«Κάμνει συνέχεια εμετούς που το άγχος, έχει ένα σωρό χαρτιά από επαγγελματίες υγείας»…Απέκλεισαν αποκλειστική σύνοδο από παιδί με διάφορες σοβαρές διαταραχές

Μιχάλης Αντωνίου

Πριν τελειώσει αυτή η σχολική χρονιά, ξεκίνησαν τα προβλήματα για την επόμενη. Παρά τις πιστοποιήσεις και τις εισηγήσεις των ιατρών και θεραπευτών που παρακολουθούν ανήλικο παιδί, διαγνωσμένο με σοβαρή ψυχική αναπηρία, σύνδρομο κυκλικών περιοδικών εμετών, και σοβαρά προβλήματα σίτισης, αρνούνται να παραχωρήσουν αποκλειστική συνοδό ούτως ώστε να διασφαλιστεί η υγεία και η ασφάλεια του, μέσα στο νέο σχολικό πλαίσιο.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο δικηγόρος της οικογένειας μέσω επιστολής του, το κορίτσι διαγνώστηκε με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή – αυτισμό και σοβαρής μορφής αναπηρία. Περαιτέρω εγκρίθηκε για συνοδό, κατόπιν αξιολόγησης της επαρχιακής επιτροπής ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης καθώς επίσης και λογοθεραπευτική αγωγή και ειδική εκπαίδευση από το 2021.

Για δύο χρόνια το κορίτσι τύγχανε αποκλειστικής φροντίδας από την σχολική σύνοδο με την οποία ανέπτυξαν μια εξαιρετική σχέση εμπιστοσύνης και ένα δικό τους κώδικα επικοινωνίας. Το κορίτσι φοιτά σε δημόσιο νηπιαγωγείο- υποχρεωτική προδημοτική.

Φέτος και χωρίς καμιά ενημέρωση ή επαναξιολόγηση των αναγκών του παιδιού, αποφασίστηκε να μοιράζεται την συνοδό με άλλο παιδάκι που φοιτά σε άλλο τμήμα του σχολείου.

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος σε σχετική επιστολή, η διεύθυνση του σχολείου δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για εξεύρεση δεύτερης συνόδου για το άλλο παιδάκι, με αποτέλεσμα το κοριτσάκι να παραμένει ασυνόδευτο και χωρίς επίβλεψη για μεγάλα χρονικά διαστήματα με τεράστιους κίνδυνους ως προς την υγεία και ασφάλεια του.

Αξίζει να τονισθεί ότι η μικρή ανέπτυξε άγχος όπως ανέφερε και η μητέρα της στο ecosmoscy, γεγονός που βεβαιώνει και παιδογαστρεντερολόγος που την παρακολουθεί, με αποτέλεσμα να κάνει πολλαπλά επεισόδια εμετών με σοβαρό κίνδυνο για τραχειακές εισροφήσεις.

Το παιδί λόγω των ανωτέρων αντιδρά, ανέπτυξε επιθετική συμπεριφορά και μεγάλη αντίσταση για να πηγαίνει στο σχολείο. Η μητέρα εφόσον αντιλήφθηκε πως τόσο η ίδια όσο και το παιδί της, έγιναν στόχος μετά την επιστολή που έστειλε μέσω δικηγόρου προς τη διευθύντρια, έστειλε επιστολές προς την υπουργό παιδείας, χωρίς καμιά ανταπόκριση.

Στο μεταξύ σύμφωνα με μαρτυρίες από άλλα παιδιά της τάξης της ανήλικης επιβεβαιώνουν για απαράδεκτες συμπεριφορές, απο μέρους εκπαιδευτικού.

Συνεχίζοντας οπως αναφέρει η μητέρα, “δεν γίνεται κανένας ουσιαστικός έλεγχος, εφόσον και οι επιθεωρητές επισκέπτονται τα σχολεία αφού ενημερώσουν πρώτα και όλα κυλούν ρόδινα με συγκαλύψεις γεγονότων.”

Για τα πιο πάνω, η μητέρα κατόπιν νομικής συμβουλής θα προχωρήσει σε καταγγελία στις αρμόδιες επιτρόπους προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων του παιδιού καθώς επίσης και στα αρμόδια υπουργεία.

Σήμερα, λίγο πριν την λήξη της σχολικής χρονιάς ανακοίνωσαν στη μητέρα, απόφαση που πάρθηκε προτετελεσμένου ότι το παιδί της δεν θα έχει συνοδό στο δημοτικό σχολείο.

Η μητέρα της μικρής ανέφερε στο ecosmoscy “Πως είναι δυνατόν τρεις γιατροί και έξι θεραπευτές τα απογεύματα, που βλέπουν το μωρό να βεβαιώνουν ότι χρειάζεται μεγάλη βοήθεια και αποκλειστική συνοδό, και η δασκάλα να ισχυρίζεται το ακριβώς αντίθετο και να λέει συγκεκριμένα «να δυσκολευτεί η μικρή όπως θα δυσκολευτούν και τα άλλα παιδάκια που θα παν δημοτικό»”.

Η μητέρα αναφέρει πως «απαξιώνουν όλες μας τις προσπάθειες και όλο μας τον αγώνα, χωρίς ίχνος εν συναίσθησης και αποδοχής των παιδιών μας. Εφόσον το παιδί μου είναι ίδιο με τα υπόλοιπα της ηλικίας της, γιατί λαμβάνει επίδομα αναπηρίας και για ποιο λόγο κάνει δύο θεραπείες την μέρα; Δυστυχώς, η κόρη μου δεν ξύπνησε ένα πρωί και μίλησε, ή πίνει το γάλα της σε ποτήρι (τρέφεται με ειδική φόρμουλα στο μπιμπερό). Χρειάστηκαν αμέτρητες παρεμβάσεις από ειδικούς και μεγάλη προσπάθεια στο σπίτι, για να κατακτήσει κάποιες δεξιότητες. Δεν αποδέχομαι ως μάνα που έχω χρέος και οφείλω να διασφαλίσω την υγεία και ασφάλεια του παιδιού μου, να φοιτήσει στο Δημοτικό χωρίς αποκλειστική συνοδό.»

Πάει υπουργείο το θέμα μέσω του ecosmoscy.

Η ιστοσελίδα μας κατέχει όλα τα σχετικά έγγραφα των ειδικών που αναφέρουν ότι το παιδί χρήζει αποκλειστικής συνόδου, τα οποία πρόκειται να παραδώσει στο Υπουργείο Παιδείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *