Ταρακούνησε την Κύπρο ο μετασεισμός των 5,1 ρίχτερ – Άφησε πίσω του ζημιές

Η σεισμική δόνηση 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 23:04 το βράδυ της Τετάρτης, οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Επαρχία Πάφου αλλά και σε άλλες πόλεις, προκάλεσε ζημιές σε κατοικίες στο χωριό Έμπα.

Σύμφωνα με πολίτες, κατοίκους της κοινότητας που επικοινώνησαν με την Αστυνομία, τα σπίτια τους υπέστησαν ρωγμές ενώ εσωτερικές πόρτες της κατοικίας μετά τον σεισμό δεν κλείνουν.

Συνεργεία της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου αναμένεται ότι θα λάβουν οδηγίες από την έπαρχο Πάφου, Μαίρη Λάμπρου, να επιθεωρήσουν τις κατοικίες για τις οποίες διατυπώνονται παράπονα για πρόκληση ζημιών από τον σεισμό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Γεωολογικής Επισκόπησης ο σεισμός είχε επίκεντρο στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, 53 χιλιόμετρα δυτικά -βορειοδυτικά της Πόλης Χρυσοχούς και εστιακό βάθος 24 χιλιόμετρα.

Ο σεισμός έγινε αισθητός στην επαρχία Πάφου, ελαφρά αισθητός στις επαρχίες Λεμεσού και Λευκωσίας και αντιληπτός στην ανατολική Κύπρο και στα νότια παράλια της Τουρκίας. Αξιολογείται ως μετασεισμός του ισχυρού σεισμού μεγέθους σεισμικής ροπής Μw=6.5 της 11ης Ιανουαρίου 2022.

Όπως αναφέρει σε ανάρτηση της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Ανώτερη Γεωλογική Λειτουργός του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, Δρ. Συλβάνα Πηλείδου, όπως ήταν αναμενόμενο, ο μηχανισμός γένεσης (γεωμετρία κίνησης στο ρήγμα) του μετασεισμού είναι ο ίδιος με το μηχανισμό του κύριου σεισμού και χαρακτηριστικός για σεισμό σε ζώνη καταβύθισης.

Ο χτεσινός σεισμός είναι ο τρίτος που εκδηλώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στις 11/1/22 σημειώθηκε σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, σύμφωνα με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης ενώ λίγες μέρες αργότερα στις 28/1/22 σημειώθηκε σεισμός 4,5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ.

Όπως είχε αναφέρει το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης ο σεισμός της 28ης Ιανουαρίου αξιολογήθηκε ως μετασεισμός του ισχυρού σεισμού μεγέθους 6,5 βαθμών της 11ης Ιανουαρίου 2022.

Το φαινόμενο παρακολουθείται από το Σεισμολογικό Κέντρο του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης και η σχετική πληροφόρηση (σεισμικοί παράμετροι, διαδραστικοί χάρτες κτλ) δημοσιεύεται στις ιστοσελίδες του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης www.gsd-seismology.org.cy και http://www.moa.gov.cy/gsd και στο λογαριασμό Twitter του Τμήματος @CY_earthquakes.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *