Με τον Αντόνιο Γκουτέρες συναντάται ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Έντονη η αντίδραση του Yπουργείου Eξωτερικών στο άνευ προηγουμένου προκλητικό ξέσπασμα Ερντογάν περί κατάληψης ολόκληρης της Κύπρου το 1974 κάτι που δεν έγινε χάρη στο Μπουλέτ Ετζιεβίτ.

Συνιστούν προσβολή στα θύματα της τουρκικής θηριωδίας και υπενθυμίζουν στη διεθνή κοινότητα τις πραγματικές προθέσεις του εισβολέα, διαμηνύει η Λευκωσία, προχωρώντας σε ενημέρωση τόσο των Ηνωμένων Εθνών, όσο και της Eυρωπαϊκής Ένωσης, αφού οι εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου βρίσκονται, όπως τονίζεται, σε απόλυτη διάσταση με τη διεθνή νομιμότητα.

«Οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου συνιστούν απόδειξη της συνεχιζόμενης απειλής κατά της εδαφικής ακεραιότητας και της ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, και απηχούν τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις επί του εδάφους και της εδραίωσης της τουρκικής στρατιωτικής παρουσίας στην κατεχόμενη Κύπρο. Αποτελούν δε μέρος των τουρκικών μεθοδεύσεων υπόσκαψης της προσπάθειας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο την επανένωση της Κύπρου. Ουδόλως, όμως, θα καταφέρουν να μας αποπροσανατολίσουν από τον στόχο μας για επίλυση του Κυπριακού, τερματισμό της τουρκικής κατοχής και την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων», αναφέρει το Υπουργείο Εξωτερικών.

Εν μέσω της δημόσιας, επιθετικής ρητορικής της Άγκυρας, ο πρόεδρος της δημοκρατίας επιδιώκει να συναντήσει σήμερα στις Βρυξέλλες τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Τον χρόνο και χώρο της συνάντησης θα κρίνει το πρόγραμμα του Αντόνιο Γκουτέρες στη Βελγική πρωτεύουσα, και βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού, σήμερα θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με τους ηγέτες των 27 κρατών μελών.

«Παραμένουμε δημιουργικοί, επικεντρωμένοι στην προσπάθεια να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να πάμε σε απευθείας διαπραγματεύσεις, δεν θα ήταν αληθές να ωραιοποιήσουμε την κατάσταση, είναι δύσκολο το περιβάλλον στο οποίο πολιτευόμαστε, όμως θα συνεχίσουμε την προσπάθεια στο βαθμό που μπορούμε για να βοηθήσουμε την αποστολή της κυρίας Ολγκίν», αναφέρει ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες βρίσκεται από την Τετάρτη στη Βελγική πρωτεύουσα, στην οποία θα μεταβεί και ο πρόεδρος της δημοκρατίας από την Μπρούζ όπου προσφώνησε το Κολλέγιο της Ευρώπης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *