«Ιστορική η σημερινή μέρα»: Επί ποδός το ΥΠΕΣ για την πρώτη επίσημη της ΤΑ

Επίσημη πρώτη σήμερα για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών να χαρακτηρίζει τη σημερινή ημέρα «ιστορική». Το παζλ της μεγαλύτερης μεταρρύθμισης μετά το Γενικό Σύστημα Υγείας συνθέτουν πέντε Επαρχιακοί Οργανισμοί, 20 νεόι Δήμοι και 30 Συμπλέγματα. 

Οι νέοι σχηματισμοί και το στοίχημα
Μιλώντας στην εκπομπή ALPHA Καλημέρα ο κ. Ελίκκος Ηλία ανέφερε ότι από σήμερα οι Επαρχιακοί Οργανισμοί Αυτοδιοίκησης αναλαμβάνουν την αδειοδότηση, με εξαίρεση τις μεγάλες αναπτύξεις οι οποίες παραμένουν στην αρμοδιότητα της Πολεοδομίας. Κάτω από την «ομπρέλα» τους θα βρίσκονται και οι υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης. «Θα ωθήσουμε προς τα πάνω την ανάπτυξη. Θα έχουμε πιο γρήγορες πολεοδομικές άδειες, πιο γρήγορα θα εκδίδονται άδειες υποδομής…», συμπλήρωσε. 

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται και η λήψη αποφάσεων για τις έδρες των 30 Συμπλεγμάτων, ενώ μεγάλη πρόκληση απότελεί και ο Δήμος Λευκωσίας που συμπεριλαμβάνει τον πρώην Δήμο Αγλαντζιάς, Έγκωμης, Λευκωσίας και Αγίου Δομετίου. 

«Το μεγαλύτερο στοίχημα για εμάς είναι να καταφέρουμε στο τέλος της ημέρας να προσφέρουμε στον απλό πολίτη καλύτερες υπηρεσίες, χωρίς να χρειάζεται κατ’ ανάγκη να αυξήσουμε τα τέλη, τα οποία καταβάλλει ο πολίτης.»

Εξορθολογισμός στρεβλώσεων και στελέχωση
Ο κ. Ηλία επεσήμανε ότι χρειάζεται εξορθολογισμός κάποιων στρεβλώσεων, όπως το κυμαινόμενο ύψος των τελών ύδρευσης ανά Δήμο, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών στηρίζουν αυτή τη μεταρρύθμιση.

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι δε θα υπάρχουν ουσιαστικές καθυστερήσεις στους ΕΟΑ, καθώς ήδη έχουν στελεχωθεί οι θέσεις Διευθυντών και Υποδιευθυντών με προσωρινή ανάθεση καθηκόντων από τον Υπουργό Εσωτερικών. Ακόμη και την τρέχουσα εβδομάδα αναμένεται η έκδοση αδειών οικονομής που εκκρεμούσαν. 

Σημειώνεται ότι από σήμερα οι αιτήσεις θα υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά, με τον κ. Ηλία να διευκρινίζει ότι «αν κάτι πάει στραβά, υπάρχουν ομάδες έτοιμες να το διορθώσουν». 

Πηγή: alpha

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *