Κρατά κλειστά τα χαρτιά του το ΑΚΕΛ για τις προεδρικές. Απορρίπτει Χριστοδουλίδη λόγω αποτυχημένης εξωτερικής πολιτικής

Στο ΑΚΕΛ εξακολουθούν να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους για τα ονόματα πιθανών υποψηφίων, προτάσσοντας τη θέση ότι πρώτα θα πρέπει να γίνει σαφές το πολιτικό πλαίσιο μιας συμφωνίας. Το μόνο βέβαιο είναι ότι από πλευράς ΑΚΕΛ δεν θέλουν να αποκλείσουν κανένα όνομα, ώστε να μην περιορίσουν τα περιθώρια της διαπραγμάτευσης, κυρίως με το ΔΗΚΟ. Εξαίρεση αποτελεί το όνομα του Νίκου Χριστοδουλίδη, τον οποίο το ΑΚΕΛ δεν συζητά αφού του καταλογίζει ευθύνη για αποτυχημένη εξωτερική πολιτική και για λανθασμένες κινήσεις και εκτιμήσεις που έχουν άμεση σχέση με το Κυπριακό. Το ΑΚΕΛ φέρεται να κοινοποίησε στο ΔΗΚΟ τις σοβαρές ενστάσεις του για τον τέως ΥΠΕΞ. Επιφυλάξεις για τον Νίκο Χριστοδουλίδη διατηρεί και ο Νικόλας Παπαδόπουλος, για μια σειρά από λόγους ουσίας αλλά και τακτικής. Συμφωνεί ωστόσο με στελέχη του κόμματός του ότι θα πρέπει να τον τοποθετήσει στο shortlist των πιθανών επιλογών.

Σε καλό κλίμα

Στελέχη από το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ που μίλησαν στη Cyprus Times, κάνουν λόγο για καλό κλίμα στις διερευνητικές επαφές των δύο κομμάτων, με συνιστώσα την επιθυμία για πολιτική αλλαγή το 2023. Πέραν όμως της αμοιβαίας πρόθεσης, δεν υπάρχει οτιδήποτε χειροπιαστό, ειδικά σε ό,τι αφορά το πρόσωπο που θα γίνει ο φορέας της προσπάθειας ως κοινός υποψήφιος Πρόεδρος. Για το ΔΗΚΟ πρώτο όνομα για το χρίσμα παραμένει ο πρόεδρος του κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος, τον οποίο δεν αποκλείουν στο ΑΚΕΛ αλλά σε επίπεδο ηγεσίας διατηρούν επιφυλάξεις για την αποδοχή που μπορεί να έχει στη βάση. Πηγές της Εζεκία Παπαϊωάννου ανέφεραν  ότι η εικόνα που διαμορφώνεται για τον Νικόλα Παπαδόπουλο στο ΑΚΕΛ το τελευταίο διάστημα, «δεν είναι αρνητική όπως ήταν πριν μερικά χρόνια», χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι στο επιθυμητό για τον ίδιο επίπεδο, κάτι το οποίο ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ αντιλαμβάνεται. Και οι δύο πλευρές συνειδητοποιούν ότι για να έχουν βάσιμη προοπτική επιτυχίας είναι καταδικασμένες να συνεργαστούν και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πηγές από τα δύο κόμματα, εμφανίζονται διατεθειμένες να εξαντλήσουν τα περιθώρια συνεννόησης, σε διαφορετική περίπτωση το κάθε κόμμα θα τραβήξει το δρόμο του.

Από πλευράς ΑΚΕΛ εκφράζεται η επιθυμία για συνεργασία με πρόσωπο που να μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ηγεσία και τη βάση των δύο κομμάτων αλλά και πέραν αυτών. Η παράμετρος αυτή θα βοηθηθεί από δημοσκόπηση που βρίσκεται σε εξέλιξη τον τελευταίο καιρό ώστε να εξαχθούν ορισμένα συμπεράσματα. Αχιλλέας Δημητριάδης, Γιώργος Παμπορίδης, Τάσος Χριστοφίδης, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, περιλαμβάνονται στον κατάλογο των ονομάτων που συζητούνται στο ΑΚΕΛ, σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές.

Πηγή: cyprustimes.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *