«Θέλω μόνο να σώσω το παιδί μου». Αγωνιώδης έκκληση μητέρας για μετάβαση στις ΗΠΑ

Είναι 26χρόνων, πάσχει από μια εξαιρετικά σπάνια πάθηση η οποία καλά–καλά όνομα δεν έχει, εξαιτίας της σπανιότητας της και προκαλεί διαρκείς εσωτερικές αιμορραγίες στον οργανισμό του.

Tης Μαριλένας Παναγή-philenews.com

Μέχρι και τα μάτια του αιμορραγούν, ενώ χθες οι γιατροί στο νοσοκομείο Λεμεσού, κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να καταφέρουν να τον συνεφέρουν εξαιτίας της σοβαρής κατάστασης στην οποία βρισκόταν. «Αυτή τη στιγμή κυριολεκτικά βρίσκομαι στα χέρια των υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου Υγείας», ανέφερε ο ίδιος στον «Φ», αρκετές ώρες αργότερα μαζεύοντας όση δύναμη είχε για να μας μιλήσει. «Νιώθω πολλή κούραση. Καταπίνω συνέχεια αίμα. Καθημερινά είναι μια καινούρια, καθόλου ευχάριστη περιπέτεια για εμένα. Δεν ξέρω τι θα μου ξημερώσει».

Η περιπέτεια του άρχισε στα 16 του χρόνια, τη στιγμή που ενώ ήταν αθλητής άρχισε να παρουσιάζει συχνά αιμορραγίες στη μύτη. Λόγω τραυματισμού υπερβλήθη σε χειρουργικές επεμβάσεις σε Κύπρο και εξωτερικό και σιγά–σιγά η κατάσταση του άρχισε να επιδεινώνεται και οι αιμορραγίες έγιναν όλο και πιο συχνές. Από τον Φεβρουάριο του 2023 ανεβαίνει έναν ατελείωτο Γολγοθά. Οι αιμορραγίες έχουν επεκταθεί σε ολόκληρο τον οργανισμό του.

Έντεκα πανεπιστημιακά κέντρα στην Γερμανία, ενημέρωσαν την οικογένεια του, ότι δεν έχουν τη γνώση να τον αναλάβουν. Νοσοκομεία στο Ισραήλ, ενημέρωσαν ότι θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε κάποιες εξετάσεις για να διερευνήσουν την κατάσταση του, χωρίς όμως να μπορούν να δώσουν ενδείξεις για κάποια θεραπεία στο παρόν στάδιο.

Το ιατρικό κέντρο στην Ελλάδα το οποίο τον παρακολουθεί, συνέστησε μετάβαση του σε ένα εξειδικευμένο, για την περίπτωση του, ιατρικό κέντρο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, το οποίο μάλιστα, όπως ανέφερε στον «Φ» η μητέρα του 26χρόνου, έχει ανταποκριθεί και έχει προχωρήσει και σε όλες τις απαραίτητες διευθετήσεις για έκδοση άδειας εισόδου στις ΗΠΑ μέσω της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία. «Είναι το μοναδικό περιστατικό σε Κύπρο και Ελλάδα. Αντιλαμβάνεστε τη σπανιότητα της πάθησης».

Η περίπτωση του γνωστή στο υπουργείο Υγείας. Η επιδείνωση της κατάστασης του τον περασμένο Μάιο επέβαλε άλλωστε στον ασθενή να αποταθεί στο αρμόδιο τμήμα αποστολής ασθενών στο εξωτερικό. Οι προσπάθειες που κατέβαλε το Υπουργείο από τότε μέσω ιατρικού κέντρου στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν έτυχαν ανταπόκρισης μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, οπόταν και λειτουργοί του Υπουργείου ενημέρωσαν τη μητέρα ότι το νοσοκομείο επικοινώνησε και ο ασθενής θα μπορούσε να μεταφερθεί για να διερευνήσουν την περίπτωση του.

Απελπισμένη και εξοργισμένη μετά και τη χθεσινή νέα περιπέτεια του γιου της η μητέρα απέστειλε το απόγευμα μια νέα επιστολή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο υπουργείο Υγείας: «Δεν θέλω να έρθω σε αντιπαράθεση με το υπουργείο Υγείας αλλά θέλω μόνο να σώσω το παιδί μου. Εάν το νοσοκομείο της Βρετανίας μας είχε αποστείλει ολοκληρωμένη πρόταση παρόμοια με αυτή του Κέντρου στη Μινεσότα, η οποία είναι η μόνη ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς θα προσπαθήσουν να βρουν λύση στο πρόβλημα του γιου μου, τότε δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως θα πηγαίναμε στο Λονδίνο και όχι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Πιστεύω πως και εσείς ως μάνα που θα πολεμούσατε για τη σωτηρία του παιδιού σας θα πράττατε το ίδιο με αυτό που υποστηρίζω κι εγώ. Επιπλέον, μια συνάντηση μου με την αξιότιμη κυρία Γιαννάκη (γ.δ. υπουργείου Υγείας) θα μπορούσε να διευθετήσει όλα αυτά που συζητάμε από το τηλέφωνο η αλληλογραφώντας, αποφεύγοντας παράλληλα κάθε παρανόηση αλλά και καθυστέρηση καθώς η υγεία του γιου μου επιδεινώνεται καθημερινά και η ζωή του αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο. Ήδη, σήμερα, στο νοσοκομείο της Λεμεσού οι γιατροί δυσκολεύτηκαν να τον συνεφέρουν από τη συνεχιζόμενη αιμορραγία».

Στον αγώνα για να σωθεί η ζωή του 26χρόνου μπήκε και η Παγκύπρια Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων, η οποία με επιστολή της προς το υπουργείο Υγείας ζητά τη μετάβαση του χωρίς άλλη καθυστέρηση στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Απευθυνόμενη προς τη γενική διευθύντρια του Υπουργείου, η ΠΑΣΣΠ αναφέρει: «Το υπουργείο Υγείας προσπαθεί επανειλημμένα να επικοινωνήσει με συγκεκριμένο νοσοκομείο στην Αγγλία (σ.σ. η επιστολή στάλθηκε στο υπουργείο την Τρίτη οπόταν και επικοινώνησαν με τη μητέρα οι λειτουργοί του αρμοδίου τμήματος) για τη λήψη προσφοράς για την αποστολή του ασθενή. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των λειτουργών του Υπουργείου, το νοσοκομείο δεν έχει απαντήσει σε κανένα αίτημα και όπως αντιλαμβανόμαστε δεν προτίθεται να αναλάβει το περιστατικό, όπως άλλωστε συνέβη και με άλλα νοσοκομεία με τα οποία προσπάθησε να επικοινωνήσει η οικογένεια. Αντιλαμβανόμαστε ότι το υπουργείο Υγείας οφείλει να λειτουργεί μέσα σε αυστηρά πλαίσια δημοσιονομικού ελέγχου. Είμαστε βέβαιοι, όμως, ότι και εσείς θα συμφωνείτε μαζί μας ότι αφού στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει ανταπόκριση από κάποιο άλλο ιατρικό κέντρο και σε συνδυασμό πάντα με την κλινική εικόνα του νεαρού ασθενή που επιδεινώνεται συνεχώς, η αποστολή του ασθενή στο ιατρικό κέντρο των ΗΠΑ πιθανόν να αποτελεί μονόδρομο».

«Θέλω μόνο να σώσω το παιδί μου», επαναλάμβανε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας η μητέρα του 26χρόνου. «Από το Υπουργείο μου είπαν χθες, μετά από δύο μήνες αναμονή και μεγάλη επιδείνωση της κατάστασης του γιου μου, ότι το νοσοκομείο στην Αγγλία επικοινώνησε μαζί τους και μας έκλεισαν ραντεβού για την ερχόμενη Τρίτη. Πέραν του ότι ο γιος μου είναι σε κατάσταση που δεν θα μπορεί να ταξιδέψει μέχρι την Τρίτη, όταν ρώτησα για το αν μας έδωσαν πρόταση με ενέργειες τις οποίες θα κάνουν, παρόμοια με εκείνη των Αμερικανών, μου απάντησαν ότι θα πάμε να μας δουν. Εμείς δεν θέλουμε να μας δουν. Εμείς θέλουμε να βρεθεί ένας τρόπος να διαχειριστούμε αυτή την εξαιρετικά σπάνια πάθηση, τις συνεχείς αιμορραγίες στον οργανισμό του. Ακόμα και τα μάτια του αιμορραγούν, αν μπορεί κάποιος να το αντιληφθεί αυτό.

Ούτε εγώ θέλω να πάω στην άλλη άκρη πλανήτη. Να βάλω τον γιο μου στην κατάσταση που είναι για τόσες ώρες μέσα σε ένα αεροπλάνο. Αν υπήρχε νοσοκομείο στην Ευρώπη που να μας έδινε τα όσα μας είπαν από την Αμερική εννοείται ότι θα το προτιμούσα. Το Κέντρο στις ΗΠΑ μας ξεκαθάρισε ότι αν και δεν υπάρχει θεραπεία οριστική για την πάθηση, υπάρχει τρόπος και πιστεύουν ότι θα μπορέσουμε να τη διαχειριστούμε, εφόσον ακολουθηθούν όλα τα απαραίτητα βήματα. Δεν μπορώ να το διακινδυνεύσω και να καθυστερήσουμε ακόμα περισσότερο.

Αν πάμε στο Ισραήλ ή στην Αγγλία και μας δουν, όπως μας λένε και μετά δεν μπορούν να βοηθήσουν και πάλι στις ΗΠΑ θα πάμε. Εξετάσεις κάναμε και στην Κύπρο και στην Αθήνα, όπου πηγαίναμε με δικά μας έξοδα. Δεν είχαμε ζητήσει βοήθεια από το Υπουργείο. Αντιλαμβάνομαι το κόστος. Θέλω μόνο να σώσω το παιδί μου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *