Tύποι προσωπικοτήτων και Διατροφή- Της Χριστίνας Ζαβού και Νάσιας Κουτή

Οι Αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι το σώμα αποτελείται από 4 στοιχεία : Γη / Αέρας / Φωτιά / Υγρασία . Αυτοί οι 4 τύποι έγιναν γνωστοί από τον Ιπποκράτη , οι οποίοι σχετίζονται και με τις καταστάσεις της ιδιοσυγκρασίας μας.

Μελαγχολικός : Είναι συναισθηματικός τύπος αλλά με πολύ άγχος , έχει κυκλοθυμικές τάσεις προς την θλίψη . Υπάρχει συνεχείς ανησυχία , αλλά θέλει την τελειότητα και δεν ευχαριστιέται εύκολα . Είναι αγχώδεις με υπερένταση για το πως θα προχωρήσει .

Φλεγματικός : Ήρεμος / ήπιος / σταθερός αποφεύγει τις εντάσεις και καυγάδες , δεν ρισκάρει , είναι σκεπτόμενο άτομο . Κάνει σχέδια με πλάνο και έχει ξεκάθαρες σχέσεις και απόψεις και δεν επηρεαζεται από εξωτερικούς παράγοντες . Υπάρχει κομμάτι της ενσυναίσθησης . Παίρνει αποφάσεις αλλά παίρνει τον χρόνο που χρειάζεται . Το συναίσθημα ψυχραιμίας / λογικής / γλυκύτητα και ένα κομμάτι αδιαφορίας . Ξέρει να έχει αυτοέλεγχο και διπλωματία και είναι ειρηνοποιός σε κάποιες καταστάσεις , κάποιες φορές γίνεται δειλός και τεμπέλης .

Αιματώδης : παρέχει παρηγοριά και συμπόνια στον συνάνθρωπο και είναι εξωστρεφείς , επηρεαζεται συναισθηματικά από την απώλεια άλλων ανθρώπων και χαρακτηρίζεται από χαρά και ευαισθησία . Προσπαθεί να απορροφήσει όλα τα καλά , χαρούμενα γεγονότα της ζωής , χωρίς να βαριέται . Διακατέχεται από ενέργεια / αισιοδοξία και με έντονη αίσθηση της ζωής . Παίρνει πρωτοβουλίες και αποφάσεις αλλά αποσπάται η προσοχή του , διότι συγκρίνει τύπους και καταστάσεις .

Αυθόρμητος , περιπετειώδης , εξερευνά , ανοικτός χαρακτήρας και δεν του αρέσει η αγένεια . Χολερικός : φιλοδοξία με ελάχιστα συναισθήματα . Δεν υπάρχει σταθερότητα αλλά συνέχεια την ροη των καταστάσεων , υπάρχει αμηχανία / ανυπομονησία να γίνουν όπως τα θέλει αυτός . Υπάρχει δυνατή θέληση / δημιουργία / αποφασιστικότητα αλλά με θυμωμένα αρνητικά πρότυπα . Υπάρχει χειριστικότητα και βία προς αλλά άτομα , δεν έχει ουσιαστικές φιλίες , κάνει κάποιες πράξεις συμπαραστάσεις διότι υπάρχει συμφέρον , φτάνει στα άκρα , λόγω ανασφάλειας ( συνδιασμός αιματωδης / χολερικός ) .

Αυτοί είναι οι τύποι προσωπικότητας που ανάλυσε ο Ιπποκράτης . Να αναφέρουμε ότι οι εξωτερικοί παράγοντες δηλαδή, περιβάλλον , συνθήκες κλιματολογικές και κοινωνικά σύνολα , μεταλλάσσουν την προσωπικότητα του κάθε τύπου . Αυτά τα 4 στοιχεία επηρεάζουν την εσωτερική μας ιδιοσυγκρασία βάση των συνθηκών που μετατρέπονται σε εμπειρίες που ζουμε .

Π.χ. τύπος Αιματωδης : η άποψη και η τοποθέτηση που θα κάνει σε μια συζήτηση για συγκεκριμένο γεγονός , θα επηρεαστεί και από άλλους εξωτερικούς παράγοντες και μετατρέπεται εσωτερικά η ιδιοσυγκρασία του σε πιο σκληρή αντίδραση συναισθηματική .

Τα 4 στοιχεία του Ιπποκράτη μπορούν να αλληλοεπιδράσουν όλους τους τύπους , βάση των συνθηκών και συγκεκριμένων περιόδων της ζωής του ατόμου τίποτα δεν είναι απόλυτο . Οι 4 χυμοί του σώματος : Αίμα / Μαύρη χολή /κιτρίνη χολή / Φλέγμα , επηρεάζουν την προσωπικότητα και τα συναισθήματα του ατόμου και έχει να κάνει με πολλές ψυχικές διαταραχές . Αυτά τα 4 στοιχεία εκκρίνονται από τα 4 βασικά όργανα : καρδιά / εγκέφαλος / ήπαρ / σπλήνα . Τα οποία έχουν σχέση με το αίμα και τις ψυχικές λειτουργίες .

Όταν υπάρχει ανισορροπία ανάμεσα τους , τότε παρουσιάσετε μια διαταραγμένη ψυχική κατάσταση που ασθενεί το πνεύμα . Αυτό συνδέεται σε μετέπειτα στάδιο με την θεωρία του Freud : Id Εκείνο που έχει να κάνει με τα κίνητρα , τα ένστικτα και τις βιολογικές ανάγκες , το Ego που είναι το Εγώ που έχει άμεση σχέση με το λογικό και το Superego που είναι το Υπερεγώ που συμπεριλαμβάνει τις θετικές ηθικές , κοινωνικές αξίες δηλ την ηθική συνείδηση .

Το επόμενο στάδιο είναι οι 8 τύποι προσωπικότητας του Carl Jung που έχει να κάνει με τα αρχέτυπα και τος νοητικές προδιαθέσεις που βασίζονται μέσα από τις εμπειρίες του καθενός : Σκέψη / συναίσθημα / Αίσθηση / Αντίληψη . Ο Jung υποστηρίζει ότι οι λειτουργίες της αίσθησης και της αντίληψης , υπερισχύουν από τις λειτουργίες του συναισθήματος και της σκέψης .

Όπως επίσης διακρίνονται και τα άτομα με : Αναλυτική προσωπικότητα , Ηγετική προσωπικότητα , Κοινωνική προσωπικότητα , Παρορμητική προσωπικότητα , χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχει αλληλοεπίδραση και από αλλά στοιχεία .

Ακολουθούν οι 16 τύποι προσωπικότητας του δείκτη Myers-Briggs , που διερευνά μοναδικά και σημαντικά σημεία πτυχές της προσωπικότητας του ατόμου , είναι ένα απο τα πιο έγκυρα και χρήσιμα εργαλεία , βασίζεται στα έργα του Jung και μελετά τον τρόπο και οι προτιμήσεις = τρόπος ύπαρξης = συμμόρφωση με αυτές τις κατηγορίες .

Συμπέρασμα : Η συμπεριφορά των ανθρώπων δεν είναι τυχαία , υπάρχει το σταθερό , λόγω του τρόπου που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την αντίληψη τους . Δεν υπάρχει κάποιος τύπος ανώτερος από τον άλλον , και οι 16 είναι ίσιοι . Μπορούμε να κάνουμε καλύτερη αυτογνωσία , ώστε να προσπαθούμε να είμαστε σε καλύτερη ισορροπία .

Να αναφέρουμε από διατροφικής απόψεως ο κάθε τύπος προσωπικότητας , χρειάζεται ένα άλλο είδος μεταχείρισης ώστε να υπάρχει καλύτερη ισορροπία στους 4 χυμούς όπως υποστηρίζει και ο Ιπποκράτης .

Ο Μελαγχολικός : είναι καλό να τρέφεται με τροφές που περιέχουν βιταμίνες Β6 και Β12 και βοηθούν στην ρύθμιση των νευρώνων του εγκεφάλου και στην συναισθηματική ευεξία . Να αναφέρουμε ότι η ανεπάρκεια φυλλικού οξέος διαταράξει την ευαίσθητη ισορροπία των νεύρο διαβιβαστών . Β6 περιέχουν τα αμύγδαλα , καρύδια , φυσικό οξύ περιέχουν : δημητριακά ολικής αλέσεως , καστανο ρύζι , βρώμη , ρεβίθια και σπανάκι .

Ο φλεγματικός είναι καλό να καταναλώνει ζωική πρωτεΐνη για να υπάρχει αιματική ισορροπία . Δημητριακά , σέλινα και διαφορά λαχανικά , αρωματικά βότανα , πιπεριά καυτερά με μέτρο .

Ο χολερικός τύπος θα πρέπει να αποφεύγει τα γλυκά , μέλι , λάδια , βούτυρο και να προσθέσει στην διατροφή του λίγα όξυνα φαγητά π.χ. λεμόνια , ξυδι , ροδιά . Όχι πολλά σκορδά και καυτερά καίνε στο αίμα .

Και ο Αιματώδεις τύπος θα πρέπει να τρέφεται περισσότερο με λαχανικά και φρούτα , γιατί το βοηθά να εξισορροπήσει τις εγκεφαλικές και συναισθηματικές του ορμόνες καταλλήλως .

Η Β12 βοηθά τα άτομα που τρέφονται με την χορτοφαγία , και ως επίσης η μεσογειακή διατροφή , που περιέχει το ελαιόλαδο , την φέτα και καλής ποιότητας γαλακτοκομικά , φυσικά με μέτρο , βοηθούν πολύ τον συγκεκριμένο τυπο προσωπικότητας .

Ξεχωρίστε , βελτιωθείτε και κατανοήστε τους τύπους Προσωπικότητας !

Γράφουν : Χριστίνα Ζαβού Ψυχολόγος Νάσια Κουτή Διατροφολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *