Σοκαριστική συνομιλία απο τις κεντρικές φυλακές για οργανώμενο έγκλημα. «Πρέπει να πάτε τζιαί να τον κανονίσετε ρε….»

Συνταρακτικές αποκαλύψεις για το τι γίνεται στις Κεντρικές Φυλακές με τα κινητά τηλέφωνα και τα κατ’ ισχυρισμό εγκλήματα που διατάσσονται από τα κελιά, γίνονται σε δικαστική απόφαση.

Στη βάση δικαστικού εντάλματος έρευνας, η Αστυνομία έκαμε επίκληση λήψης πληροφορίας «υψηλής αξιοπιστίας», στην οποία γινόταν επ’ ακριβώς αναπαραγωγή στα όσα κατάδικος διέτασσε άλλο πρόσωπο εκτός φυλακών, να διαπράξει. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε απόφαση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου που εκδόθηκε στις 20 Φεβρουαρίου, η Αστυνομία ζήτησε και εξασφάλισε ένταλμα έρευνας στην οικία, υποστατικά και οχήματα ενός προσώπου, προς αναζήτηση έξυπνων συσκευών τηλεφώνου. Για την εξασφάλιση του εντάλματος, ανακριτής κατέθεσε ένορκη δήλωση στην οποία αναφέρονται τα εξής (όπως καταγράφονται στην απόφαση του Δικαστηρίου):

«Συγκεκριμένα, στις 31/01/2024 λήφθηκε πληροφορία υψηλής αξιοπιστίας, στην οποία αναφέρεται ότι στις 31/01/2024 και μεταξύ των ωρών 02:00 – 02:30, κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών (εφεξής 1ος ύποπτος), ενώ βρίσκονταν στο κελί του με αριθμό [ ] της πτέρυγας [ ], συνομιλούσε στην ελληνική γλώσσα με βιντεοκλήση από κινητό τηλέφωνο (smart phone) που είχε στην κατοχή του, αγνώστου αριθμού κλήσης, με άλλο πρόσωπο. Σύμφωνα με την πληροφορία υψηλής αξιοπιστίας, ο 1ος ύποπτος συνομιλούσε με βιντεοκλήση με τον [ ], ημερομηνίας γεννήσεως [ ], (εφεξής 2ος ύποπτος), ο οποίος διαμένει στην οδό [ ] στην [ ] Επαρχία Λάρνακας, ζητώντας του να διαπράξει εγκληματική ενέργεια εναντίον αγνώστου προσώπου. Ο 1ος ύποπτος την συγκεκριμένη ημέρα και μεταξύ των ωρών όπως αυτό καταγράφεται πιο πάνω, συνομιλούσε με βιντεοκλήση, μιλώντας μεγαλόφωνα και θυμωμένα, ενώ αυτός βρίσκονταν εντός του κελιού του με αριθμό [ ], αναφέροντας «…. πρέπει να πάτε τζιαί να τον κανονίσετε ρε [ ] ….», συνεχίζοντας την συνομιλία του ο 1ος ύποπτος με βιντεοκλήση του ανέφερε «… ρε [ ] έσιει μέρες που σου το είπα, πιένεται με το φίλο σου, εν ούλα έτοιμα δε τζιαί τις φωτογραφίες τζιαι τα video που σου έστειλα …». Ο 1ος ύποπτος κλείνοντας το τηλέφωνο του ανέφερε, «… τη σιηπεθκιά θέλω την, την ώρα που ενανέσσο τούτος …»

Για την υπόθεση αυτή η Αστυνομία διερευνά αδικήματα τα οποία αφορούν σε: (1) Συνομωσία προς διάπραξη κακουργήματος, συνομωσία προς διάπραξη πλημμελήματος, απειλή βιαιοπραγίας, απειλή, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και συμμετοχή και αποδοχή διάπραξης εγκλημάτων.

Επί του προκειμένου τώρα, πολίτης με αίτησή του στο Συνταγματικό Δικαστήριο μέσω του δικηγόρου του Χρίστου Πουτζιουρή, ζήτησε άδεια για να καταχωρίσει αίτηση για έκδοση Προνομιακού Εντάλματος Certiorari προς ακύρωση του εκδοθέντος εντάλματος έρευνας στο πλαίσιο διερεύνησης της πιο πάνω υπόθεσης, καθώς και διάταγμα δια του οποίου να απαγορεύεται στην Αστυνομία ή και το Γενικό Εισαγγελέα η οποιαδήποτε κατοχή και/ή επεξεργασία και/ή διάδοση και/ή χρήση οποιωνδήποτε τηλεπικοινωνιακών δεδομένων και/ή το περιεχόμενο των τεκμηρίων που παρελήφθησαν στο πλαίσιο της εκτέλεσης του επίδικου εντάλματος μέχρι τελικής εκδίκασης της παρούσας αίτησης.

Η πλευρά του αιτητή με οκτώ λόγους ζητούσε την άδεια να ακυρώσει το ένταλμα έρευνας υποστηρίζοντας ότι το κατώτερο Δικαστήριο στερείτο δικαιοδοσίας και/ή εξουσίας να εκδώσει το επίδικο ένταλμα έρευνας, δεδομένου ότι τα στοιχεία της ένορκης δήλωσης που τέθηκαν ενώπιον του δεν ήταν ικανά για τη δημιουργία εύλογης υποψίας που απαιτείται ως προϋπόθεση για την έκδοσή του.

Η δικαστής Λένα Δημητριάδου – Ανδρέου αφού ανέλυσε τη νομολογία που διέπει τις συνθήκες για είσοδο σε κατοικία, βρήκε ότι υπάρχει συζητήσιμο θέμα και έδωσε άδεια για καταχώρηση αίτησης με την οποία να ζητείται η έκδοση εντάλματος σερτιοράρι που να ακυρώνει το ένταλμα έρευνας. Η υπόθεση ορίστηκε για τις 29/2/2024.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *