Yποχονδρίαση: Τι είναι, αίτια και τρόποι αντιμετώπισης – Της Χριστίνας Ζαβού και Νάσιας Κουτή


Η Υποχονδρίαση Έχει να κάνει με τα ψυχοσωματικά θέματα , υπάρχουν σωματικές ενοχλήσεις και αίσθημα φοβίας / ανασφάλειες .

Αυτά τα άτομα νιώθουν συνεχώς ότι πάσχουν από κάποια ασθένεια , μικρόβιο . π.χ. το άτομο δεν μπορεί να το καταλάβει και δεν δέχεται να αναγνωρίσει το συναίσθημα για την κατάσταση του , δημιουργούνται ρίγοι , ταχυκαρδίες μαζί με τις σωματικές αλλαγές και εγκεφαλικά αποτυπώνεται στην σκέψη του ότι πάσχει από καρδιοπάθεια .

Αρχίζει μια αγχωτική συμπεριφορά και κλείνει διαφορά ραντεβού σε γιατρούς , για να επιβεβαιώσει την κατάσταση του και να ανακουφιστεί . Μετά από κάποια χρονική περίοδο , το άτομο αρχίζει τα συνεχόμενα παράπονα προς τον εαυτό του και προς τους άλλους , έχοντας εμμονές και ιδέες ότι πάλι κάτι του συμβαίνει- λούπα κασέτας και ξαναρχίζει τους διάφορους ιατρικούς επά ελέγχους .

Επίσης το άτομο αποφεύγει τις κοινωνικές δραστηριότητες για να μην κολλήσει ταχα κάποιο μικρόβιο . Δίνει έμφαση στο να επικεντρώνεται στον εαυτό του , παρατηρώντας εάν υπάρχουν σωματικές αλλαγές , αρχίζει κάποιες συστηματικές ρουτίνες γύρω από τα θέματα διατροφής , γυμναστικής , φοβάται τον ίδιο του τον εαυτό αλλά δεν το αντιλαμβάνεται

Είναι ένα σύμπλεγμα από διάφορους ψυχικούς παράγοντες , π.χ. μπορεί να υπήρξαν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ( πρόσφατο παρόν / παρελθοντικού σταδίου ) Σημαντικό ρόλο η ιδιοσυγκρασία και τα στάδια αναπτυξιακής βιωματικής ψυχοσύνθεσης , ειτε επειδή τα άτομα μεγάλωσαν σε υπερπροστατευτικό περιβάλλον ή σε περιβάλλον όπου δεν υπήρχε αποδοχή , κατανόηση και αγάπη .

Το άτομο με υποχονδρίαση υποφέρει και κανείς δεν το αντιλαμβάνεται στην πραγματικότητα , διότι είναι ύπουλη , κρυφή ασθένεια . Δεν μπορεί να εκφραστεί εύκολα συναισθηματικά , πιέζεται . Στο άμεσο κοινωνικό σύνολο φαίνεται ότι έχει μια καλή , οργανωμένη ζωή , όμως τα θέματα του σωματοποιούνται . Υπάρχει μείωση στα θέματα κοινωνικής / εργασιακής απόδοσης στο σύνολο .

Ο κύκλος των ατόμων αυτών έχει να κάνει με επαναλαμβανόμενα μοτίβα συμπεριφορών , αυτό βοηθά το άτομο να αντιμετωπίσει κάποιες δυσκολίες σε μακροπρόθεσμο επίπεδο , στην ουσία δεν μπορεί να ελέγξει τις αρνητικές του σκέψεις με αποτέλεσμα να κόλλα .

Η κατάσταση – διαταραχή , προκαλεί δυσφορία και πτώση της λειτουργικότητας του ατόμου . Ο τρόπος αντιμετώπισης του θέματος της υποχονδρίασης , εξαρτάται πάντα από την ένταση των συμπτωμάτων . Οι ασθενείς με υποχονδρίαση δεν αποδέχονται ότι χρειάζονται ψυχιατρική και ψυχολογική υποστήριξη .

Να αναφέρουμε ότι η ψυχοθεραπεία Γνωσιακού συμπεριφορικού μοντέλου , έχουν στόχο να βοηθήσουν τα άτομα να μετριάσουν το άγχος και να εξισορροπήσουν την ανησυχία τους στα θέματα των σωματικών τους λειτουργιών . Ζητούν συνεχώς επιβεβαίωση από τους άλλους , για να νιώθουν καλά . Αλλά πάντα συμπεριφέρονται σαν άρρωστοι , αποφεύγουν τα πάντα . Χρειάζονται πολύ στήριξη και ένα συμβουλευτικός συνδιασμός Ψυχοθεραπείας & Διατροφικών ισορροπιών .

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *