Αύριο «κληρώνει» για τον Τζόκοβιτς – Απέλαση και απαγόρευση εισόδου στην Αυστραλία για 3 χρόνια αν χάσει στο δικαστήριο

Τριετής απαγόρευση εισόδου στην Αυστραλία ενδέχεται να επιβληθεί στον Νόβακ Τζόκοβιτς σε περίπτωση που απορριφθεί από το τοπικό αρμόδιο δικαστήριο η έφεση επί της ανάκλησης της βίζας του. Αυτό προβλέπεται από την αυστραλιανή νομοθεσία και αυτό προσπαθούν να αποτρέψουν οι δικηγόροι του Σέρβου σταρ -εκτός, βεβαίως, από το άμεσο ζήτημα της συμμετοχής του στο φετινό τουρνουά Open της Μελβούρνης.

Οι συνήγοροι του Νο.1 τενίστα στον κόσμο αποπειρώνται να δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα υπέρ του πελάτη τους διοχετεύοντας ανεπίσημα πληροφορίες στα ΜΜΕ. Εν όψει της εκδίκασης της υπόθεσης τη Δευτέρα, φαίνεται ότι το βασικό επιχείρημα της υπεράσπισης θα είναι η νόμιμη χορήγηση στον Τζόκοβιτς αδείας εισόδου στην Αυστραλία, βάσει της πιστοποιημένης νόσησής του με Covid-19 τον περασμένο Δεκέμβριο.

Εάν αυτό γίνει δεκτό από την έδρα, τότε η πλευρά του Νόβακ Τζόκοβιτς θα έχει κατορθώσει να αποδείξει ότι οι αρχές της Αυστραλίας έχουν υποπέσει σε παράπτωμα εις βάρος του πρωταθλητή απαγορεύοντάς του την είσοδο στη χώρα, ως μη έχοντα τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά εμβολιασμού.

Συγκεκριμένα, στις προτάσεις που οι δικηγόροι του Τζόκοβιτς υπέβαλαν το Σάββατο, αναφέρεται ότι η ομοσπονδία αντισφαίρισης της Αυστραλίας (Tennis Australia) είχε εγκρίνει την απαλλαγή του από την υποχρέωση εμβολιασμού εφόσον εκείνος είχε βρεθεί θετικός στην Covid-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα εξετάσεων με ημερομηνία 16 Δεκεμβρίου. Οι συνήγοροι τονίζουν ότι δύο εβδομάδες αργότερα ο Τζόκοβιτς δεν παρουσίαζε συμπτώματα νόσησης, δηλαδή δεν είχε πυρετό ή αναπνευστικά προβλήματα επί 72 ώρες.

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν ότι οι αυστραλιανές αρχές «ριζικά και θεμελιωδώς», όπως επισημαίνουν, παραβίασαν ή παρερμήνευσαν τις οδηγίες του συμβουλίου λοιμωξιολόγων της χώρας, αγνοώντας τη νόρμα που ορίζει ως μη υποχρεωτικό τον εμβολιασμό εάν έχει προηγηθεί νόσηση με Covid-19 σε διάστημα 6 μηνών προηγουμένως.

Επιπλέον, οι συνήγοροι σκοπεύουν να κατηγορήσουν την υπηρεσία μετανάστευσης της Αυστραλίας για κακή μεταχείριση του Νόβακ Τζόκοβιτς. Θα διαμαρτυρηθούν διότι ο αθλητής κρατήθηκε παρατύπως στο αεροδρόμιο επί περίπου 8 ώρες ύστερα από την άφιξή του στη Μελβούρνη.

Από την πλευρά των Αυστραλών, ο πρωθυπουργός της χώρας, Σκοτ Μόρισον, επιμένει ότι η αντιμετώπιση της περίπτωσης Τζόκοβιτς ήταν απλώς ζήτημα πιστής εφαρμογής των κανονισμών, χωρίς εκπτώσεις και εξαιρέσεις. Εξάλλου, κάποια άλλα άτομα που σχετίζονται με το Australian Open και είχαν παρόμοια προβλήματα, αθλητές και παράγοντες, έχουν ήδη εγκαταλείψει οικειοθελώς τη χώρα. Συνεπώς ο Νόβακ Τζόκοβιτς δεν δικαιούται να επικαλείται μεροληπτική μεταχείριση.

Επιπλέον, υπό τις ίδιες συνθήκες προσωρινής φιλοξενίας (κράτησης, επί της ουσίας) παραμένει στη Μελβούρνη και η Τσέχα τενίστρια Ρενάτα Βορατσόβα, η οποία επίσης είναι πιστοποιημένα μη μεταδοτική ως προς τον κορωνοϊό -και μάλιστα έχει ήδη συμμετάσχει σε αγώνες προπαρασκευής για το Open. Παρόλα αυτά, η Βορατσόβα θα αποχωρήσει από το μεγάλο τουρνουά, καθώς πλέον δεν είναι σε κατάσταση να αγωνιστεί με αξιώσεις, ύστερα από την περιπέτεια της κράτησής της και την αποχή από τις προπονήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *