Φιλοδώρημα μέχρι και €852.000 για Προέδρους στην πρόταση της κυβέρνησης

Aντί για πολλαπλή σύνταξη…φιλοδώρημα, θα λαμβάνουν πρώην αξιωματούχοι, με βάση τις προθέσεις της Κυβέρνησης, κάτι που σύμφωνα με την Ελεγκτική, δεν επιλύει και πάλι το πρόβλημα.

Όπως εξήγησε στην εκπομπή Alpha Καλημέρα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Μάριος Πετρίδης, με τη νέα αυτή πρόταση, αν ένας νυν δήμαρχος εκλεγεί μετά βουλευτής, θα λαμβάνει σύνταξη δημάρχου και μισθό βουλευτή. Άρα δεν επιλύεται το θέμα με τις πολλαπλές συντάξεις.

Σε σχέση τώρα με το ύψος των φιλοδορημάτων, με βάση προκαταρκτικές έρευνες της Ελεγκτικής, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Πετρίδης

Σήμερα ο Πρόεδρος λαμβάνει σύνταξη περίπου €85,000 τον χρόνο και  €400.000 ως εφάπαξ. Με αυτό το νομοσχέδιο, όταν αποχωρήσει Πρόεδρος από πρώτη θητεία θα λάβει εφάπαξ  €426.000 χωρίς δικαίωμα σύνταξης. Εάν αποχωρήσει μετά από δυο θητείες, αποκτά δικαίωμα και για δεύτερο φιλοδώρημα, ως αποτέλεσμα θα αγγίξει τις €852.000

Για την πρόεδρο της Βουλής, αν ολοκλήρωνε σήμερα την πρόεδρο της Βουλής, θα λάμβανε σύνταξη €67.000 τον χρόνο και εφάπαξ €315.000. Με την πρόταση της κυβέρνησης, το φιλοδώρημα για δεύτερη θητεία αυξάνεται στις €680.000, με το πρόσθετο ποσό να φτάνει περίπου στις €365.000.

Ουσιαστικά, όπως εξήγησε ο Μάριος Πετρίδης, το φιλοδώρημα είναι κάτι σαν σύνταξη, το οποίο αντί να το πάρεις μέσα σε 5-6 χρόνια, το παίρνεις όλο μαζί στην αρχή της πενταετίας.

Ο εκπρόσωπος της Ελεγκτικής σχολίασε παράλληλα και την δεύτερη πρόνοια της πρότασης, η οποία προβλέπει πως οι πολιτειακοί αξιωματούχοι θα λαμβάνουν πλέον σύνταξη στα 65 αντί στα 60.

Και αυτό διότι υπάρχουν σχετικές αποφάσεις του Ανωτάτου, με βάση τις οποίες αν κάποιος προσφύγει στο δικαστήριο, υπάρχει ενδεχόμενο να δικαιωθεί.

Κάλεσε ως εκ τούτου καταληκτικά τη Βουλή να δείξει μεγάλη προσοχή στην πρόταση της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας ότι έχει ενώπιον της τα έξι κείμενα που συνέταξε η Ελεγκτική σε συνεργασία μαζί της, και η οποία κατά την Υπηρεσία, επιλύει το πρόβλημα.

Πηγή: alphanews.live

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *