«Πρόεδρε, απειλούν τις οικογένειές μας». Στην “φόρα” επιστολή που δημοσιεύει ο “Φιλελεύθερος” για απειλές που δέχονται δημόσιοι κατήγοροι

Το αίτημά τους για τήρηση μέτρων ασφαλείας με στόχο την προστασία των ίδιων και των οικογενειών τους από εγκληματικές ενέργειες, επαναφέρουν οι δημόσιοι κατήγοροι, με αφορμή τις τελευταίες επιθέσεις κακοποιών στοιχείων σε βάρος δυο συναδέλφων τους, τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, αντίστοιχα.

Πηγή: philenews.com – Φάνης Μακρίδης

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», μέσω διάφορων διαβημάτων με αποδέκτες τους επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας και επιστολής τους που, όπως πληροφορούμαστε, στάλθηκε στην Προεδρία της Δημοκρατίας στις 19 του περασμένου Ιανουαρίου, έθεσαν επιτακτικά το εν λόγω ζήτημα.

Στην επιστολή με αποδέκτη τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, επισημαίνουν την ανάγκη για λήψη μέτρων που θα αποσκοπούν στην ασφάλειά τους. Αναφέρονται, συγκεκριμένα, σε μέτρα όπως εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων τηλεόρασης (CCTV), συστημάτων συναγερμού, τοποθέτηση ειδικών περιφράξεων σε οικίες και αστυνόμευση.

Εντός του περασμένου μήνα, μάλιστα, αντιπροσωπία αποτελούμενη από δημόσιους κατηγόρους από διάφορες επαρχίες, διευθέτησαν και είχαν συνάντηση με ανώτατους αξιωματούχους της Νομικής Υπηρεσίας. Στην εν λόγω συνάντηση συμμετείχαν ο Γενικός Εισαγγελέας, ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και δυο εισαγγελείς της Δημοκρατίας.

Από πλευράς των λειτουργών της Δικαιοσύνης τέθηκε και το ζήτημα της ασφάλειάς τους στη βάση γεγονότων και δεδομένων, με τα ανώτατα στελέχη της Γενικής Εισαγγελίας να δίδουν τη δέσμευση ότι τα αιτήματά τους θα προωθηθούν με στόχο αυτά να ικανοποιηθούν.

«Καθημερινά σε κίνδυνο»

Στην επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, επεξηγείται γιατί τα τελευταία χρόνια τίθεται πολύ σοβαρό θέμα ασφάλειας. Μεταξύ άλλων σημειώνουν: « (…) ενώ αρχικά οι Δημόσιοι Κατήγοροι χειρίζονταν ποινικές υποθέσεις ενώπιον Επαρχιακών Δικαστηρίων, τουλάχιστον περί την τελευταία δεκαετία διεκπεραιώνουν επιπρόσθετα υποθέσεις ενώπιον Κακουργιοδικείων όπως και όλες τις υποθέσεις ενώπιον του Εφετείου τις οποίες έχουν χειριστεί σε πρωτόδικο επίπεδο. Σύμφωνα δε με το Σχέδιο Υπηρεσίας τους, οι Δημόσιοι Κατήγοροι της Νομικής Υπηρεσίας οφείλουν να παρουσιάζουν “οποιαδήποτε ποινική υπόθεση” τους ανατίθεται από τον Γενικό Εισαγγελέα “ενώπιον οποιουδήποτε Δικαστηρίου στη Δημοκρατία”. Λόγω του ότι οι ποινικές υποθέσεις ενέχουν την πιθανότητα φυλάκισης των Κατηγορουμένων, οι οποίοι πολλές φορές έχουν ροπή προς το έγκλημα, αλλά και του γεγονότος ότι οι Δημόσιοι Κατήγοροι καλούνται να διαχειριστούν καθημερινά ένα τεράστιο όγκο ποινικών υποθέσεων, οι Δημόσιοι Κατήγοροι εκτίθενται καθημερινά σε κίνδυνο. Συγκεκριμένα, οι Δημόσιοι Κατήγοροι γίνονται δέκτες απειλών κατά της ζωής όχι μόνο των ιδίων αλλά και των οικογενειών τους, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές στις οποίες προκαλούνται ζημιές στις περιουσίες τους από εγκληματίες ακριβώς λόγω των ποινικών υποθέσεων που έχουν χειριστεί. Δηλαδή, η φύση αλλά και ο όγκος των ποινικών υποθέσεων επιφέρουν μαζί το χαρακτηριστικό της επικινδυνότητας για τους Δημόσιους Κατηγόρους που είναι εντεταλμένοι να τις προωθήσουν ενώπιον της Δικαιοσύνης».

Στην επιστολή γίνεται εκτενής αναφορά και στην βομβιστική επίθεση εναντίον της Δημόσιας Κατηγόρου της Εισαγγελίας Πάφου κατά τον Δεκέμβριο του 2023. Βάσει των όσων σημειώνονται, το εν λόγω συμβάν «αποτελεί σοβαρότατο παράδειγμα της επικινδυνότητας του επαγγέλματος των Δημοσίων Κατηγόρων, εφόσον απειλήθηκε άμεσα τόσο η ζωή της ίδιας όσο και των μελών της οικογένειας της. Ο δε τρόπος, τόπος και χρόνος που έγινε η επίθεση καταδεικνύει προσχεδιασμό από μέρους των δραστών, οι οποίοι φαίνεται να είχαν τα χειρότερα κίνητρα με την τοποθέτηση ειδικού εκρηκτικού μηχανισμού υψηλής ισχύος στην οικία της Δημόσιας Κατηγόρου κατά τη διάρκεια της νύχτας και ενώ εκείνη βρισκόταν στο σημείο της έκρηξης (…) Το γεγονός ότι η συνάδελφος επέζησε της έκρηξης ήταν καθαρά θέμα τύχης».

Αναφορά γίνεται σε «ανάλογη βομβιστική επίθεση που έχει συμβεί ξανά κατά το 2016 εναντίον άλλης Δημόσιας Κατηγόρου, η οποία ήταν επίσης τοποθετημένη στην Εισαγγελία της Επαρχίας Πάφου», αλλά και στο περιστατικό με τον εμπρησμό οχήματος συναδέλφου τους στις 16 Ιανουαρίου, επίσης, στην επαρχία Πάφου. Ταυτόχρονα, εκφράζεται απογοήτευση για το γεγονός ότι η Πολιτεία δεν έπραξε κάτι ουσιαστικό από το 2016, οπότε είχε τεθεί το ζήτημα της ασφάλειας των δημόσιων κατηγόρων: «Η Πολιτεία επί της ουσίας έμεινε άπρακτη εφόσον, ενώ είχαν συζητηθεί και τότε μέτρα προστασίας, εντούτοις κανένα από αυτά δεν υλοποιήθηκε μέχρι σήμερα».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *