Την Παρασκευή η ένσταση Γενικού Ελεγκτή για παύση – Αναμένεται πρωτοφανής νομική μάχη στο Συμβούλιο

Καταχωρείται την Παρασκευή η ένσταση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας, στην αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα για παύση του για ανάρμοστη συμπεριφορά.

Την ερχόμενη Παρασκευή συμπληρώνονται οι 21 ημέρες που προβλέπει ο διαδικαστικός κανονισμός του Συμβουλίου του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου για καταχώρηση ένστασης επί αιτήματος για παύση ανεξάρτητου αξιωματούχου. Η πλευρά του Οδυσσέα Μιχαηλίδη θέλει να εξαντλήσει το διάστημα που έχει στη διάθεσή της για καταχώρηση ένστασης, ώστε να περιλάβει όλα τα επίμαχα ζητήματα καθώς και άλλα που θέλει να εντάξει, ώστε να καλύψει το πεδίο στο οποίο επιθυμεί να κινηθεί.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η νομική ομάδα του Γενικού Ελεγκτή είναι συνεχώς σε επαφή και συζητά την απάντηση που θα δώσει με την ένστασή της στα όσα του καταλογίζει ο Γενικός Εισαγγελέας, ως στοιχεία που συνιστούν κατά την άποψή του, λόγος για παύση του. Το νομικό περίγραμμα της ένστασης είναι έτοιμο και μ’ αυτό θα απορρίπτονται όλοι οι λόγοι που εγείρονται, ενώ παράλληλα θα τίθενται και νέα στοιχεία που θα αποδεικνύουν ότι τίποτε από όσα έπραξε ή δήλωσε ο Γενικός Ελεγκτής, ή άλλα μέλη της Υπηρεσίας, δεν συνιστούν βάσιμη αιτία για απομάκρυνσή του από τα καθήκοντά του.

Μεταξύ άλλων, θα κατατεθεί και η πρόσφατη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι κατέβαλε προσπάθειες για να μην φτάσει το θέμα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, θεωρώντας η πλευρά του Γενικού Ελεγκτή, ότι ο πρώτος πολίτης διαφωνεί με την αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα.

Σημειώνεται ότι εκτός από την ένσταση, ο κ. Μιχαηλίδης έχει δικαίωμα μέσω των δικηγόρων του να εγείρει θέμα ακύρωσης της διαδικασίας από την πρώτη κιόλας εμφάνιση στο Συμβούλιο. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι θα εγερθεί θέμα μη ικανοποιητικών στοιχείων που να δικαιολογούν την παύση του Γενικού Ελεγκτή, ωστόσο δεν θα επιμείνουν γιατί επιθυμία του είναι να κριθεί το θέμα τελεσίδικα και να ξεκαθαρίσει ώστε να μην τίθεται με κάθε ευκαιρία. Επίσης επιθυμεί να εγείρει ζητήματα που η πλευρά του Εισαγγελέα δεν επιθυμεί να αγγίξει, όπως το μαύρο βαν, άδειες οπλοφορίες κ.ά. Παρενθετικά αναφέρεται ότι το θέμα παύσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη είχε εγερθεί για πρώτη φορά επί Προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη και στη συνέχεια όταν προέκυπτε κάποιο ζήτημα επαναφερόταν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες μας και η πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα είναι με πολλή περίσκεψη που πήρε την απόφαση να προχωρήσει το θέμα στο Συμβούλιο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου και θεωρεί ότι δεν είχε άλλη επιλογή, μετά την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της διαφθοράς που εξέτασε καταγγελίες του κ. Μιχαηλίδη κατά του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και τις δηλώσεις του Γενικού Ελεγκτή που ακολούθησαν.

Σύμφωνα με τη διαδικασία, μετά την καταχώρηση ένστασης από την πλευρά Γενικού Ελεγκτή, το Συμβούλιο θα ορίσει την πρώτη εμφάνιση ώστε να τοποθετηθούν οι δυο πλευρές επί της διαδικασίας και να οριστεί πλέον η ακρόαση της αίτησης, όπου θα αρχίσει η κατάθεση μαρτύρων και η αντεξέτασή τους από την άλλη πλευρά. Αναμένεται ότι θα δοθεί μια πρωτοφανής νομική μάχη και δεν αποκλείεται να παρελάσουν ως μάρτυρες πρόσωπα της πολιτικής σκηνής του τόπου χωρίς ν’ αποκλείονται και εκπλήξεις.

Το Συμβούλιο αναμένεται ότι θα ορίσει την ακρόαση της αίτησης σε σύντομο χρονικό διάστημα, ώστε να ξεκαθαρίσει το θέμα και να μην πάει σε βάθος χρόνου η πρωτοφανής αυτή σύγκρουση δυο ανεξάρτητων θεσμών της Δημοκρατίας. Ωστόσο δεν αναμένεται ολοκλήρωση της διαδικασίας πριν τον Σεπτέμβριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *