Oυρές για ένα ραπιτ τεστ λόγω επιστροφής στο σχολείο…Εκπέμπουν sos για τις αντικαταστάσεις

Από αύριο, Δευτέρα θα γίνεται η δειγματοληψία των ελέγχων εντός των σχολικών μονάδων δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, λέγοντας πως κατανοεί την πίεση στα συνεργεία το Σάββατο και την Κυριακή λόγω του μεγάλου αριθμού των μαθητών που πρέπει τη Δευτέρα να προσκομίσουν αρνητικό τεστ για να μπουν στις τάξεις.

Πέραν των 130.000 μαθητών στην δημόσια και ιδιωτική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σημείωσε, χρειάζεται να υποβληθούν σε διαγνωστικό έλεγχο, που δημιούργησε ουρές και κάποια ταλαιπωρία, αλλά από αύριο αυτό τελειώνει. Σημείωσε δε ότι από δω και στο εξής και στα δημοτικά σχολεία θα γίνεται δύο φορές την εβδομάδα διαγνωστικός έλεγχος.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Προδρόμου είπε ότι είναι πρωτόγνωρος και ο αριθμός των εκπαιδευτικών που είτε νοσούν, είτε είναι επαφές, είτε πρέπει να παραμείνουν σπίτι με τα ανήλικα παιδιά τους που είναι σε αυτοπεριορισμό.

Πέρυσι, συνέχισε, είχαν ανταποκριθεί σε αντικαταστήσεις – ρεκόρ, φέτος τα δεδομένα είναι πιο πιεστικά. Ήδη ανταποκριθήκαμε την πρώτη ημέρα των νηπιαγωγείων, προχθές Παρασκευή, δήλωσε ο Υπουργός Παιδείας.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας κάνει ηλεκτρονικά την διαδικασία αντικατάστασης με βάση τις ανάγκες που καταγράφει το Υπουργείο Παιδείας. Το ενδιαφέρον όσων είναι υποψήφιοι για τις αντικαταστάσεις δεν είναι στο 100%, ανέφερε ο κ. Προδρόμου, «κι αυτό είναι κατανοητό».

Ο Υπουργός επανέλαβε ότι έχουν ένα σχέδιο Β και ένα σχέδιο Γ για τις αντικαταστάσεις και στόχος τους είναι τα παιδιά να πάνε αύριο στα σχολεία και να κάνουν μάθημα, χωρίς να υπάρξει κενό.

«Χρησιμοποιούμε εκπαιδευτικούς που είναι παρόντες στα σχολεία από άλλες υπηρεσίες και πιστεύω ότι θα καλύψουμε τις ανάγκες της Δευτέρας». Πρόσθεσε ότι ανάγκες θα υπάρξουν και την Τρίτη και την Τετάρτη και θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν σε αγαστή συνεργασία με την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ), με στόχο «να μην πάνε τα παιδιά στα σχολεία και να μην υπάρχει εκπαιδευτικός».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει και υπό ποιες συνθήκες, ενδεχόμενο κλεισίματος μας σχολικής μονάδας, ο Πρόδρομος Προδρόμου παρέπεμψε στην ειδική επιτροπή που υπάρχει στο Υπουργείο Παιδείας και μελετά όλα τα δεδομένα και την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία. Εάν υπάρξει ανάγκη για εκπαίδευση εξ αποστάσεως, οι αποφάσεις θα λαμβάνονται ανάλογα με τα δεδομένα, είπε. «Μέχρι στιγμής καταφέρνουμε να λειτουργούμε τα σχολεία με φυσική παρουσία Ο στόχος είναι να έχουμε ανοικτά και ασφαλή σχολεία. Να επαναλάβω την εκτίμησή μας για τους εκπαιδευτικούς και τις διευθύνσεις των σχολείων που κάνουν υπεράνθρωπες προσπαθείς γι’ αυτό».

Έκκληση για εμβολιασμό 

Ο ΥΠΠΑΝ σημείωσε ότι η πραγματική λύση είναι η αύξηση των εμβολιασμών, αναφέροντας ότι ήδη εμβολιάστηκαν χιλιάδες παιδιά και της δημοτικής εκπαίδευσης, ενώ το ενδιαφέρον είναι αυξημένο. Το Υπουργείο Υγείας, συνέχισε, διοργανώνει συνεργεία με παιδιάτρους που εμβολιάζουν και απηύθυνε έκκληση στους γονείς να ξεπεράσουν όποιες αμφιβολίες και ανησυχίες έχουν. «Τα εμβόλια είναι ο ιατρικά ενδεδειγμένος τρόπος που μας λέει η επιστήμη για να αντισταθούμε για όσο καιρό κρατήσει αυτή η πανδημία».

Ο Πρόεδρος της ΕΕΥ, Παναγιώτης Δημητρίου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι έχουν προχωρήσει στην κάλυψη των περισσοτέρων από τις πέραν των 530 αντικαταστάσεων που το ΥΠΠΑΝ κατέθεσε ότι έχει για αύριο, Δευτέρα.

Πέραν των 320 θέσεων αφορούν την δημοτική εκπαίδευση, νηπιαγωγεία και ειδική εκπαίδευση, είπε, εκ των οποίων δεν έχουν καλυφθεί οι 61 στην δημοτική εκπαίδευση και 16 σε νηπιαγωγούς. Ωστόσο, ανέφερε, υπάρχουν διαβεβαιώσεις από το ΥΠΠΑΝ πως δεν θα υπάρξει κενό στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και θα χρησιμοποιούν εκπαιδευτικοί από το πρόγραμμα ΔΡΑ.Σ.Ε (Δράσεις Σχολικής Ένταξης).

Υπάρχουν, συνέχισε, και περίπου 90 αδιάθετες θέσεις στη Μέση Εκπαίδευση που όμως δεν δημιουργούν ουσιαστικό πρόβλημα.

Ο κ. Αντωνίου σημείωσε ότι οι αντικαταστάσεις γίνονται με ηλεκτρονικό τρόπο και μόνο. Σημείωσε ότι υπήρξε ένα τεχνικό πρόβλημα την Παρασκευή για μισή ώρα αλλά είχε επεκταθεί η ώρα υποβολής αιτήσεων μέχρι τις 5 το απόγευμα. Γενικά, είπε, είναι μειωμένο το ενδιαφέρον για αντικαταστάσεις.

Ανέφερε επίσης ότι αύριο, Δευτέρα η διαδικασία των αντικαταστάσεων θα επαναληφθεί, ανάλογα και πάλι με τις ανάγκες που θα τους δώσει το ΥΠΠΑΝ.

Πηγή: CyprusTimes.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *