Σκέφτονται test to stay ακόμη και…σε γηροκομεία αλλά και γήπεδα. Αποφασίζει σήμερα το υπουργικό

Ο καθημερινός εντοπισμός θετικών περιστατικών σε οίκους ευγηρίας και η μη συμμόρφωση φιλάθλων και αθλητικών παραγόντων στα μέτρα προστασίας κατά τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικών αγώνων, τέθηκαν χθες προς συζήτηση κατά τη διάρκεια της συνάντησης του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χατζηπαντέλα με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής. Για αυτό και στις αποφάσεις που λήφθηκαν τις οποίες θα θέσει σήμερα, ως εισηγήσεις ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Υγείας, περιλαμβάνονται και οι σχετικές προτάσεις. Ψηλά στην ατζέντα βεβαίως ήταν και η εκπαίδευση την οποία και επίσης αφορούν κάποιες από τις εισηγήσεις που θα συζητηθούν σήμερα από το Υπουργικό. 

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ» από πλευράς μελών της ΣΕΕ εκφράστηκε έντονος προβληματισμός για την κατάσταση που επικρατεί στους οίκους ευγηρίας αφού όπως διαπιστώθηκε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, εντοπίζονται σχεδόν καθημερινά θετικά περιστατικά σε γηροκομεία παγκυπρίως.

Αναλύοντας τα δεδομένα, όπως αυτά προκύπτουν από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης, επιστήμονες και υπουργός Υγείας, αποφάσισαν ότι επιβάλλεται να εφαρμοστούν ακόμα πιο αυστηρά μέτρα προστασίας για τους ηλικιωμένους και τους υπερήλικες που διαμένουν σε τέτοιους χώρους. Για αυτό και τελικά ανακοινώθηκε ότι πέραν από την απαγόρευση εξόδων που είχε αποφασιστεί την περασμένη εβδομάδα, στο Υπουργικό Συμβούλιο θα κατατεθεί σήμερα και πρόταση για υποχρεωτική παρουσίαση αρνητικού τεστ από όσους εισέρχονται στους οίκους ευγηρίας, ανεξαρτήτως εμβολιαστικού ιστορικού.

Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία έχει προκύψει ότι άτομα που έχουν λάβει και τις τρεις δόσεις του εμβολίου και είναι ασυμπτωματικά μολύνονται και μεταφέρουν εν αγνοία τους τον ιό και στα υπόλοιπα άτομα που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Ευτυχώς, προς το παρόν η αύξηση των κρουσμάτων στους οίκους ευγηρίας, δεν έχει μετατραπεί σε αυξημένο αριθμό ηλικιωμένων και υπερηλίκων ασθενών στα νοσηλευτήρια. 

Σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, επίσης αναλύθηκαν τα δεδομένα των τελευταίων ημερών και επανατονίστηκε η βούληση όλων για ανοικτά σχολεία και μαθήματα με φυσική παρουσία. Προκειμένου μάλιστα να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, η ΣΕΕ υιοθέτησε πρόταση που τέθηκε ενώπιον της και προνοεί την εισαγωγή της πρακτικής «test to stay» η οποία εφαρμόζεται από την προηγούμενη χρονιά σε αρκετές χώρες και στις σχολικές μονάδες της Κύπρου. 

Το συγκεκριμένο μέτρο, το οποίο θα εφαρμοστεί τόσο στη Δημοτική όσο και στη Μέση Εκπαίδευση, προνοεί ότι με τον εντοπισμό θετικού περιστατικού σε ένα τμήμα, όλοι οι υπόλοιποι μαθητές ή/και εκπαιδευτικοί του ιδίου τμήματος υποβάλλονται επί τόπου σε τεστ (μελετάται το ενδεχόμενο παραχώρησης self-test σε όλες τις σχολικές μονάδες) και όσοι έχουν αρνητικό αποτέλεσμα παραμένουν στην τάξη τους με τη διαδικασία να επαναλαμβάνεται και τις επόμενες τρεις ημέρες. 

Για την εφαρμογή του «test to stay», το υπουργείο Υγείας βρίσκεται ήδη στο στάδιο της επεξεργασίας προτάσεων που αφορούν πρακτικά ζητήματα και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν τις επόμενες ημέρες και εάν και εφόσον η πρόταση υιοθετηθεί τελικά σήμερα από το Υπουργικό Συμβούλιο. 

Εκτός από την παραχώρηση δωρεάν self-test στις σχολικές μονάδες το υπουργείο Υγείας μελετά και το ενδεχόμενο λειτουργίας ξεχωριστών κέντρων δειγματοληψίας σε διάφορα σημεία των επαρχιών, αποκλειστικά και μόνο για να εξυπηρετούνται μαθητές και εκπαιδευτικοί. Δεν αποκλείεται εξάλλου τα σχολεία να εξυπηρετούνται με κινητές μονάδες. 

Για τα σχολεία, πρέπει να αναμένεται και αλλαγή στο υγειονομικό πρωτόκολλο που ακολουθείται και δεν αποκλείεται να υιοθετηθεί πρόταση βάση της οποίας, στη Δημοτική Εκπαίδευση (όπου είναι πιο εύκολο να εφαρμοστεί), τα τμήματα θα κλείνουν μόνο όταν απουσιάζει εκπαιδευτικός ο οποίος δεν είναι δυνατό να αντικατασταθεί. 

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα γήπεδα, όπως ο υπουργός Υγείας επεσήμανε και στις δηλώσεις του μετά την σύσκεψη με τα μέλη της ΣΕΕ, «δίνεται μια τελευταία ευκαιρία στις ποδοσφαιρικές ομάδες να επιβάλουν την τάξη μεταξύ των οπαδών τους, να τηρούν αυστηρά τα μέτρα προστασίας και να χρησιμοποιούν σε όλους τους χώρους προστατευτικές μάσκες». Εάν όπως είπε ο υπουργός Υγείας, «αυτό δεν γίνει, τότε θα επανέλθουμε και δυστυχώς θα υποχρεωθούμε να κλείσουμε τα γήπεδα. Δηλαδή, θα διεξάγονται οι ποδοσφαιρικοί αγώνες χωρίς φιλάθλους». 

Ξεκάθαρες οι προθέσεις για τα σχολεία 

Πάντως, σε ό,τι αφορά τις προθέσεις τους για την εκπαίδευση, τόσο ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας όσο και ο επικεφαλής της ΣΕΕ Κωνσταντίνος Τσιούτης ήταν ξεκάθαροι, με τον κ. Τσιούτη να τονίζει μάλιστα ότι «θέλουμε κάποιους χώρους, όπως είναι τα σχολεία, οπωσδήποτε να τους στηρίξουμε, και για αυτό προσπαθούμε να εκμεταλλευθούμε όλα τα όπλα που έχουμε στη διάθεσή μας, όπως είναι και τα τεστ, για αυτό και εισηγηθήκαμε την εισαγωγή του «test to stay» στις σχολικές μονάδες». «Απ’ εκεί και πέρα», είπε, «στόχος μας είναι να κρατήσουμε την οικονομία ανοικτή και να μην επηρεαστεί ούτε και η δική μας δραστηριότητα. Αναπόφευκτα, αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί πλήρως, σαφώς και επηρεαζόμαστε, αλλά προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την έξαρση της πανδημίας έχοντας ως γνώμονα περισσότερο τις κοινωνικές ανάγκες. 

Από πλευράς του ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι «καθημερινά θα παρακολουθούμε και θα αξιολογούμε τις νοσηλείες και εάν υπάρχει έξαρση, τότε θα υπάρχει έκτακτη συνεδρία και εάν πρέπει να ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα θα ληφθούν. Προς το παρόν συνεχίζουμε με τα υφιστάμενα μέτρα». Ο υπουργός Υγείας, κληθείς να σχολιάσει αν τέθηκε στο τραπέζι οποιαδήποτε πρόταση για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης στους ηλικιωμένους, σημείωσε πως «υπήρξε μία τοποθέτηση, συγκεκριμένα από τον κ. Καραγιάννη, από τον οποίο και ζήτησα, στην επόμενη σύσκεψη, να παρουσιάσει περισσότερα στοιχεία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *