Παγκόσμια ημέρα τέχνης…Εννέα εκπρόσωποι της μιλούν στο ecosmoscy για το τι σημαίνει η τέχνη για αυτούς

Του Γιώργου Παύλου

Η 15 Απριλίου καθιερώθηκε ως η παγκόσμια ημέρα τέχνης. Σε αυτή την μοναδική ημέρα συμπεριλαμβάνονται οι επτά τέχνες, ίσως η καλύτερες τέχνες του κόσμου, είναι όλο χρώμα, ζωντάνια, υγεία …   ΜΟΥΣΙΚΗ, ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ, ΓΛΥΤΙΚΗ, ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ, ΠΟΙΗΣΗ, ΘΕΑΤΡΟ, ΧΟΡΟΣ.

Αρκετοί καλλιτέχνες των μας έχουν μιλήσει για το τι σημαίνει για αυτούς η παγκόσμια ημέρα τέχνης.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΛΕΒΙΖΟΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ

Η μουσική είναι τρόπος ζωής, ένας παράλληλος διαφορετικός κόσμος χωρίς σύνορα. Ένας μόνιμος ψυχικός  σύντροφος.

 Η μουσική προσφέρει  Πολιτισμό, έκφραση , αγωγή ψυχής.

Εγώ σαν καθηγητής  παραδοσιακών οργάνων στο ούτι, λαούτο και μπουζούκι., Εύχομαι οι τέχνες σε ολόκληρο τον κόσμο να βρουν την ελευθερία που τους αξίζει.

ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΚΤΕΝΑΣ ΜΟΥΣΙΚΟΣ

… Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της τέχνης θα ήθελα να αναφερθώ στη μουσική, μια από τις καλές τέχνες.

Η μουσική είναι η τέχνη των ήχων που με τη σύνθεση τους εξυψώνουν την ανθρώπινη υπόσταση. Οι συχνότητες της διαπερνούν τα αισθητήρια μας και μας δημιουργούν πλήθος συναισθημάτων, είναι τρόπος έκφρασης και ελευθερίας του πνεύματος. Ήταν ανάγκη του ανθρώπου απ τα αρχαία χρόνια να επικοινωνήσει μέσα από τη μουσική και στο πέρασμα των χρόνων την εξέλιξε και την εμπλούτισε. Είναι στοιχείο πολυπολιτισμικότητας και συναδέλφωσης των λαών…

Τίποτα δε θα ήταν ίδιο χωρίς τη μουσική, που υπάρχει παντού, όχι μόνο στις ανθρώπινες δραστηριότητες αλλά και στη φύση. Είμαι ευγνώμων που υπηρετώ αυτή τη σπουδαία τέχνη και επιδίωξη μου είναι να τη μοιράζομαι με όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΒΡΙΗΛ ΖΩΓΡΑΦΟΣ

Μέρα τέχνης 15η Απριλίου.

Οι τέχνες στην εποχή   που ζούμε και με τα όσα συμβαίνουν γύρω μας, είναι αναγκαίες όσο ποτέ. Οι τέχνες είναι αναπόσπαστο μέρος της κοινωνίας, είναι η έκφραση του κοινωνικοπολιτικού γίγνεσθαι της κάθε εποχής.

 Η αναγκαιότητα των τεχνών στη ζωή μας είναι αναμφισβήτητη και αυτό διαφαίνεται μέσα από την  μακραίωνη ιστορία της ανθρωπότητας. Μπορεί οι καλλιτέχνες να μην κινούν τα νήματα της ιστορίας,  αλλά η συμβολή τους στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της κριτικής σκέψης και της καινοτομίας, συνεισφέρει στην πρόοδο και ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Μέσα από τις Τέχνες ο άνθρωπος επικοινωνεί, δημιουργεί και διατηρεί τον πολιτισμό και το περιβάλλον του.

 Οι τέχνες  είναι ο πιο σύντομος δρόμος επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων. Οι άνθρωποι  επικοινωνούν μέσα από τις Τέχνες  εδώ και χιλιάδες χρόνια. Είναι αμέτρητα τα παραδείγματα στην ιστορία της τέχνης που κατά καιρούς προκάλεσαν τις ευαισθησίες των κοινωνιών τους. Η τέχνη αποτελεί την υπέρτατη ελεύθερη έκφραση του ανθρώπου. Η ελευθερία της έκφρασης είναι μια μεγάλη κατάκτηση του δημοκρατικού πολιτισμού μας. Ο συγγραφέας, ο καλλιτέχνης, ο επιστήμονας και ο κάθε πνευματικός άνθρωπος γενικότερα πρέπει να είναι και να νοιώθει ότι είναι ελεύθερος να μοιράζεται τα προϊόντα της πνευματικής εργασίας του με τους συμπολίτες του.

Με λίγα λόγια, αληθινή, μεγάλη, πρωτοπόρα τέχνη είναι αυτή που καλλιεργεί στον άνθρωπο τη βαθύτερη συνείδηση της ανθρωπιάς του, της δύναμής του να υποτάξει τη φύση και την κοινωνία στις ανάγκες του, η τέχνη που δημιουργεί τον άνθρωπο – δημιουργό.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΚΟΥΛΛΗ ΖΩΓΡΑΦΟΣ

Για μένα η ζωγραφική είναι το λιμάνι όπου καταστάλαξα χωρίς αυτή ακόμη θα έψαχνα για λιμάνια. Είναι το παρόν και το μέλλον μου, είναι ο τρόπος να μιλήσω στον κόσμο καθώς η τέχνη λέει αυτά που η γλώσσα φοβάται να πει. Πάντα έλεγα ότι η τέχνη είναι η επανάσταση που θα φέρει την αλλαγή του κόσμου χωρίς θύματα. Η τέχνη γεννήθηκε για την επανάσταση ,την ισότητα αλλά και για να ανακουφίσει τον κάθε αδικημένο. Εμείς σαν καλλιτέχνες αυτό κάνουμε, επαναστατούμε με τα σπρέι μας και στέλνουμε μηνύματα σε κάθε μορφής αδικία. Χρίστος Κακουλλή (CRS)

ΠΗΝΕΛΟΠΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΣ

Τέχνη για μένα σημαίνει  Ζωή! Σημαίνει Μέλλον  και ελπίδα για την Ιδανική Ζωή! Η τέχνη μπορεί να αλλάξει την ζωή, τις κοινωνίες, και την εξέλιξη της ζωής.

Είναι βασικά επικοινωνία με ποιότητα και αισθητική. Η αισθητική είναι πολύ ψηλά σαν ενεργεία και είναι πολύ κοντινή στο επίπεδο της ψυχής μας, του εαυτού μας…. με άλλα λόγια η τέχνη και η αισθητική μας αρέσει γιατί είναι όμοια με τη φύση μας, τον εαυτό μας.  Και ως ενέργεια μπορεί να αφαιρέσει τα φορτία της ζωής,

όπως ακριβώς ο Πικάσο λέει ” Η Τέχνη ξεπλένει την ζωή μας από την σκόνη  της καθημερινότητας.” . Με άλλα λόγια η τέχνη μας δίνει πίσω τον εαυτό μας που αποδυναμώθηκε από την καθημερινότητα μας.

Έτσι πιστεύω ότι η Τέχνη είναι μια από τις βασικές ωθήσεις για Ζωή και έχουμε ευθύνη να την σεβόμαστε και να την προωθούμε για το καλό όλων μας.

ΦΩΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ  ΓΛΥΠΤΗΣ

Από επτά χρονών ανακάλυψα την τέχνη μου, έκλεβα τα σεντόνια της  μάνας μου και ζωγράφιζα, ακόμη και τον Άγιο Γεώργιο στο Βαρώσι

Πιστεύω όλοι οι άνθρωποι είναι καλλιτέχνες, άπλα κάποιοι δεν το ανακάλυψαν η δεν τους δόθηκε η ευκαιρία

Πλέον η τέχνη είναι μια εσωτερική ανάγκη, ενδόμυχο, η εκφράζετε από τον κόσμο γύρο μας, και από το δικό του φίλτρο .

Η τέχνη έχει αυστηρούς νόμους , για να μπορείς να τους παραβιάζεις , δεν μπορούμε πότε να απορρίπτουμε την τέχνη όπως και να είναι , καλή, κακή.

Και θα ήθελα να αναφέρω κάτι, η Λάρνακα είναι η πιο φιλόξενη πόλη στην Κύπρο στο θέμα πολιτισμός, τέχνες, εικαστικά.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΟΙΖΟΥ ΠΑΟΥ  ΓΛΥΠΤΗΣ

Η τέχνη είναι παντού όταν καταφέρει κανείς να δώσει μορφή σε ένα συναίσθημα. Η Φύση από μόνη της είναι τέχνη, δημιουργεί τέχνη. Μια πέτρα, ένα σπασμένο κλαδί, ένας κορμός δέντρου, ένα μάρμαρο. Από την άλλη ο άνθρωπος, κατά την εξέλιξη του πολιτισμού και την επεξεργασία των πρώτων υλών μέσα στους αιώνες και με ομαδική δουλειά έφτιαξε εργαλεία και τεχνολογικά προϊόντα πανέμορφα. Ένα μηχάνημα, ένα εξάρτημα, ένα τηλέφωνο, μία ηλεκτρονική πλακέτα, μπορούν να μετουσιωθούν σε τέχνη, να λάβουν άλλες διαστάσεις και να καταφέρουν να μεταγγίσουν μέσα μας ένα άλλο είδος ζωής.

 Μέσα από τις δημιουργίες μου εκφράζω την ευγνωμοσύνη του σύγχρονου ανθρώπου στις γενιές που πέρασαν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης για όλα τα επιτεύγματα που απολαμβάνουμε σήμερα. Παράλληλα εκφράζω τις έγνοιες και τους προβληματισμούς για τη φθορά που βιώνει ο σύγχρονος άνθρωπος αλλά και η φύση.

 Ξεκινώντας από την ανάγκη επαναχρησιμοποίησης των αντικειμένων που φαινομενικά έκλεισαν τον κύκλο τη ζωής τους, δημιούργησα τον δικό μου μικρόκοσμο. Σε κάθε τι βλέπω την προοπτική της «περεταίρω» τέχνης. Δεν μπορώ και δεν θέλω να πετώ τίποτα. Όλα έχουν την δυνατότητα να γίνουν «πιο τέχνη» συνεχίζοντας έτσι να υπάρχουν, να κοσμούν και να προβληματίζουν.

ΑΝΔΡΗ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΟΝΟΥΦΡΙΟΥ ΠΟΙΗΤΡΙΑ

Με την ποίηση συναντιέμαι σε ανέλπιστο χρόνο, τόπο και χώρο. Ότι δονεί την ψυχή μου είναι ποίηση. Μπορώ να  γράψω στίχο για τα πιο μικρά πράγματα, για τα πιο ανεπαίσθητα θροίσματα. Γράφω από παιδί. Αλλά οριακό σημείο στην εξελικτική πορεία μου ήταν όταν πρωτοδιόριστη δασκάλα Σ ένα χωριό της Κύπρου ένα κοριτσάκι μπαίνει μέσα στην τάξη με ένα τεράστιο τριαντάφυλλο από τον κήπο της και μου λέει: κυρία είναι το πρώτο μας τριαντάφυλλο κάθε χρόνο το χάριζαν στην μαμά. Τώρα που έφυγε για τον ουρανό  θέλω να το δώσω σε σας…

Ποίηση για μένα είναι ψυχή, πνεύμα, όνειρο, ταξίδι. Χωρίς ποίηση δεν αναπνέω. Είναι Η ανάγκη μου να εκφράζομαι, να δημιουργώ, να εξωτερικεύω συναισθήματα και προβληματισμούς. Να κοινωνήσω τους αναγνώστες με το μέσα της καρδιάς μου. Να ταξιδέψουμε αντάμα.

” Δεν μπορώ να βγάλω το καρφί που σου βάλε η ζωή βαθιά μες την ψυχή, αλλά μπορώ να χαϊδεύω το μέταλλο μέχρι να μην υπάρχει “

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ (ΠΑΛΩΔΙΑ) ΗΘΟΠΟΙΟΣ

Το θέατρο Είναι η τέχνη που γίνεται καθρέφτης πολλών ανθρώπων και διαφορετικών χαρακτήρων.

 Κάθε φορά  που ανεβαίνεις στην σκηνή έλεγε ένας σκηνοθέτης καθηγητής μ στην σχολή πρέπει να σε διαπερνά κάτι σαν ηλεκτρικό ρεύμα να νιώθεις να ενεργοποιείται κάθε κύτταρο του σώματος σου και κάθε φορά που βγαίνεις στην σκηνή να είναι σαν να είναι η πρώτη φορά.

Το θέατρο για μένα σημαίνει τρόπος εκφράσεις χαρά έμπνευση. Στην σκηνή  μπορώ να βρω την γαλήνη του μυαλού καθώς ταξιδεύει στον μαγικό κόσμο που χαράζουν η συγγραφείς. Το θέατρο δεν είναι τρόπος ζωής αλλά η ίδια η ζωή.

One Reply to “Παγκόσμια ημέρα τέχνης…Εννέα εκπρόσωποι της μιλούν στο ecosmoscy για το τι σημαίνει η τέχνη για αυτούς”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *