Νίκος Δαμιανού (Νέα Αρχή Νέα Εποχή)

ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΥΛΟΥ

1. Πως και πήρες την απόφαση να διεκδικήσεις την θέση του Δημάρχου για τον Δήμο Δρομολαξίας Μενεού

Παράλληλα με την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος μου συμμετείχα στα κοινά από διάφορες θέσεις. Κατάγομαι και κατοικώ στο Κίτι που θα αποτελεί το ένα από τα τέσσερα δημοτικά διαμερίσματα του νέου Δήμου. Πρόκειται για μια ωραία περιοχή με πολλές προοπτικές ανάπτυξης. Πιστεύω ότι αυτή νέα αρχή στη Τοπική Αυτοδιοίκηση στη περιοχή μας θα έπρεπε να συνοδεύεται και από μια ανανέωση και πνεύμα εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης. Και με τη ανάπτυξη δεν εννοώ τις επιχειρήσεις και τις οικοδομές αλλά και την προσφορά υποδομών και υπηρεσιών στο Δημότη, όπως βρίσκεις σήμερα σε κάθε σύγχρονο Ευρωπαϊκό Δήμο.  Δεν είδα τα στοιχεία αυτά να υπάρχουν από την επιλογή του ανθυποψηφίου μου, του νυν Δημάρχου του υφιστάμενου Δήμου Δρομολαξιάς-Μενεού. Πιστεύω και έχω όραμα για τη περιοχή και για αυτό η επιλογή μου να διεκδικήσω τη θέση του Δημάρχου.

2. Σε περίπτωση εκλογής πιο είναι το μεγάλο σου όραμα? 

Η εφαρμογή νέου επιχειρησιακού μοντέλου σε όλο το Δήμο. Μέσα από την αξιοποίηση των καλών χαρακτηριστικών της περιοχής, εγγύτητα στο οδικό δίκτυο των αυτοκινητόδρομων, στο αεροδρόμιο, παραλιακό μέτωπο Μενεού-Περβόλια-Σοφτάδες, ιστορικά μνημεία, παράδοση, αξιοθέατα, τη δυνατότητα επιχειρήσεων εστίασης, τουριστικών καταλυμάτων, τον εσωτερικό τουρισμό με μια μεγάλη επισκεψιμότητα μπορούμε να έχουμε μια ιδιαίτερη ανάπτυξη που θα φέρνει και εισόδημα αλλά και απασχόληση στους νέους μας. Η παράλληλη στήριξη των άλλων επιχειρήσεων και της γεωργοκτηνοτροφίας είναι βέβαια απαραίτητη.

3. Όπως ξέρουμε τα τελευταία χρόνια είσαι αντιπρόεδρος  της κοινότητας Κιτίου, όλα αυτά τα χρόνια τι αποκόμισες από αυτή τη θέση? 

Ναι, είμαι από το 2011 Αντιπρόεδρος στο Κοινοτικό Συμβούλιο Κιτίου. Αυτή την περίοδο προσέφερα μέσα από τις γνώσεις και εμπειρία μου ως μάχιμος δικηγόρος για 30 και πλέον χρόνια αλλά και έμαθα πολλά από τα προβλήματα και ζητήματα που συναντούσαμε όπως και την επαφή μας με τους δημότες. Ήμουν και είμαι βέβαια περήφανος για το έργο που έγινε στο Κίτι που θεωρείται ένα πολύ αναπτυγμένο χωριό. Εκείνο που προβάλλω ως την πλέον άξια εμπειρία από τη θητεία μου ήταν ο σεβασμός και η συνεργασία που όλοι, όλα τα μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου Κιτίου είχαμε για το καλό της Κοινότητας και των συνδημοτών μας, ανεξαρτήτως πολιτικής και κομματικής προέλευσης.

4. Όλο αυτό τον καιρό στην προεκλογική σου ο κόσμος  πώς σε αντιμετωπίζει? 

Πρέπει να πω ότι σε αντίθεση με την επικοινωνιακή πολεμική που υπήρξε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή στα ¨μηνύματα¨ ή ¨ειδήσεις¨ που κυκλοφορούσαν κακόβουλα , η αντιμετώπιση που είχα από τον κόσμο ήταν εκπληκτικά καλή. Επιδίωξα πέρα από την επικοινωνία με τα social media και τις εκδηλώσεις που διοργανώσαμε την προσωπική επαφή με τους κατοίκους της περιοχής μας. Η προσωπική γνωριμία, μια απλή κουβέντα ή ακόμη ανταλλαγή απόψεων είναι το καλύτερο μέσο επικοινωνίας με τον απλό συνδημότη μας. Και πιστέψετε με αυτό ενεργεί αμφίδρομα. Πολλά έμαθα και κατανόησα από τα παράπονα ή απόψεις του απλού κόσμου.

5. Πιο είναι το μεγαλύτερο προβλήματα βάση με τα δικά σου κριτήρια από την εμπειρία σου ως αντιπρόεδρος και ως υποψήφιος, που αντιμετωπίζει σήμερα ο περισσότερος κόσμος? 

Το γενικότερο, που κυριαρχεί σε όλη τη περιοχή, πρόβλημα είναι η οικονομική δυσκολία που αντιμετωπίζει ο κόσμος. Κάποιες οικογένειες βρίσκονται σε πραγματικά δύσκολη θέσει και οι πλείστοι δυσκολεύονται. Το ζήτημα είναι σύνθετο και πολύπλευρο. Εδώ αυτό που έχω να πω είναι ότι με τη νέα νομοθεσία ο Δήμος έχει πολλές αρμοδιότητες και δυνατότητες για μέτρα και υποδομές Κοινωνικής Πρόνοιας και Κοινωνικής συνοχής. Μπορεί να χρησιμοποιήσει τις υποδομές, κτίρια, οργάνωση, προσωπικό για υπηρεσίες προς τους δημότες, την Τρίτη ηλικία, τους νέους, τα παιδιά και τη μητέρα, την υγιή απασχόληση των παιδιών μας, να ενισχύσει ευάλωτες ομάδες, όπως και να συνεταιριστεί ή συνεργασθεί με εθελοντικές οργανώσεις και ομάδες.

6.  Η ανθρωπότητα σήμερα και στον τόπο μας αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα κυρίως βιοπορισμού, γιατί  γίνεται αυτό πιστεύεις?  Και αν η κυβερνήσεις κάνουν σωστά την δουλειά τους σε αυτό το θέμα

Αν κάποιος σκεφτεί πόσα δισεκατομμύρια ευρώ δίδονται για όπλα και εξοπλισμούς μόνο και μόνο για να συνεχίζονται ή γίνονται πόλεμοι που προκαλούν ανεπανόρθωτες συνέπειες σε χώρες εντελώς αθώες όπως η Κύπρος μας, γίνεται αντιληπτό πόσο λάθος αντιμετώπιση ακολουθείται. Τα εκατομμύρια ευρώ θα έπρεπε να δίδονται στην ενίσχυση και ανοικοδόμηση των φτωχών χωρών και στην ευημερία των λαών. Κρίνοντας από παραδείγματα και μεθόδους ή σχέδια που εφαρμόστηκαν στην ευρωπαϊκή ιστορία των τελευταίων 100 χρόνων μπορείς να αντιληφθείς πόσο λανθασμένα ενεργούν πολλές κυβερνήσεις, εννοώντας αυτές περισσότερο που έχουν κυρίαρχο ρόλο.  Σε ότι αφορά την Κύπρος μας εκτιμώ ότι πάντα θα επηρεαζόμαστε από την ευρύτερη οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη. Τα μέτρα όμως που πρέπει να ληφθούν για τη ενίσχυση των οικονομικά ασθενώ ή και την μείωση της οικονομικής δυσκολίας είναι πάρα πολλά. Πρέπει όμως να στοχεύουν στην επίλυση και καλό σχεδιασμό για τους νέους και τις επόμενες γενεές.

7. Ο κόσμος πώς σε αντιμετωπίζει?  Πως αντιμετωπίζει τον Νίκο? 

Όπως είπα είμαι πολύ ευχαριστημένος από την αντιμετώπιση του κόσμου. Δέχθηκα πολύ θετικά μηνύματα και αποδοχή από όλους. Οι σκέψεις, τα σχέδια και οι φιλοδοξίες μου για την περιοχή μας κάμνουν τον κόσμο της περιοχής μας να αντιλαμβάνεται αυτό που συχνά τους έλεγα. Πολλά από αυτά που γράφονται και λέγονται ως υπηρεσίες και υποδομές για τους Δημότες δεν είναι  επιλογές της Τοπικής Αρχής, είναι δικαίωμα των δημοτών. Δικαιούνται σε όμορφες υγιείς γειτονιές, σε σύγχρονα πράσινα και λειτουργικά πάρκα, σε υποδομές, αθλητικούς χώρους, υπηρεσίες κ.α… Αυτά σε σύγχρονες χώρες της Ευρώπης είναι αυτονόητα.

8.  Ο πολιτισμός είναι ένα τεράστιο σημαντικό κομμάτι, συνάμα όμως και το πιο αδικημένο και από τους κυβερνώντες αλλά και από τον κόσμο, πώς το εξηγείς εσύ αυτό?  Γιατί συμβαίνει?

Δυστυχώς έχει εμπεδωθεί στην Κυπριακή Κοινωνία η οικονομική ¨κουλτούρα¨ παρά η πολιτιστική, ο πολιτισμός. Περάσαμε και περνούμε περίοδο Πολιτισμικής και Πολιτιστικής παρακμής.  Η αναβάθμιση του Πολιτισμού θα έπρεπε να ξεκινήσει προ πολλού σε όλα τα επίπεδα. Από το σχολικό Περιβάλλον, το Κεντρικό Κράτος μέσα από τα αρμόδια κάθε φορά Υπουργεία, από τα κονδύλια που διατίθενται για τον πολιτισμό αλλά και μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση, μέσα από του Δήμους και τις Κοινότητες. Πέραν από τα καλοκαιρινά φεστιβάλ που βλέπουμε κάθε καλοκαίρι σε κοινότητες και Δήμους υπάρχει τεράστιο κενό και δυνατότητες για καλλιέργεια και στήριξη του πολιτισμού. Και αυτό υποστηρίζεται από τη νέα νομοθεσία και ο Δήμος μας θα πρέπει να το εκμεταλλευτεί, γιατί βρίσκεται σε μια ευλογημένη από την ιστορία και τη παράδοση περιοχή.

9. Ένα μήνυμα από τον Νίκο στον κόσμο

Καλώ τους συνδημότες μου που δικαιούνται να ψηφίσουν όλοι με σεβασμό και πολιτικό πολιτισμό να σεβαστούν τη διαδικασία και τις επιλογές του καθενός. Σε ότι αφορά την δική μου υποψηφιότητα θέλω να στείλω ξεκάθαρο μήνυμα ανανέωσης και προόδου. Καλώ τους συνδημότες μου να συμπορευτούμε μαζί να με στηρίξουν για να πετύχουμε την αλλαγή και ανανέωση. Για να προχωρήσουμε μαζί για τα παιδιά μας, για τους νέους μας για όλους τους κατοίκους του Δήμου μας. Η νέα εποχή θέλει νέο πρόσωπο και είμαστε εδώ για να το δώσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *