Τέλος στις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, κατάργηση safepass και αυτόματη αποδέσμευση κρουσμάτων

Τσουνάμι χαλαρώσεων, ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, μετά το τέλος του Υπουργικού Συμβουλίου, αφού από την ερχόμενη Δευτέρα δίδονται γενναίες χαλαρώσεις στα μέτρα που λαμβάνονταν για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊόυ.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, μεταξύ άλλω καταργούνται οι μάσκες σε εξωτερικούς χώρους, όπως επίσης και το Safepass στο λιανικό εμπόριο, ενώ τα κρούσματα θα αποδεσμεύονται αυτόματα την έβδομη ημέρα, χωρίς τεστ, νοουμένου ότι δεν θα έχουν συμπτώματα..

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα οι χαλαρώσεις που ισχύουν από 11 Απριλίου:

 • κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας σε εξωτερικούς χώρους.
 •  κατάργηση του Safe Pass σε χώρους εργασίας, τηρουμένων των κατευθυντήριων οδηγιών του Υπουργείου Υγείας. Συστήνεται η διενέργεια self-test σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων. Εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε οίκους ευγηρίας, κλειστές δομές, νοσηλευτήρια, ιατρικά κέντρα και επαγγελματίες υγείας.
 • αυτόματη αποδέσμευση των ατόμων που διανύουν τον περιορισμό τους ως θετικά περιστατικά κατά την 7η μέρα του αυτοπεριορισμού, χωρίς την διενέργεια τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) νοουμένου ότι δεν παρουσιάζουν ενεργά συμπτώματα. Αποδέσμευση νωρίτερα από την 7η μέρα μπορεί να γίνει με PCR test (με αρνητικό αποτέλεσμα) την 5η ημέρα από τη διάγνωση με κόστος που βαρύνει τον  ενδιαφερόμενο. Το μέτρο θα εφαρμοστεί και σε ήδη υπάρχουσες περιπτώσεις κατά την 11η Απριλίου 2022. Ειδικές ρυθμίσεις ισχύουν για κλειστές δομές, στέγες ευγηρίας και νοσηλευτήρια.
 • μείωση της χρονικής περιόδου αυτοπεριορισμού από σε 5 ημέρες, ατόμων που αποτελούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου θετικού περιστατικού και βάσει του πρωτοκόλλου τίθενται σε περιορισμό, νοούμενου ότι δεν παρουσιάζουν ενεργά συμπτώματα. Υποχρέωση για τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) κατά την 3η και 5η ημέρα από την επαφή. Το μέτρο θα εφαρμοστεί και σε ήδη υπάρχουσες περιπτώσεις κατά την 11η Απριλίου 2022.
 • μείωση της χρονικής περιόδου του μέτρου “test to stay” (όπου εφαρμόζεται) από 7 σε 5 ημέρες. Το μέτρο θα εφαρμοστεί  και σε ήδη υπάρχουσες περιπτώσεις κατά την 11 Απριλίου 2022. Από τη χρήση του μέτρου test to stay εξαιρούνται οι μαθητές που αποτελούν ενδοοικογενειακή επαφή θετικού περιστατικού.
 • επέκταση ισχύος μέτρου test to stay (όπου εφαρμόζεται) σε εξωσχολικές απογευματινές δραστηριότητες για τους μαθητές.
 • κατάργηση επίδειξης Safe Pass σε επιχειρήσεις οι οποίες εξυπηρετούν κοινό, καθώς και τα Τμήματα/Υπηρεσίες του κρατικού και ευρύτερου κρατικού τομέα τα οποία εξυπηρετούν κοινό, σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, ιστορικούς χώρους, χώροι εικαστικών τεχνών και γκαλερί, σε εργοτάξια και επιχειρήσεις παρεμφερούς δραστηριότητας, σε λαϊκές αγορές, παζαράκια και λαϊκά πανηγύρια.
 • αύξηση της πληρότητας σε θέατρα, κινηματογράφους και αίθουσες θεαμάτων στο 100% της χωρητικότητας.
 • συστήνεται η τηλεργασία σε ποσοστό 25% σε επιχειρήσεις και οργανισμούς, δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και σε αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.
 • επιτρέπονται οι επισκέψεις σε ασθενείς σε δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια με την προσκόμιση τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) ισχύος 24ωρων (1 άτομο ανά επίσκεψη).
 • επιτρέπεται η διοργάνωση ομαδικών κατασκηνώσεων με την προσκόμιση Safe Pass.

Από τις 15 Απριλίου: 

 • η ανακοίνωση των θετικών διαγνώσεων, θανάτων και νοσηλειών, γίνεται σε εβδομαδιαία βάση.

Από τις 18 Απριλίου

 • την κατάργηση του Safe Pass σε λιανικό εμπόριο και εμπορικά κέντρα (εξαιρούνται χώροι εστίασης εντός εμπορικών κέντρων).

Από τις 2 Μάϊου:

 • οι μαθητές κατά την επιστροφή τους στα σχολεία προσκομίσουν τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (Rapid test) ισχύος 48 ωρών και στη συνέχεια επίδειξη Rapid test ισχύος 7 ημερών.ιδ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *