Μονή Αββακούμ: Δεν υιοθέτησαν ένορκες δηλώσεις τους ότι έδωσαν €700 χιλ. στον Νεκτάριο

Πρόσωπα που με ένορκη δήλωσή τους υποστήριζαν ότι έδωσαν ένα τεράστιο ποσό στον αρχιμανδρίτη Νεκτάριο με σκοπό να κτιστεί ίδρυμα της Μονής Αββακούμ στον Λυθροδόντα, στη συνέχεια σε κατάθεσή τους στην Αστυνομία, δεν την υιοθέτησαν.

Πρόκειται για δύο πρόσωπα που είχαν αναφέρει με δηλώσεις τους ότι είχαν δώσει προς τη Μονή και συγκεκριμένα στον ηγούμενο ποσό που φτάνει τις €700.000.  Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», σε καταθέσεις τους προς το κλιμάκιο του Γραφείου Διερεύνησης Οικονομικού Εγκλήματος της Αστυνομίας που εξετάζει την οικονομική πτυχή της υπόθεσης με τη Μονή Αββακούμ, δεν υιοθέτησαν το περιεχόμενο της ένορκης δήλωσής τους.

Η Αστυνομία που κατέχει στοιχεία των τραπεζικών λογαριασμών του αρχιμανδρίτη Νεκτάριου, του αρχιμανδρίτη Πορφύριου και ακόμη ενός προσώπου που συνδέεται με τη Μονή, εξετάζει όλη την πορεία των χρημάτων που εντοπίστηκαν σε αυτούς, ώστε να φανεί η προέλευσή τους.

Επίσης, επειδή είχε αναφερθεί ότι τα χρήματα που βρέθηκαν στο χρηματοκιβώτιο στη μονή που ανέρχονται σε €820.000 είχαν δοθεί για συγκεκριμένο σκοπό, η Αστυνομία άρχισε να διερευνά κατά πόσον αυτά για τα οποία υπήρχαν ισχυρισμοί, ευσταθούσαν. Όμως τώρα με την εξέλιξη αυτή, δηλαδή δύο από τα άτομα που έλεγαν ότι είχαν δώσει το τεράστιο ποσό ουσιαστικά δεν τα υιοθετούν, αλλάζει όλο το σκηνικό και αφήνει το πεδίο για νέες έρευνες.

Σημειώνεται ότι προχθές η Αστυνομία είχε αναφέρει στο Δικαστήριο κατά τη διαδικασία ανανέωσης της κράτησης του μοναχού Νεκτάριου, πως αυτός ανακρίθηκε τέσσερις φορές, έδωσε απαντήσεις στις δύο, ενώ στις άλλες δύο τήρησε το δικαίωμα της σιωπής. Τώρα είναι άγνωστο κατά πόσον θα συνεργαστεί με τις αρχές για τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά και αφορούν χρηματικά ποσά που βρέθηκαν στον τραπεζικό του λογαριασμό και όπως φαίνεται δεν δηλώνονταν στον Φόρο Εισοδήματος ή στον ΦΠΑ.

Μέσω των στοιχείων που δόθηκαν από δυο εμπορικές τράπεζες της Κύπρου φαίνονταν διάφορα εμβάσματα στον λογαριασμό του ηγούμενου για τα οποία χρειάζονται επεξηγήσεις. Όπως έγραψε χθες ο «Φ», οι ανακριτές κάνουν αγώνα δρόμου ώστε να συμπληρώσουν την πρώτη υπόθεση και με τη λήξη του διατάγματος κράτησης του αρχιμανδρίτη να καταχωρηθεί εναντίον του στο δικαστήριο. Σε διαφορετική περίπτωση θα ζητηθεί μικρή χρονικά ανανέωση του διατάγματος κράτησής του, μέχρι ο φάκελος της υπόθεσης να είναι έτοιμος.

Παράλληλα, συνεχίζονται έρευνες και για άλλες πτυχές της πολύκροτης υπόθεσης και δεν αποκλείεται εντός Ιουλίου να έχουμε κατάληξη με φακέλους να διαβιβάζονται στη Νομική Υπηρεσία για οδηγίες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *