Σφοδρότατη καταγγελία στο ecosmoscy κατά του τμήματος νεκροτομείου του Νοσοκομείου Αμμοχώστου . Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και τον Γενικό Εισαγγελέα

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Αντωνίου

Σε μια σφοδρότατη καταγγελία προχώρησε στο ecosmoscy, γιος γυναίκας η οποία απεβίωσε την 1η Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, όπως καταγγέλει ο γιος της γυναίκας που απεβίωσε, κάνει λόγο για άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου και συγκεκριμένα στο τμήμα νεκροτομείου.

Όπως αναφέρει ο γιος της γυναίκας, το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου καληνύχτιζε την μητέρα του. Το πρωί της 01/02/24 όταν επισκέφτηκε το σπίτι της, γύρω στις 12:20, την αντίκρισε αναίσθητη (πιθανό νεκρή) στην κρεβατοκάμαρα της. Όπως αναφέρει ο ίδιος «Προσπάθησα να καλέσω αμέσως ασθενοφόρο, τηλεφώνησα  στον αριθμό 112 και δεν απαντούσαν και έκλεισε η γραμμή. Στην συνέχεια, κάλεσα σε συγκεκριμένο αριθμό τηλεφώνου, όπου το είχα αποθηκευμένο στις επαφές του τηλεφώνου μου ως «ασθενοφόρο», τους έλεγα επανειλημμένα, να στείλουν άμεσα ασθενοφόρο».

Συνεχίζοντας ο άνδρας είπε πως τον παρέπεμψαν να καλέσει στο 112 χωρίς ωστόσο ανταπόκριση. Στην συνέχεια κάλεσε άλλο αριθμό τηλεφώνου όπου όπως αναφέρει κατέφθασαν στο σημείο μέσα σε πέντε λεπτά. Στην συνέχεια ο γιος της αποθανούσας ειπε πως «Ο νοσηλευτής, έκανε καρδιογράφημα στην μητέρα μου και εφόσον τελείωσε με τις ενέργειες του, μου είπε συλλυπητήρια. Έπειτα την τοποθέτησαν εντός  του ασθενοφόρου και την μετέφεραν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου.

“Την ίδια ημέρα, με κάλεσαν από τον Αστυνομικό Σταθμό της Δερύνειας για να  καταθέσω για το συμβάν, για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας».

Ο άνδρας αναφέρει πως η ώρα 17:19, και ενώ βρισκόταν για κατάθεση του τηλεφώνησαν από το Γενικό Νοσοκομείου Αμμοχώστου, όπου μια κυρία, του ανάφερε ότι, λόγω του όγκου της μητέρας του, δεν την χωράει η θυρίδα κατάψυξης που θα την έβαζαν και ότι αν επιχειρούσαν να την τοποθετήσουν εντός της θυρίδας και παγώσει, πιθανό να μην μπορούσαν να την βγάλουν έξω. Επιπλέον ο άνδρας είπε πως η συγκεκριμένη γυναίκα του ανέφερε ότι το ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο που έχουν για αυτές τις περιπτώσεις, την δεδομένη στιγμή, έχει πρόβλημα με το κλιματιστικό και τον παρότρυνε να πάει στο Νοσοκομείο και να παραλάβει την μητέρα του, δίνοντας του οδηγίες, για να την μεταφέρει σε δωμάτιο, το οποίο έχει κλιματιστικό.

Όπως αναφέρει ο γιος της γυναίκας «Επί λέξη, μου είπε να την πάρω σπίτι μου και να ανάψω το κλιματιστικό σε χαμηλή θερμοκρασία. Εγώ της απάντησα, ότι το Νοσοκομείο μισθώνει συντηρητές για οποιαδήποτε βλάβη, παρακαλώ ενημέρωσε τους να έρθουν να το φτιάξουν και αν δεν μπορούν τότε να φέρουν ιδιώτη τεχνικό, και τους τόνισα ότι είναι υποχρέωση τους να το πράξουν και της είπα ότι σε μια ώρα θα ήθελα ενημέρωση. Η κυρία μου είπε ότι, θα ενημερώσει τον ανώτερο της και θα με καλέσει πίσω. Να αναφέρω πως ο αστυνομικός υπηρεσίας καθώς και η ποινική ανακρίτρια όταν άκουσαν συζήτηση, μου ανάφεραν ότι τους κάλεσαν προηγουμένως από το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, για να παραλάβουν αυτοί την σωρό της μητέρας μου, με περιπολικό και να την μεταφέρουν σε άλλο Νοσοκομείο, που πιθανό να την χωρούσαν οι θυρίδες κατάψυξης, ωστόσο δεν ήθελε να μου το αναφέρει για μην με στεναχωρήσει περαιτέρω . Ο αστυνομικός είναι στην διάθεση να καταθέσει και ως αστυνομικός αλλά και ως πολίτης για όλα αυτά τα ανήκουστα που συμβαίνουν στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου»

Ο άνδρας έλαβε ενημέρωση γύρω στις 17:52 την ίδια ώρα όπου του απάντησε πως ενημέρωσε τον προϊσταμενο της ωστόσο έψαχνε να βρει τους…τεχνικούς!

Γύρω στις 19:48 το βράδυ της ίδιας ημέρας δέχθηκε κλήση απο μια άλλη κυρία, η οποία του ανέφερε ότι φτιάχτηκε το κλιματιστικό και να μην ανησυχεί και ότι όλα είναι εντάξει. Ο ίδιος την ευχαρίστησε και την καληνύχτισε. Συνεχίζοντας εμφανώς φορτισμένος ο γιος της γυναίκας είπε πως «Την επόμενη ημέρα, στις 02/02/24, ο υπεύθυνος του Νοσοκομείου Αμμοχωστου, προσπάθησε να μας πείσει για να γίνει η ταφή της μητέρας μας την ίδια ημέρα, δηλαδή στις 02/02/24. Όταν ο αδερφός μου έλαβε εις γνώση του τα προαναφερθέντα, τηλεφώνησε σε συγκεκριμένο αριθμό και συνομίλησε με τον υπεύθυνο, όπου ο τελευταίος του ανέφερε πως πρέπει να κηδέψουμε την μητέρα μας σήμερα, γιατί είναι εκτός ψυγείου, το κλιματιστικό είναι σπασμένο, ότι θα μυρίσει και ότι δεν θα άντεχε μέχρι το Σάββατο που ήταν η καθορισμένη ημέρα ταφής. Ο αδελφός μου τον ρώτησε ποιος έλαβε την πρωτοβουλία για να παραμείνει η μητέρα μας εκτός ψυγείου, με τον ίδιο να χάνει τα λόγια του και προσπαθούσε να αποφύγει την ερώτηση, λέγοντας του ότι, η μητέρα μας πρέπει να κηδευτεί την Παρασκευή. Κατόπιν πίεσης που του άσκησε να του αναφέρει τον υπαίτιο για αυτή την κατάσταση, του απάντησε ο ΟΚΥπΥ. Του είπε ότι ο ΟΚΥπΥ  είναι οργανισμός και ότι θέλει το όνομα του υπαίτιου και επανέλαβε τον ΟΚΥπΥ. Ο αδελφός μου του απάντησε ότι θα δώσει το δικό του όνομα.»

Η απίστευτη ταλαιπωρία για την διαδικασία ταφής…

Όπως αναφέρει ο γιος της γυναίκας, υπήρξε μια απίστευτη ταλαιπωρία ακόμα και στο κομμάτι της ταφής. “Μάλιστα ο άνθρωπος από το γραφείο τελετών όταν πήγε στο Νεκροτομείο για να παραλάβει την σωρό της μητέρας μου, κάλεσε τον αδερφό μου, τηλ. και του ανάφερε ότι, βρήκε την μητέρα μας σε άθλια κατάσταση, εκτός ψυγείου σε ένα δωμάτιο που η θερμοκρασία του ήταν υψηλή και δεν θα μπορούσε να διατηρηθεί το σώμα. Επίσης του ανάφερε ότι, άρχισε να μαυρίζει, να φουσκώνει και να μυρίζει άσχημα, δηλαδή επήλθε η αποσύνθεση του σώματος. Ακόμη, αφού είδε τον χώρο, διερωτήθηκε γιατί δεν έβαλαν το άψυχο σώμα της μητέρας μου, στις θυρίδες κατάψυξης, εφόσον κατά την γνώμη του, χωρούσε άνετα. Επίσης, ο άνθρωπος από το γραφείο τελετών μας είπε πως, στην περίπτωση που δεν χωρούσε να την βάλουν σε μια θυρίδα τότε θα μπορούσαν κάλλιστα να μετακινήσουν ένα μέρος της θυρίδας και να προσθέσουν ακόμη μία, ούτως ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα, εφόσον υπήρχαν αρκετές κενές θυρίδες. Την ίδια ημέρα, εφόσον η μητέρα μου μετακινήθηκε στο χώρο του προαναφερθέν Γραφείου Τελετών για την σχετική διαδικασία. Από το γραφείο τελετών επικοινώνησαν ξανά μαζί μας, και μας ανάφεραν ότι, ένεκα των γεγονότων που συνέβησαν στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το σώμα της μητέρας μου φούσκωσε σε τέτοιο βαθμό, που δεν χωρούσε σε φέρετρο για υπέρβαρους, επομένως θα έπρεπε να γίνει ειδική παραγγελία από την Λευκωσία και ότι το κόστος αυτού, θα αυξανόταν επιπλέον. Την επόμενη ημέρα ήτοι 03/02/24, μεταφέρθηκε το σώμα της μητέρας μου στο σπίτι της σε κλειστό φέρετρο, για να την αποχαιρετίσουμε. Όταν ανοίξαμε το φέρετρο, το θέμα που αντικρίσαμε εμείς αλλά και οι παραβρισκόμενοι ήταν τραγικό, το πρόσωπο και τα χείλη της μητέρας μου ήταν φουσκωμένα. Από την μύτη, τα αυτιά και το στόμα της μητέρας μου έτρεχε αίμα και από την δυσωδία όλοι απομακρυνθήκαμε 15 μέτρα μακριά από το φέρετρο. Απο το γραφείο τελετών σκούπιζαν με χαρτί κουζίνας τα αίματα και ψέκαζαν συνεχώς με άρωμα την ίδια για να γίνει υποφερτή η κατάσταση. Όλοι μας ταραχτήκαμε, η μητέρα μου ήταν ένας θαυμάσιος άνθρωπος, δεν της άξιζε αυτός ο αποχαιρετισμός.»

Κινείται νομικά η οικογένεια, στέλνουν επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας και τον Γενικό εισαγγελέα…

Η οικογένεια της αποθανουσας, κινείται νομικά, στέλνοντας επιστολή προς το υπουργό υγείας και τον Γενικό Εισαγγελέα, με την ελπίδα να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι. . “Ως οικογένεια βιώνουμε μεγάλη θλίψη για το χαμό της μητέρας μας, αλλά και για τον κάκιστο τρόπο που μεταχειρίστηκαν το σώμα της στο Νεκροτομείο της Αμμοχώστου, που εύλογα πιστεύουμε ότι, μας είπαν ψέματα, όσον αφορά τις θυρίδες κατάψυξης και το κλιματιστικό στο ειδικό δωμάτιο και αυτό μπορεί να το διαβεβαιώσει και ο κύριος από το γραφείο Τελετών.”

Καταληκτικα ο γιος της γυναίκας αναφέρει: «Έντιμα και ειλικρινά, ελπίζω να ήμαστε οι τελευταίοι που βίωσαν αυτό το γεγονός. Θεωρώ ότι, με αυτές τις πράξεις ή/και τις παραλήψεις τους, βεβήλωσαν το σώμα της μητέρας μου, έθεσαν σε κίνδυνο την δημόσια υγεία τόσο εντός του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου όσο και εκτός, συγκεκριμένα κατά την ώρα της τελετής και προξένησαν στην οικογένεια μας μεγάλη ταλαιπωρία, πικρία, λύπη, πόνο και οικονομική απώλεια. Η εικόνα του ταλαιπωρημένου σώματος της μητέρας μου, όταν την αντικρίσαμε, κατά την όλη τελετή της ταφής της, θα παραμείνει χαραγμένη στην μνήμη μας, αλλά και στην ψυχή μας.» Ενώ παράλληλα καλεί τους αρμόδιους να πράξουν τα δέοντα έτσι ώστε να τιμωρηθούν οι υπαίτιοι για τον άδικο χαμό της μητέρας του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *