«Από το 2015 νιώθω ότι περπατώ σε ναρκοπέδιο» Κόλαφος η μαρτυρία Οδυσσέα

Θερμός προδιαγράφεται ο Ιούλιος ενόψει της επικείμενης παρατεταμένης αντεξέτασης του Γενικού Ελεγκτή από την πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα, ενώπιον του Συμβουλίου που θ’ αρχίσει την ερχόμενη Δευτέρα.

Ήδη το καυτό κλίμα προδιαγράφηκε από χθες όταν οι δύο πλευρές εμφανίστηκαν ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου το οποίο συνέρχεται ως Συμβούλιο και εξετάζει αίτημα του Γενικού Εισαγγελέα για παύση του Γενικού Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά. Ο δικηγόρος του Γ. Εισαγγελέα Ντίνος Καλλής, ανέφερε ότι μελετάται η μαρτυρία του Οδυσσέα Μιχαηλίδη και τόνισε ότι «εξετάζεται σε σχέση με τα επίδικα θέματα και επιφυλασσόμαστε».

Παράλληλα, ο εκ των δικηγόρων του Γενικού Ελεγκτή Τζο Τριανταφυλλίδης ανέφερε ότι «αντιλαμβανόμαστε ότι θα έχει μεγάλο αριθμό ενστάσεων η πλευρά του αιτητή, γιατί όταν επιχειρήσαμε να κατατεθούν εξ συμφώνου οι καταθέσεις των δύο μαρτύρων (της πλευράς Οδυσσέα) δεν έγινε κατορθωτό». Από τις αναφορές αυτές εξάγεται το συμπέρασμα ότι η αντεξέταση του κ. Μιχαηλίδη θα είναι μακρά και θα καλύψει όλα τα ζητήματα για τα οποία η πλευρά του Γιώργου Σαββίδη, τον κατηγορεί ότι επέδειξε ανάρμοστη συμπεριφορά. Όπως για παράδειγμα γιατί κατηγορούσε τον Γενικό Εισαγγελέα ότι δεν προωθούσε την ποινική δίωξη υπουργών ή του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, ή άλλων προσώπων, ή γιατί δεν παρενέβηκε στον διαδικτυακό λογαριασμό που έφερε το όνομα του, στις επιστολές που του απέστελλε και άφηνε σαφή υπονοούμενα για διαφθορά κ.ά. Μάλιστα στη δήλωσή του και θέλοντας να περιγράψει τις δυσκολίες, κατά τον ίδιο, που είχε να αντιμετωπίσει και αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα, αναφέρει ότι από το 2015 νιώθει πως «περπατά σε ναρκοπέδιο».

Χθες, η κατάθεση του κ. Μιχαηλίδη δόθηκε γραπτώς στο Συμβούλιο μέσω του Πρωτοκολλητείου και όπως φαίνεται είναι εκτεταμένη, αφού περιλαμβάνει 171 σελίδες και χωρίζεται σε 22 κεφάλαια. Στη δήλωσή του ο Γενικός Ελεγκτής κάνει αναφορά στις σχέσεις του με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον τέως Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη και τον νυν, για το γεγονός ότι δεν έχει σχέση με την ομάδα στήριξης προς τον ίδιο μέσω του Facebook, και θα αναπτύξει με λεπτομέρεια πώς λειτουργεί η Ελεγκτική Υπηρεσία και ειδικότερα ο διεθνής οργανισμός ελεγκτικών υπηρεσιών.

Κεντρικός άξονας της μαρτυρίας του κ. Μιχαηλίδη, είναι οι σχέσεις του με τον νυν Γενικό Εισαγγελέα και πως η μεταξύ των δύο θεσμών ρήξη επήλθε σε σχέση με την αμφισβήτηση και παρεμπόδιση άσκησης αναγκαίων ελέγχων σε θέματα δημόσιου ενδιαφέροντος στα οποία καλόπιστα η Υπηρεσία πιστεύει ότι είχε δικαίωμα να πράξει.

Η πλευρά του κ. Σαββίδη εγείρει σειρά ενστάσεων για έγγραφα που συνοδεύουν τη μαρτυρία του κ. Μιχαηλίδη γι’ αυτό και αναμένεται ότι το Συμβούλιο πρέπει να δώσει λύση στο θέμα αυτό, ώστε να μην πάει η υπόθεση σε βάθος χρόνου. Όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Συμβουλίου Αντώνης Λιάτσος, η υπόθεση δεν είναι ούτε ποινική ούτε αστικής φύσης αλλά είναι μια ιδιόμορφη διαδικασία, όλα θα κριθούν στο τέλος και το Συμβούλιο θα βοηθήσει ώστε όλα να κριθούν δίκαια.

Δεν ήρθε εκπρόσωπος INTOSAI

Όπως έγραψε και χθες ο «Φ», ο εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού ανεξάρτητων Ελεγκτικών Υπηρεσιών INTOSAI Freddy Ndjemba, δεν μπόρεσε να βρίσκεται στην Κύπρο για κατάθεση και όπως εξήγησε ο κ. Τριανταφυλλίδης, η απουσία του σχετίζεται με πρόβλημα υγείας στενού του συγγενικού προσώπου.

Οι δικηγόροι του κ. Μιχαηλίδη διαβεβαίωσαν τα μέλη του Συμβουλίου ότι ο εν λόγω εκπρόσωπος του INTOSAI αναμένεται να έρθει στη Λευκωσία την ερχόμενη Κυριακή οπόταν θα καταθέσει ως μάρτυρας υπεράσπισης τη Δευτέρα, ημέρα που καθόρισε ως συνέχιση της ακρόασης το Ανώτατο. Η μαρτυρία του δόθηκε επίσης στην πλευρά του Γενικού Εισαγγελέα.

Όπως αναφέρθηκε χθες στο Συμβούλιο, η νομική ομάδα του Γιώργου Σαββίδη ετοιμάζει και την τελική της αγόρευση ώστε αυτή να κατατεθεί στα μέλη που το απαρτίζουν καθώς και στους δικηγόρους του Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ως γνωστόν το Συμβούλιο έχει ορίσει ως καταληκτική ημερομηνία της διαδικασίας ενώπιον του την 19η Ιουλίου, οπόταν και αναμένεται ότι θα επιφυλάξει την απόφασή του.

Σημειώνεται ότι όπως έγινε και στην υπόθεση του Ρίκκου Ερωτοκρίτου, η απόφαση του Συμβουλίου είναι δεσμευτική για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ωστόσο αυτό είναι κάτι που θα εξεταστεί στην ώρα του και ανάλογα με την κατάληξη των οκτώ δικαστών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *