Kατακεραυνώνει αστυνομία, Ν.Υ και Σταυριανό ο Μάτσας. “Η πιο αμελέστερη διερεύνυση, συγκάλυψη και υποπτή συνεργεία”

Κατακεραυνώνει την Ν.Υ , τον ιατροδικάστη Πανίκο Σταυρίανό και την αστυνομία ο ποινικος ανακριτης Σάββας Μάτσας, σε σχέση με την δολοφονία του Θανάση Νικολάου, πρίν απο 19 χρόνια.

Με βάση τις μαρτυρίες που συλλέχθηκαν, ειδικότερα από στρατιώτες, ο κ. Μάτσας ανέφερε πως:

«Διαπιστώσαμε πως η ζωή του ήταν μαρτυρική. Υφίστατο συνεχές και ανελέητο μπούλινγκ από τρεις στρατιώτες, με διάφορους τρόπους. Από ότι αντιλήφθηκα επρόκειτο για έναν πολιτισμένο άνθρωπο με αρχές, χαμηλών τόνων, με βαθιά θρησκευτική πίστη, αρκετά μεγαλύτερο από τους υπόλοιπους, ήταν 26 χρονών, τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μόρφωση. Προερχόμενος από μια ξένη χώρα εκ γενετής, αν αντιλήφθηκα σωστά, είχε και κάποια προφορά αγγλική ακόμα και στην ελληνική διατύπωση των απόψεων του. Όλα αυτά τα εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι, με την έννοια ότι τον υποχρέωναν να κάνει τις αγγαρείες τους. Τον έλεγαν Αυστραλό, τον έλεγαν καγκούρο. Όταν επέστρεφε από τη σκοπιά, του έβαζαν χαρτάκια στα μεσοδάχτυλα των ποδιών και τα άναβαν με φωτιά, ενώ κοιμόταν. Τον έβαζαν να κάνει ερωτική εξομολόγηση στη λάμπα. Γενικά δεν ήταν ευχαριστημένος με τη ζωή του. Τα θέματα αυτά τα είχε πει στους αξιωματικούς του στρατοπέδου και τη μητέρα του. Μου έκανε εντύπωση που έλεγε στη μητέρα του να μην πει τίποτα, γιατί ήταν πολύ κακοί άνθρωποι αυτοί. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα δύο μέρες πριν τον θάνατο του, ζήτησε μετάθεση από τον διοικητή του. Αυτό ίσως δεν θεωρήθηκε ότι αντιμετώπιζε τόσο μεγάλο κίνδυνο. Του λέχθηκε ότι σου έμειναν μόνο τρεις μήνες και απολύεσε. Κάνε υπομονή και αν σου συμβάνει τίποτε να έρχεσαι να μου το λες και να πίνουμε και καφέ. Αυτά του λέχθηκαν».

Δύο μέρες πριν βρεθεί νεκρός

«Ο Θανάσης ήθελε να φύγει. Πολλές φορές τον είδαν στενοχωρημένο και να δακρύζει. Μερικές μέρες προτού επισυμβεί ο θάνατος του, επιστρέφοντας από τη σκοπιά, μυρίστηκε κάτι και ρώτησε τους στρατιώτες στον θάλαμο, τι κάνετε εδώ και μυρίζει όπως το λιβάνι; Του επιτέθηκαν με διάφορα επίθετα, πήγε στον υπεύθυνο του στρατοπέδου και του το είπε και μετά από δύο ημέρες, βρέθηκε νεκρός».

Αναφορικά με την ημέρα του θανάτου του Θανάση, ο κ. Μάτσας ανέφερε πως, «στις 28 Σεπτεμβρίου ήταν η προηγούμενη μέρα του θανάτου. Στις 28 πήρε άδεια, πήγε σπίτι, αν θυμάμαι καλά, το βράδυ έμεινε σπίτι και έβλεπε τηλεόραση. Το πρωί ξύπνησε, ετοίμασε τη βαλίτσα του, έφαγε πρωινό και στις 6 και 30 έφυγε από το σπίτι για το στρατόπεδο. Δεν υπάρχει καμία μαρτυρία ότι στις 28 ήταν με άλλους στη Λεμεσό. Η μόνη μαρτυρία που υπάρχει και αυτή είναι από τη μητέρα του, είναι αυτή που σας είπα».

«Βρεγμένος, γεμάτος άμμο»

Ερωτηθείς σχετικά από τους δικηγόρους της οικογένειας, αναφορικά με τον πρώτο γιατρό που διαπίστωσε πως ήταν νεκρός, ο Σάββας Μάτσας είπε πως ο γιατρός ήταν ο Ανδρέας Κουρέας, ο οποίος κατοικούσε στο Πέρα Πεδί και μετέβαινε στη δουλειά του.

«Πέρασε από τη γέφυρα Ζυγός κοντά στο φράγμα του Κούρη. Είδε εκεί κόσμο και αστυνομία, ρώτησε τι συμβαίνει και κατέβηκε κάτω στην κοίτη του ποταμού και διαπίστωσε πως ήταν νεκρός και το σώμα του ήταν παγωμένο. Αυτό το τονίζω, ότι το αναφέρει στην κατάθεση του, δεδομένου ότι ο ιατροδικαστής Πανίκος Σταυριανός, που ορίστηκε από την Αστυνομία, μετά από μια ώρα, ανέφερε ότι ήταν ζεστός ο Θανάσης. Και προκύπτει το πρώτο ερώτημα, πώς είναι δυνατό στις 5μιση το απόγευμα να ήταν παγωμένος και στις εξίμιση να ήταν ζεστός. Οι λεπτομέρειες σε σχέση με την κατάσταση στο σώμα του Θανάση, ο γιατρός Κουρέα, αναφέρομαι στην έκθεση μου, όπου λέει πως ήταν παγωμένος, βρεγμένος, γεμάτος άμμο στα ρούχα, το στόμα και τα μαλλιά του. Το σώμα του δεν ήταν μέσα στο νερό και δεν δημιούργησε λακούβα. Βέβαια φαίνεται και στις φωτογραφίες».

Κατακεραυνώνει Σταυριανό-«Σε δεκαπέντε λεπτά κατέληξε σε αυτοκτονία»

Σε ότι αφορά τον ιατροδικαστή Πανίκο Σταυριανό που διενήργησε την νεκροψία και στον οποίο το πόρισμα καταλογίζει ποινικές ευθύνες, ο κ. Μάτσας στην κατάθεση του, έδειξε παραλήψεις από πλευράς ιατροδικαστή, ο οποίος όπως είπε, κατέληξε πως επρόκειτο για αυτοκτονία και απέκλεισε την εγκληματική ενέργεια, προτού όμως γίνουν οι επιστημονικές εξετάσεις ώστε να καταλήξει στα συμπεράσματα του.

«Μετά τον γιατρό μετέβηκαν στη σκηνή ο αστυνομικός διευθυντής Λεμεσού, ο υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού, Νίκος Σοφοκλέους, ο κ. Καπηλιώτης, ο κ. Πετρακκίδης που ήταν από τον αστυνομικό σταθμό Λάνιας. Επίσης μετέβηκε ο υπεύθυνος υπαίθρου της Αστυνομίας. Μετά πήγε ασθενοφόρο με νοσοκόμα και ο κ. Σταυριανός στις 6 και 30. Τον κ. Σταυριανό τον κάλεσε η Αστυνομία Λεμεσού, με την έγκριση του αστυνομικού διευθυντή Λεμεσού, Ανδρέα Ιατρόπουλου. Αυτοψία στη σορό του θανόντος διενήργησε ο κ. Σταυριανός και όπως αναφέρεται στις καταθέσεις των παρόντων αξιωματικών, σε δέκα με δεκαπέντε λεπτά, χωρίς να μεταφέρει μαζί του ένα ειδικό θερμόμετρο που υπάρχει για τη θερμομέτρηση του σώματος, που είναι ίσως το καλύτερο κριτήριο, όπως είναι και οι πτωματικές υποστάσεις, η ακαμψία, το υγρό στα μάτια, είναι τα κύρια κριτήρια για τον καθορισμό της ώρας θανάτου. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να διερευνηθεί, για να διαπιστωθεί η ώρα. Δεν πήρε εξοπλισμό. Με άγγιγμα του χεριού του, είπε ότι ο Θανάσης ήταν ζεστός, είπε πως πρόκειται για αυτοκτονία, πτώση εξ ύψους και απέκλεισε την εγκληματική ενέργεια. Δεν προέβη σε καμία επιστημονική εξέταση. Κι αυτό μας παρεξένεψε, πώς είναι δυνατό, ένας ιατροδικαστής που καλείται από το κράτος, χωρίς να πάρει εξοπλισμό, χωρίς νεκροψία μέσα σε 10-15 λεπτά κατέληξε ότι πρόκειται σε αυτοκτονία».

Ερωτηθείς από την δικηγόρο της οικογένειας, Λητό Καριόλου, εάν υπήρχε και δεύτερος ιατροδικαστής στη σκηνή, ο κ. Μάτσας ανέφερε πως βρισκόταν ο ιταροδικαστής Νικόλας Χαραλάμπους, ο οποίος ήταν ασκούμενος ιατροδικαστής.

«Ο Θανάσης βρέθηκε σε ύπτια θέση, με το αριστερό χέρι να απαντά στο αριστερό μέρος της κοιλιάς, το δεξί χέρι ακουμπημένο στο έδαφος και βρέθηκαν δίπλα του το τσαντί του, τα γυαλιά του και πίσω από τη ράχη του, ένα άλλο αντικείμενο, το ρολόι του, με σπασμένο το κολανάκι. Τα γυαλιά του ήταν άθιχτα και το πορτοφόλι του ήταν άθικτο. Το ρολόι όμως είχε αποκοπεί το κολανάκι».

Κατακεραυνώνει Αστυνομία-Υπήρχαν μώλωπες, διερεύνησαν οι μικροπαραβάσεις

Ο κ. Μάτσας ανέφερε πως «παρόντες ήταν οι πλέον καθ ύλην αρμόδιοι του ΤΑΕ Λεμεσού και ο αξιωματικός υπαίθρου, ο κ. Ναθαναήλ. Μετά την αναφορά του κ. Σταυριανού, ότι επρόκειτο για αυτοκτονία και αποκλείεται η εγκληματική ενέργεια, ο κ. Ιατρόπουλος, αποφάσισε ότι πρόκειται για αφύσικο θάνατο, η υπόθεση να ταξινομήθηκε ως μικροπαράβαση και να ανετέθη η διερεύνηση της υπόθεσης σε ένα άπειρο αστυνομικό του αστυνομικού Σταθμού Λάνειας, που διερευνούσε την υπόθεση μόνος του. Μετά τον Ιανουάριο μετατέθηκε στο Τμήμα Εκπαίδευσης Σκύλων και μετά συνέχισε ο κ. Πετρακκίδης, πάλι μέλος του αστυνομικού σταθμού Λάνειας».

«Από τη μελέτη που έκανα της υπόθεσης, στα 37 χρόνια που υπηρέτησα στη Νομική Υπηρεσία, δεν διαπίστωσα αμελέστερη και πιο ανεύθυνη διερεύνηση ενός τόσο σοβαρού περιστατικού. Ενός περιστατικού που ένας νέος άνθρωπος έχασε τη ζωή του και δεν υπήρχε κανένα στοιχείο στη σκηνή. Ούτε ένα βαθούλωμα εκεί που έπεσε. Το γεφύρι ήταν 30 μέτρα ύψος. Ο Θανάσης ήταν 62 κιλά. Με τη βαρύτητα, τα κιλά του πολλαπλασιάστηκαν στην πρόσκρουση στο έδαφος. Δεν είχε κανένα απολύτως συμβατό τραύμα με πτώση από τέτοιο ύψος. Ήταν σε μια θέση λες και έκανε ηλιοθεραπεία. Υπήρχαν μόνο μώλωπες στην ωμοπλάτη του, στη ράχη, στο δεξί του χέρι και στον λαιμό. Αυτά τα στοιχεία ένας στοιχειωδώς γνώστης διερεύνησης σοβαρών ποινικών αδικημάτων, θα έπρεπε να τα δει, να τα εντοπίσει και οι μόνες οδηγίες που είχε να δώσει, ήταν η υπόθεση να διερευνηθεί, τουλάχιστον ως ανθρωποκτονία».

«Είπαν πως το αίμα ανήκει σε προηγούμενο νεκρό»

«Όλα αυτά και το γεγονός ότι δεν υπήρχε το παραμικρό αποτύπωμα στην κοίτη του ποταμού, αλλά και το ότι το σώμα του δεν είχε εξωτερική κάκωση, πέραν από μια μικρή πληγή στο δεξί του πόδι, η οποία καλύφθηκε στη φωτογραφία, από τη φόρμα. Στο νεκροτομείο επίσης, το δεξί πόδι στο οποίο υπήρχε η πληγή, καλύφθηκε βάζοντας από πάνω το αριστερό πόδι. Εμφανώς έγινε προσπάθεια το συγκεκριμένο σημείο να αποκρυβεί. Στην κατάθεση του ο κ. Σταυριανός, είπε πως δεν υπήρχε πληγή και αν υπήρχε θα την έβλεπε. Μετά παραδέχθηκε πως δεν την είδε. Αυτό που μου προκάλεσε εντύπωση, είναι ότι υπήρχε αίμα πάνω στο τραπέζι στο νεκροτομείο. Η εξήγηση που έδωσαν ήταν ότι το αίμα ανήκε στο προηγούμενο νεκρό.

Υπάρχει πρωτόκολλο, ότι όταν απομακρυνθεί ένα σώμα από το τραπέζι του νεκροτομείου, να πλένεται. Εστω κι αν υπήρχε αίμα εκεί, γιατί δεν πήραν αίμα. Οι παραλείψεις είναι τόσες πολλές, τόσο μεγάλες και επαναλαμβάνομενες, για αυτό σας είπα ότι πρόκειται για ασύγγνωστη αμέλεια που αγγίζει τα όρια της ύποπτης συνέργειας, για συγκάλυψη μιας ανθρωποκτονίας και ενός φόνου.

Η μητέρα πήγαινε κάθε μέρα στο χώρο. Είδε πουλιά να ανακατεύουν το έδαφος. Πήρε ένα δοχείο και έβαλε μέρος αυτών που ανακάτευαν τα πουλιά. Τα παρέδωσαν στην Αστυνομία και δόθηκαν στο Ινστιτούτο Γενετικής, όπου ο κ. Καριόλου διαπίστωσε πως πρόκειται για αίμα του Θανάση.

Η μητέρα πήγαινε κάθε μέρα στο χώρο. Είδε πουλιά να ανακατεύουν το έδαφος. Πήρε ένα δοχείο και έβαλε μέρος αυτών που ανακάτευαν τα πουλιά. Τα παρέδωσαν στην Αστυνομία και δόθηκαν στο Ινστιτούτο Γενετικής, όπου ο κ. Καριόλου διαπίστωσε πως πρόκειται για αίμα του Θανάση».

Παραλήψεις Σταυριανού-«Προφανής προσπάθειας συγκάλυψης»

«Η νεκροψία έγινε στις δέκα το πρωί της επόμενης ημέρας. Ο κ. Σταυριανός επικαλούμενος διαφόρους λόγους, αστήριχτους και αναληθής, συνέταξε την έκθεση του οκτώμιση μήνες μετά και ήταν μια σύντομη έκθεση τριών και κάτι σελίδες, στις 16/6/06.

Αρχικά, μετέβη στο σημείο που ήταν νεκρός ο Θανάσης, χωρίς να πάρει μαζί του το ειδικό θερμόμετρο που επιβαλλόταν να πάρει για να μετρήσει το σώμα που είναι ένα από τα βασικά κριτήρια για την ώρα θανάτου. Δεν έδωσε οδηγίες να ληφθεί γενετικό υλικό από τα νύχια του, αλλά ούτε και από το αυτοκίνητο, τουλάχιστον από το εσωτερικό του. Την επόμενη μέρα που έκανε νεκροψία, αποφάσισε πολύ πρόχειρα, παραβλέποντας τους μώλωπες και πως δεν είχε εξωτερικό τραύμα, ότι επρόκειτο για αυτοκτονία.

Την επόμενη ημέρα ενώ κάνει περιγραφές αρκετών καταγμάτων και ρίξεις ζωτικών οργάνων, δεν έβγαλε καμία ακτινογραφία, κάτι που επιβαλλόταν. Κι εδώ είναι που συνεχίζει με αυτές τις σοβαρές παραλείψεις, η δημιουργία εντονότερης και στη συνέχεια πολύ πιο έντονης, ότι σε αυτή την υπόθεση, υπάρχει προφανής και συνεχής προσπάθεια συγκάλυψης.

Μίλησε για κατάγματα, μίλησε για ρίξεις οργάνων στην έκθεση του. Όταν έγινε η εκταφή, που υποθέτω πίστευε ότι θα γίνει εκταφή για να διαπιστωθούν τα ψέματα του, διαπιστώθηκε ότι οστά που ανέφερε στην έκθεση του ότι είχαν κατάγματα δεν είχαν και άλλα οστά που είχαν δεν τα ανέφερε. Αυτό είναι αδιαμφισβήτητο. Και υπογράφει το δελτίο ενέργειας μετά την εκταφή και ο ίδιος. Ήταν παρατηρητής στη διαδικασία και υπέγραψε και ο ίδιος.

Όσο αφορά το στα περιεχόμενο, όταν έστειλε αυτά που εξασφάλισε στο κρατικό χημείο, φαίνεται και από το έντυπο που ο ίδιος συμπλήρωσε αλλά και από το μαρτυρία της λειτουργού του κρατικού χημείου, ότι δεν ζήτησε να εξεταστεί το στομαχικό περιεχόμενο».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *