AΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ Μάτσα…”Του έβαζαν φωτιές στα πόδια ενώ κοιμόταν”

Σε εξέλιξη βρίσκεται ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού, η θανατική ανάκριση για τον την υπόθεση του Θανάση Νικολάου, κατά την οποία καταθέτει ο Σάββας Μάτσας, ο εκ των ανακριτών του πορίσματος που 17 χρόνια μετά, κατέληξε πως ο άτυχος 26χρονος εθνοφρουρός δεν αυτοκτόνησε αλλά δολοφνίθηκε, καταλογίζοντας ποινικές ευθύνες σε τρία πρώην στελέχη της Αστυνομίας και τον τότε ιατροδικαστή, Πανίκο Σταυριανού.

Πηγή:

Υπενθυμίζεται πως μετά το πόρισμα των ανακριτών, που διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας, ο κ. Μάτσας απομακρύνθηκε από τις έρευνες, με το πρόσχημα πως αποκάλυψε στοιχεία του πορίσματος, ενώ στην θανατική ανάκριση, η πλευρά της Νομικής Υπηρεσίας αρνείται όσα καταγράφονται στο πόρισμα, επιμένοντας στην εκδοχή πως πρόκειται για αυτοκτονία.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μάτσας ανέφερε πως οι έρευνες διήρκησαν περίπου 11μιση μήνες, ενώ στη συνέχεια η πρωτότυπη έκθεση παραδόθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα.

Με βάση τις μαρτυρίες που συλλέχθηκαν, ειδικότερα από στρατιώτες, ο κ. Μάτσας ανέφερε πως:

«Διαπιστώσαμε πως η ζωή του ήταν μαρτυρική. Υφίστατο συνεχές και ανελέητο μπούλινγκ από τρεις στρατιώτες, με διάφορους τρόπους. Από ότι αντιλήφθηκα επρόκειτο για έναν πολιτισμένο άνθρωπο με αρχές, χαμηλών τόνων, με βαθιά θρησκευτική πίστη, αρκετά μεγαλύτερο από τους υπόλοιπους, ήταν 26 χρονών, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μόρφωση. Προερχόμενος από μια ξένη χώρα εκ γενετής, αν αντιλήφθηκα σωστά, είχε και κάποια προφορά αγγλική ακόμα και στην ελληνική διατύπωση των απόψεων του. Όλα αυτά τα εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι, με την έννοια ότι τον υποχρέωναν να κάνει τις αγγαρείες τους. Τον έλεγαν Αυστραλό, τον έλεγαν καγκούρο. Όταν επέστρεφε από τη σκοπιά, του έβαζαν χαρτάκια στα μεσοδάχτυλα των ποδιών και τα άναβαν με φωτιά, ενώ κοιμόταν. Τον έβαζαν να κάνει ερωτική εξομολόγηση στη λάμπα. Γενικά δεν ήταν ευχαριστημένος με τη ζωή του. Τα θέματα αυτά τα είχε πει στους αξιωματικούς του στρατοπέδου και τη μητέρα του. Μου έκανε εντύπωση που έλεγε στη μητέρα του να μην πει τίποτα, γιατί ήταν πολύ κακοί άνθρωποι αυτοί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα δύο μέρες πριν τον θάνατο του, ζήτησε μετάθεση από τον διοικητή του. Αυτό ίσως δεν θεωρήθηκε ότι αντιμετώπιζε τόσο μεγάλο κίνδυνο. Του λέχθηκε ότι σου έμειναν μόνο τρεις μήνες και απολύεσε. Κάνε υπομονή και αν σου συμβάνει τίποτε να έρχεσαι να μου το λες και να πίνουμε και καφέ. Αυτά του λέχθηκαν».

Δύο μέρες πριν βρεθεί νεκρός

«Ο Θανάσης ήθελε να φύγει. Πολλές φορές τον είδαν στενοχωρημένο και να δακρύζει. Μερικές μέρες προτού επισυμβεί ο θάνατος του, επιστρέφοντας από τη σκοπιά, μυρίστηκε κάτι και ρώτησε τους στρατιώτες στον θάλαμο, τι κάνετε εδώ και μυρίζει όπως το λιβάνι; Του επιτέθηκαν με διάφορα επίθετα, πήγε στον υπεύθυνο του στρατοπέδου και του το είπε και μετά από δύο ημέρες, βρέθηκε νεκρός».

Αναφορικά με την ημέρα του θανάτου του Θανάση, ο κ. Μάτσας ανέφερε πως, «στις 28 Σεπτεμβρίου ήταν η προηγούμενη μέρα του θανάτου. Στις 28 πήρε άδεια, πήγε σπίτι, αν θυμάμαι καλά, το βράδυ έμεινε σπίτι και έβλεπε τηλεόραση. Το πρωί ξύπνησε, ετοίμασε τη βαλίτσα του, έφαγε πρωινό και στις 6 και 30 έφυγε από το σπίτι για το στρατόπεδο. Δεν υπάρχει καμία μαρτυρία ότι στις 28 ήταν με άλλους στη Λεμεσό. Η μόνη μαρτυρία που υπάρχει και αυτή είναι από τη μητέρα του, είναι αυτή που σας είπα».

Ο πρώτος γιατρός και ο Σταυριανός

Ερωτηθείς σχετικά από τους δικηγόρους της οικογένειας, αναφορικά με τον πρώτο γιατρό που διαπίστωσε πως ήταν νεκρός, ο Σάββας Μάτσας είπε πως ο γιατρός ήταν ο Ανδρέας Κουρέας, ο οποίος κατοικούσε στο Πέρα Πεδί και μετέβαινε στη δουλειά του. «Πέρασε από τη γέφυρα Ζυγός κοντά στο φράγμα του Κούρη. Είδε εκεί κόσμο και αστυνομία, ρώτησε τι συμβαίνει και κατέβηκε κάτω στην κοίτη του ποταμού και διαπίστωσε πως ήταν νεκρός και το σώμα του ήταν παγωμένο. Αυτό το τονίζω, ότι το αναφέρει στην κατάθεση του, δεδομένου ότι ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός, που ορίστηκε από την Αστυνομία, μετά από μια ώρα, ανέφερε ότι ήταν ζεστός ο Θανάσης. Και προκύπτει το πρώτο ερώτημα, πώς είναι δυνατό στις 5μιση το απόγευμα να ήταν παγωμένος και στις εξίμιση να ήταν ζεστός».

#ΣΥΓΚΛΟΝΙΖΟΥΝ οι αποκαλύψεις Μάτσα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *