Financial Times: Συζήτουν ένταξη της Ουκρανίας και εγγύησεις εαν δεν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Ρωσία και Ουκρανία συζητούν παύση των εχθροπραξιών στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας που θα έβλεπε την Ουκρανία να εγκαταλείπει τη φιλοδοξία ένταξης στο ΝΑΤΟ με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και την προοπτική ένταξης στην ΕΕ, αναφέρουν οι Financial Times επικαλούμενοι τέσσερα πρόσωπα που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως στο προσχέδιο της συμφωνίας εκεχειρίας ενόψει του νέου γύρου συνομιλιών στην Τουρκία δεν περιλαμβάνεται καμία αναφορά στα τρία αρχικά κεντρικά ρωσικά αιτήματα: την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, την αποστρατικοποίηση της χώρας και τη νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας.  

Ο σύμβουλος του Προέδρου Ζελένσκι Νταβίντ Αραχάμια λέει στη βρετανική εφημερίδα πως οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία επί των εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία που θα συνοδεύουν τη μη ένταξη στο ΝΑΤΟ και επί της πιθανής ένταξης στην ΕΕ. Τόνισε, ωστόσο, ότι σε όλα τα θέματα υπάρχουν επιμέρους «άλυτα σημεία».

Άλλη πηγή μεταφέρει στους FT την ουκρανική ανησυχία για την αλλαγή των ρωσικών θέσεων «σχεδόν κάθε μέρα».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που συζητείται, μαζί με τη μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Ουκρανία θα απείχε από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ή τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.

Σε αντάλλαγμα θα δημιουργούνταν αυτό που ο κ. Αραχάμια ονομάζει «φρασεολογία κοντά στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ», δηλαδή με βοήθεια από τις την εγγυήτριες δυνάμεις αν η Ουκρανία δεχθεί επίθεση. Ως εγγυήτριες δυνάμεις κατονομάζονται η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το Ην. Βασίλειο, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Κίνα, η Ιταλία, η Πολωνία, το Ισραήλ και η Τουρκία.

Η όποια συμφωνία θα έπρεπε να εγκριθεί από τις δυνάμεις αυτές και να επικυρωθεί από τα κοινοβούλιά τους, όπως είπε ο Πρόεδρος Ζελένσκι την Κυριακή. Ο κ. Αραχάμια δηλώνει ότι δεν έχει υπάρξει κάποια απόρριψη της πρότασης εγγυήσεως της ουκρανικής ασφαλείας μέχρι στιγμής.

Η Ουκρανία, εξάλλου, θα έθετε τη συμφωνία σε δημοψήφισμα σε κάποιους μήνες πριν αλλάξει το σύνταγμά της, πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι, όπως επισημαίνουν οι FT.

Σύμφωνα με τον κ. Αραχάμια, το μόνο άλυτο θέμα είναι ο τύπος των διεθνών εγγυήσεων που επιδιώκει η Ουκρανία, αλλά θα πρέπει πρώτα να να ληφθεί η σύμφωνη γνώμη των εγγυητριών επ’ αυτού.

Το προσχέδιο του ανακοινωθέντος της συμφωνίας που εξετάζεται αφήνει το πιο ακανθώδες ζήτημα, δηλαδή τη διευθέτηση του μέλλοντος της Κριμαίας και του Ντονμπάς, να λυθεί σε μία μελλοντική συζήτηση μεταξύ των Προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι, σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας.

Πάντως ο κ. Αραχάμια τονίζει: «Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ οποιαδήποτε σύνορα πέραν αυτών στη Διακήρυξη Ανεξαρτησίας μας. Αυτόν είναι το πιο κρίσιμο σημείο».

Όπως καταλήγει το δημοσίευμα, αν επιτευχθεί και διατηρηθεί μια εκεχειρία, οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντιούνταν για να συντάξουν χωριστά έγγραφα ώστε να οριστικοποιηθούν οι εγγυήσεις ασφαλείας και περαιτέρω συμφωνίες επί κοινωνικών ζητημάτων, όπως η προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.

Έπειτα θα γίνονταν προσπάθειες να κανονιστεί μια συνάντηση των δύο προέδρων.

Πηγή: skai

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *