Ένωση Συντακτών: Άμεση απειλή κατά της δημοσιογραφικής κοινότητας η παρέμβαση Γενικού Εισαγγελέα

Ως άμεση απειλή κατά της δημοσιογραφικής κοινότητας του τόπου χαρακτηρίζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών την προειδοποίηση που απηύθυνε χθες ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Γιώργος Σαββίδης, ότι η διαρροή απόρρητων διαβαθμισμένων εγγράφων είναι ποινικό αδίκημα, που τιμωρείται με επτά χρόνια φυλάκιση.

Η εν λόγω παρέμβαση αφορούσε χθεσινό δημοσίευμα του «Φιλελεύθέρου».

Η Ένωση Συντακτών τονίζει ότι οι θεσμοί εντέλλονται να προστατεύουν και όχι να απειλούν.

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση:

Εάν οι θεσμοί επιτελούσαν το έργο και την αποστολή τους με την επιβαλλόμενη από το Σύνταγμα επάρκεια και πληρότητα, δεν θα χρειαζόταν να επισείουν ως Δαμόκλειο Σπάθη επί των κεφαλών των δημοσιογράφων την απειλή των ποινικών διώξεων.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου θεωρεί την προειδοποίηση που απηύθυνε ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης, ότι η διαρροή απόρρητων διαβαθμισμένων εγγράφων είναι ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με επτά χρόνια φυλάκιση, ως μια άμεση απειλή κατά της δημοσιογραφικής κοινότητας του τόπου. Οι θεσμοί εντέλλονται να προστατεύουν και όχι να απειλούν.

Η διαχείριση διαβαθμισμένων εγγράφων και μη είναι μέρος της δημοσιογραφικής αποστολής και συστατικό στοιχείο της ελευθεροτυπίας. Το πνεύμα της άγαρμπης προειδοποίησης του Γ. Εισαγγελέα προς τους δημοσιογράφους δεν συνάδει με το πνεύμα όλων των συναφών εναρμονιστικών νομοθεσιών που ψήφισε η Κυπριακή Δημοκρατία προς ενίσχυση της ελευθεροτυπίας, της ελευθερίας έκφρασης και του πλουραλισμού των απόψεων. Δεν είναι νοητό από τη μια οι δημοσιογράφοι να θωρακίζονται και από την άλλη, να απειλούνται.

Το θέμα που ανέδειξε ο συνάδελφος στην εφημερίδα ο «Φιλελεύθερος» είναι καίριας σημασίας, άπτεται του δημοσίου συμφέροντος στον μέγιστο δυνατό βαθμό και από τα συμφραζόμενα του είναι πρόδηλο ότι υπήρξε εσφαλμένη διαχείριση που θα κοστίσει στα δημόσια ταμεία πολλά εκατομμύρια. Η δημοσιογραφική κοινότητα δεν μπορεί να παραμένει απαθής, διαχέοντας μόνο τα όσα εκφράζονται επισήμως και δημοσίως.

Δεν είναι η πρώτη φορά που θεσμοί επιχείρησαν να χειραγωγήσουν ή να περιορίσουν το δημοσιογραφικό έργο. Όποτε το πράττουν θα μας βρίσκουν απέναντι τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *