Αγώνες χωρίς οπαδούς σκέφτεται η Κυβέρνηση – Στην ΚΟΠ το μπαλάκι για μέτρα

Το παράδειγμα της Ελλάδας προσανατολίζεται να ακολουθήσει εν μέρει και η κυβέρνηση για αντιμετώπιση των φαινομένων βίας στα γήπεδα, με το μπαλάκι να μετατίθεται στην εκτελεστική επιτροπή της ΚΟΠ που συνέρχεται έκτακτα σήμερα για λήψη μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», πρόθεση της κυβέρνησης είναι, μετά και τα προχθεσινά έκτροπα στη Λεμεσό, όλοι οι εναπομείναντες αγώνες στο πρωτάθλημα και το Κύπελλο να διεξαχθούν κεκλεισμένων των θυρών και όχι μόνο με οπαδούς της γηπεδούχου ομάδας, όπως αποφάσισε πρόσφατα η ΚΟΠ. Ωστόσο, αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο αν τα σωματεία σήμερα λάβουν αποφάσεις που να ικανοποιούν προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης της βίας, τότε να μην λάβει το προαναφερθέν μέτρο. Αν όμως, τα μέτρα της ΚΟΠ δεν κριθούν ικανοποιητικά, τότε δεν αποκλείεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που έχει πάρει πάνω του το όλο θέμα και τηρώντας στενή συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης, να καλέσει σε σύσκεψη τους προέδρους των ομάδων για να τους εξηγηθεί η απόφαση της κυβέρνησης για αγώνες χωρίς φιλάθλους.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, σήμερα ο Μάριος Χαρτσιώτης θα θέσει την ΚΟΠ προ των ευθυνών της, αφού σύμφωνα με τον νόμο η ομοσπονδία έχει μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την ασφάλεια ενός αγώνα. Μάλιστα, ο υπουργός, όπως αναφέρθηκε χθες στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα αναφέρει στην ΚΟΠ πως η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να στέλνει σε κάθε αγώνα 300 αστυνομικούς πληρώνοντας υπερωρίες, επειδή τα σωματεία δεν λαμβάνουν μέτρα για έλεγχο των οπαδών τους. Επίσης, ο υπουργός θα προειδοποιήσει με κλείσιμο Συνδέσμων Φιλάθλων. Μετά την ενημέρωση, ο κ. Χαρτσιώτης θα αποχωρήσει και η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα μας δήλωσε ο αναπληρωτής κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, θα αναμένει τις αποφάσεις τις ΚΟΠ και αναλόγως θα κινηθεί.

Το θέμα απασχόλησε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο με τον κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κωνσταντίνο Λετυμπιώτη, να δηλώνει πως «έγινε μια πολύ λεπτομερής ανταλλαγή απόψεων, έχουμε ενημερωθεί ότι αύριο (σήμερα) έχει συγκληθεί μια έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΟΠ στην οποία αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη βία στα γήπεδα». Πριν ξεκινήσει η συζήτηση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΚΟΠ, ανέφερε ο Εκπρόσωπος, θα παραστεί ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, για να παραθέσει τις απόψεις και τους προβληματισμούς της κυβέρνησης. «Αφού ενημερωθούμε για τις αποφάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εξετάσουν περαιτέρω ενδεχόμενα συγκεκριμένα μέτρα που μπορούν να ληφθούν».

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης και κατά πόσο το περιεχόμενο τους αποτελούσε μομφή κατά της Αστυνομίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτό που συνάγεται και που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι χθες υπήρξε έντονη αστυνομική παρουσία. Την ίδια στιγμή, πρέπει να κατανοήσουμε ότι δεν μπορεί και δεν είναι δυνατόν η Αστυνομία να βρίσκεται με έντονη παρουσία σε όλους τους αγωνιστικούς χώρους.

Οι αγωνιστικοί χώροι δεν είναι πεδία μάχης. Είχαν ξεκινήσει επεισόδια έξω από τον αγωνιστικό χώρο και ήταν ένας από τους λόγους που ο αρμόδιος αστυνομικός στον αγωνιστικό χώρο ενημέρωσε τον διαιτητή του αγώνα σε συνεννόηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι, με εκείνα τα δεδομένα δεν θα μπορούσε να υπάρξει επαρκής αστυνόμευση».

Ερωτηθείς αν υπήρξε πολιτική απόφαση για τη μη έναρξη του χθεσινού αγώνα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η απόφαση λαμβάνεται σύμφωνα με τη νομοθεσία. Εκείνο το οποίο έγινε χθες βράδυ, μετά που ξεκίνησαν τα επεισόδια είναι ότι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώθηκε, επικοινώνησε ο ίδιος και με τον υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο οποίος καθηκόντως επικοινώνησε με τον υπεύθυνο αστυνομικό στον αγωνιστικό χώρο.

Ενημερώθηκε από τον υπεύθυνο αστυνομικό του αγωνιστικού χώρου ότι, όπως ήταν τα δεδομένα, όπως διεξάγονταν τα γεγονότα εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσε να υπάρξει επαρκής αστυνόμευση του χώρου. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης τότε. σε συντονισμό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είπε στον αστυνομικό να ενημερώσει τον διαιτητή του αγώνα και ο διαιτητής του αγώνα, όπως ακριβώς προνοεί η νομοθεσία, αποφάσισε τη μη διεξαγωγή του αγώνα».

Κατά τις πληροφορίες μας, ο διαιτητής του αγώνα ήταν έτοιμος να ξεκινήσει το ματς, παρά τα επεισόδια, όμως η Αστυνομία είχε εκφραστεί αντίθετα. Όσον αφορά στα αντικείμενα που κατείχαν φίλαθλοι στην κερκίδα της ΑΕΛ, όπως φαίνεται από το κλειστό κύκλωμα του σταδίου, λίγο πριν την έναρξη του αγώνα, δείχνει αρκετούς οπαδούς να σκύβουν σε συγκεκριμένο σημείο στη μέση της κερκίδας και να παίρνουν τα επικίνδυνα αντικείμενα. Φαίνεται, από τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας, πως τα αντικείμενα βρίσκονταν σε κάποια κρύπτη του γηπέδου μέρες πριν και τα μετέφεραν στην κερκίδα λίγο πριν αρχίσει ο αγώνας.

Πηγή: philenews.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *