Συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος, αναβάλλεται η καθαίρεση των δύο μοναχών

Εμβρόντητη παραμένει τις τελευταίες ώρες η κοινή γνώμη από το σκάνδαλο το οποίο ξέσπασε στη Μονή Οσίου Αβακκούμ, η οποία κατέβασε τα ρολά υπό το βάρος καταγγελιών για, κατ’ ισχυρισμόν, ηθικά παραπτώματα στα οποία φέρονται να υπέπεσαν δύο μοναχοί, αλλά και την οικονομική διαχείριση του μοναστηριού.

Η Αρχιεπισκοπή με δηλώσεις του εκπροσώπου της άνοιξε το δρόμο στους ανακριτές, παραπέμποντας σε ποινικά αδικήματα ενώ στο πλαίσιο διερεύνησης των καταγγελιών, δεν αποκλείεται να προκύψουν και ευρύτερες εκπλήξεις.

Πάντως, χθες και ενώ όλα συνέκλιναν στο ότι η όλη υπόθεση θα ξεκαθάριζε με συνοπτικές διαδικασίες οι οποίες θα οδηγούσαν στην καθαίρεση των δύο μοναχών, το αίτημα τους για ακρόαση από την Ιερά Σύνοδο ανέτρεψε, εν μέρει, την εικόνα και όλα οδηγούν σε κανονική δίκη από πενταμελή Συνοδική Επιτροπή.

Σήμερα συνέρχεται η Ιερά Σύνοδος η οποία θα ενημερωθεί από τον οικείο Μητροπολίτη Ησαΐα.

Οι πρώτες πληροφορίες έφεραν τους δύο να υπέπεσαν σε ηθικά παραπτώματα τα οποία επισύρουν την ποινή της καθαίρεσης, ενώ έγινε και λόγος για εντοπισμό χρηματοκιβωτίου με €800.000 και για δύο διαμερίσματα εκ των οποίων το ένα στον Πειραιά και το άλλο στη Λεμεσό. Παράλληλα, διέρρευσαν πληροφορίες και για χρήση μύρου το οποίο με στημένες διαδικασίες έρεε όταν πιστοί προσκυνούσαν τον σταυρό. Εξάλλου, έγινε λόγος για παρακολουθήσεις μέσω κλειστών κυκλωμάτων και για βιντεογραφήσεις οι οποίες, κατ’ ισχυρισμόν, κατέγραφαν όχι μόνο τους πιστούς που επισκέπτονταν γραφείο της μονής αλλά τελικά (κατά τους ίδιους ισχυρισμούς) κατέγραψαν και πράξεις μοναχών οι οποίες τους ενοχοποιούσαν ως προς την πτυχή των καταγγελιών περί ηθικής. Τέλος, οι δύο φέρονταν να ζήτησαν οι ίδιοι να καθαιρεθούν, κάτι το οποίο, αποσκοπούσε, σύμφωνα με τις καταγγελίες, στο να πέσει στα μαλακά η κατηγορία για τις κατ’ ισχυρισμόν οικονομικές ατασθαλίες.

Την αρχική παγωμάρα που ακολούθησε τις αναρτήσεις σε ιστοσελίδες, διαδέχθηκε η αντίδραση των δύο μέσω των δικηγόρων τους.

Με την πρώτη ανακοίνωση, οι δύο δεν αρνήθηκαν τα πάντα αλλά έκαναν λόγο για «παράνομη καταγραφή, επεξεργασία και χρήση οπτικοακουστικού υλικού», ενώ σχετικά με την φερόμενη παραδοχή τους, «έπαιξαν» με την εγκυρότητα της, υποστηρίζοντας ότι: «Ουδεμία έγκυρη παραδοχή παραπτωμάτων έχει γίνει από τους ιερωμένους της Ιεράς Μονής

Η ανακοίνωση των δικηγόρων των δύο έχει ως εξής:

Εκ μέρους του Ηγούμενου και των Μοναχών της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ Φτερικουδίου ανακοινώνονται τα εξής σε σχέση με δημοσιεύματα των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης, αναφορικά με δήθεν οικονομικά σκάνδαλα που φέρονται να τελέστηκαν από δύο ιερωμένους της Ιεράς Μονής:

Διαψεύδονται κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα αυτά. Ουδεμία οικονομική κακοδιαχείριση και ουδέν σκάνδαλο χαρακτήριζε και χαρακτηρίζει τη λειτουργία της Ιεράς Μονής από την ίδρυσή της το 2020 έως σήμερα. Ουδεμία έγκυρη παραδοχή παραπτωμάτων έχει γίνει από τους ιερωμένους της Ιεράς Μονής.

Τα στοιχεία τα οποία παρουσιάστηκαν στον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής είναι χαλκευμένα και προϊόν εγκληματικής συμπεριφοράς (παράνομη καταγραφή, επεξεργασία και χρήση οπτικοακουστικού υλικού).

Από της ιδρύσεώς της η Ιερά Μονή, με μόνη οικονομική βοήθεια τις οικειοθελείς εισφορές των πιστών και με τις άοκνες δράσεις των μοναχών της, κατάφερε να εξωραΐσει και αναδείξει τον χώρο του τάφου του Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι που ήταν ερειπωμένος και εγκαταλειμμένος, να ανακαινίσει τον ομώνυμο Ιερό Ναό, να κατασκευάσει Αρχονταρίκι, Αίθουσα Εκθέσεων, Γραφεία και κελιά Μοναχών, να διαμορφώσει τον περιβάλλοντα χώρο με πλακοστρώσεις, χώρο στάθμευσης και δεντροφυτεύσεις και να δρομολογήσει την κατασκευή Ιερού Ναού προς τιμήν του Αγίου Πορφυρίου με ολοκλήρωση των αναγκαίων εκσκαφών και θεμελιώσεων.

Όλα τα ανωτέρω είναι ορατά στους χιλιάδες επισκέπτες της Ιεράς Μονής. Η Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ από της ιδρύσεώς της αποτελεί πνευματικό φάρο και τόπο γαλήνης και ψυχικής ανάτασης για τους ορθόδοξους Χριστιανούς της Κύπρου.

Αρνούνται την διάπραξη αδικημάτων

Με δεύτερη ανακοίνωση των δύο μοναχών, μέσω των δικηγόρων τους, ζητείτο αναβολή της καθαίρεσής τους, μέχρι να ακουστούν και οι θέσεις και εξηγήσεις των πελατών τους.

Η ανακοίνωση έχει ως ακολούθως:

Εκ μέρους του Αρχιμανδρίτη Νεκτάριου Γεωργίου και του Αρχιμανδρίτη Πορφύριου Ττόουλου, έχει αποσταλεί γραπτή ειδοποίηση στην Ιερά Σύνοδος, ότι οι προαναφερόμενοι κληρικοί αρνούνται κατηγορηματικά την διάπραξη οποιωνδήποτε εκκλησιαστικών και/ή ποινικών αδικημάτων και υπέβαλαν αίτημα σύμφωνα με το Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, όπως κλητευθούν να εμφανιστούν αυτοπροσώπως σε ακροαματική διαδικασία.

Επιπρόσθετα, απαίτησαν από την Ιερά Σύνοδο, όπως προχωρήσουν και να εφαρμόσουν πιστά τους κανόνες της εκκλησιαστικής ποινικής διαδικασίας αφού οι προαναφερόμενοι κληρικοί αρνούνται κατηγορηματικά την εμπλοκή τους σε οποιαδήποτε αδικήματα. Επισημαίνοντας πως η καθαίρεση τους χωρίς να προηγηθεί η δέουσα έρευνα και ακροαματική διαδικασία, αντιβαίνει τους Κανονισμούς και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου και απαίτησαν την αναβολή της αυριανής (08/03/2024) ακροαματικής διαδικασίας.

«Αμείλιχτος ο Αρχιεπίσκοπος με κάθε είδους σκάνδαλα»

Ο επί του Τύπου εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής κ. Χριστάκης Ευσταθίου σε δηλώσεις του τόνισε την αποφασιστικότητα του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεώργιου, να διαλευκανθεί πλήρως η όλη υπόθεση. Έστειλε δε το μήνυμα, πως ο Μακαριότατος θα είναι αμείλικτος με κάθε είδους σκάνδαλα που βλέπουν το φως και αφορούν σε ιερωμένους της Εκκλησίας της Κύπρου.

Γι’ αυτό, είπε, οι οδηγίες για κλείσιμο της Μονής Οσίου Αββακούμ ήταν άμεσες. Η βούληση για ξεκαθάρισμα του ζητήματος διαφαίνεται και από το γεγονός ότι συνέρχεται σήμερα η Ιερά Σύνοδος, πρόσθεσε. Σκοπός είναι να εξεταστούν όλα όσα είδαν τον φως της δημοσιότητας για τους δύο ιερομόναχους, τα οποία δεν επικεντρώνονται μόνο στο χώρο της εκκλησίας, αλλά επεκτείνονται και σε ποινικά αδικήματα, όπως ανέφερε.

Δυστυχώς, είπε, έχει κλονιστεί το ποίμνιο, για να προσθέσει, πως οι πιστοί δεν πρέπει να χάνουν την πίστη τους στα θεία. Υπέδειξε δε, πως η Ιερά Μονή Αββακούμ δεν παύει να είναι ιερός χώρος, όπου εντοπίστηκαν και τα οστά του Οσίου Αββακούμ. Ακόμη και η κοροϊδία με το μύρο σε σταυρό, καθίσταται προκλητική έναντι των πιστών, σημείωσε. Οι δύο ιερομόναχοι είπε, είχαν μια ιερή αποστολή έναντι των πιστών, οι οποίοι έχουν απογοητευθεί από τις αποκαλύψεις. Στην ιερά Μονή Αββακούμ, διέμεναν κι άλλοι μοναχοί, οι οποίοι έχουν μεταβεί σε άλλη μονή σύμφωνα με τον κύριο Ευσταθίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *