδρου με το ΕΛΑΜ. Ανέφερε χαρακτηριστικά για οσμή συνεννόησης με την ακροδεξιά. Πιο ήπια ήταν η αντίδραση του ΔΗΚΟ, το οποίο έκανε λόγω για ατυχέστατο διορισμό που έπρεπε να αποφευχθεί.

Το θέμα βέβαια με το διορισμό Κωσταλιά δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα λήξει στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Από πλευράς Κυβέρνησης διαρρέεται από την Παρασκευή το βράδυ ότι ο Πρόεδρος σε συνεννόηση με το Υπουργικό Συμβούλιο θα προχωρήσει σε ανάκληση του και διορισμού Κωσταλιά και αντικατάσταση του με τον δρ. Κωνσταντίνο Βορκά. Υπενθυμίζεται ότι από πλευράς γνωστών νομικών, όπως ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης εγείρονται κάποια νομικά ζητήματα γύρω από τον χειρισμό του θέματος.

Σε δηλώσεις του χθες στο philenews podcast o κ. Αιμιλιανίδης δήλωσε ότι η παύση μελών του ΔΣ του ΤΕΠΑΚ, γίνεται σύμφωνα με τη νομοθεσία, με τον ίδιο τρόπο που γίνεται με τους Δικαστές του Ανωτάτου, εξηγώντας ότι πρέπει να προκύπτει παράπτωμα. Aνάκληση διορισμού είπε, μπορεί να γίνει υπό προϋποθέσεις.

Διευκρίνισε ακόμα πως, αν δεν έχει ολοκληρωθεί ο διορισμός, διά της δημοσιοποίησης στην επίσημη εφημερίδα, μπορεί να ακολουθήσει παύση συγκεκριμένου προσώπου. Θα πρέπει να συνέλθει εκ νέου το Υπουργικό να ανακαλέσει το διορισμό. Στη συνέχεια θα ισχύσει ο νέος διορισμός, καθώς πρόκειται για πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου αναφέρει ο νομικός, συνεπώς υπάρχει το τεκμήριο της Συνταγματικότητας.

Είναι λάθος θεσμικά υπέδειξε ο Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, να ενεργεί ο Πρόεδρος έναντι του Υπουργικού Συμβουλίου, αν θέλουμε να είμαστε προηγμένη Δημοκρατία και να μην θεωρούνται οι υπουργοί οι yesmen kai yeswomen του Προέδρου.

Πηγή: philenews.comΦρίξος Δαλιτης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *