Φεύγουν οι εκτός ΓεΣΥ γιατροί από τα νοσηλευτήρια

Οριστικά μάλλον θα κληθούν να εγκαταλείψουν τα νοσηλευτήρια του Γενικού Συστήματος Υγείας στα οποία στεγάζονται οι εκτός ΓεΣΥ γιατροί, αφού μετά και τη σύσκεψη της περασμένης Παρασκευής στο Προεδρικό, στην οποία συμμετείχε και ο Γενικός Εισαγγελέας, δεν φαίνεται να υπάρχει άλλος τρόπος επίλυσης του προβλήματος που προέκυψε το περασμένο καλοκαίρι, όταν η παρουσία των γιατρών αυτών στα νοσοκομεία του Συστήματος, κρίθηκε ως εκτός νόμου. 

Ο ΟΑΥ, όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», αναμένει τώρα γραπτώς σχετική οδηγία από τον υπουργό Υγείας ώστε να προχωρήσει στις σχετικές ενέργειες, ενώ οι ίδιοι οι επηρεαζόμενοι γιατροί, περιμένουν επίσημη ενημέρωση από τα νοσηλευτήρια τους, αφού όπως πληροφορούμαστε είναι έτοιμοι να κινηθούν νομικά υποστηρίζοντας ότι η εκδίωξη τους από τα νοσοκομεία, των οποίων οι περισσότεροι είναι και μέτοχοι, αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων τους στην περιουσία και την επαγγελματική στέγη. Προς το σκοπό αυτό, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται ήδη και οι νομικοί τους σύμβουλοι, στους οποίους έχουν αποταθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες. Ως εκ τούτου δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο θέμα να συνεχίσει να απασχολεί τον τομέα της Υγείας για αρκετό ακόμα καιρό, αν και κάποιοι υποστηρίζουν ότι οι γιατροί μπορούν να κινηθούν νομικά, μόνο κατά των νοσηλευτηρίων στα οποία στεγάζονται, θέση την οποία βεβαίως, οι ίδιοι προς το παρόν απορρίπτουν. 

Επικρατέστερη ημερομηνία, κατά την οποία τα νοσηλευτήρια του ΓεΣΥ θα αρχίσουν να ελέγχονται για το κατά πόσον στεγάζουν εκτός Συστήματος γιατρούς, φαίνεται να είναι η 1η Ιανουαρίου 2023, αφού αυτό φαίνεται να έχει συμφωνηθεί κατά τη σύσκεψη στο Προεδρικό. Η ρύθμιση αυτή θα ισχύσει για τα νοσηλευτήρια που είναι ήδη ενταγμένα στο ΓεΣΥ και φιλοξενούν εκτός Συστήματος γιατρούς. (Αναφέρεται ότι οι μισοί σχεδόν από τους επηρεαζόμενους γιατρούς στεγάζονται σε ένα νοσοκομείο της Λευκωσίας).

Για τα νοσοκομεία που έχουν ολοκληρώσει τις διαβουλεύσεις τους με τον ΟΑΥ και αναμένουν την υπογραφή συμβολαίων αλλά και τα νοσηλευτήρια που βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της διαβούλευσης, η παρουσία εκτός ΓεΣΥ γιατρών στις εγκαταστάσεις τους απαγορεύεται.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων Μάριος Καραϊσκάκης, ανέφερε ότι αν και η απόφαση δεν έχει κοινοποιηθεί στον ΠΑΣΙΝ, τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια θα συμμορφωθούν με ό,τι τους ζητηθεί προκειμένου να εφαρμοστεί σωστά η νομοθεσία. «Δεν έχω δει αυτούσια την απόφαση που λήφθηκε στο Προεδρικό, είναι κάτι όμως που βρίσκεται υπό συζήτηση τους τελευταίους μήνες. Είχαμε πει ότι θα περιμένουμε τις τελευταίες αποφάσεις της Πολιτείας και εμείς θα πράξουμε όπως πρέπει. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει με βάση τη νομοθεσία». 

Σε ερώτηση για το κατά πόσον οι 30-35 γιατροί που επηρεάζονται θα προχωρήσουν σε νομικές αγωγές, ο κ. Καραϊσκάκης δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, ωστόσο, ανέφερε ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει. «Στην ουσία πρέπει να βρουν άλλο νοσηλευτήριο. Βεβαίως και μπορεί να υπάρχουν ζητήματα τα οποία δεν μπορώ να γνωρίζω, ήταν και κάτι που το είχαμε εντοπίσει και με τον ΟΑΥ. Όλα αυτά τα γνωρίζαμε, και θα δούμε το πώς θα κινηθεί ο κάθε επηρεαζόμενος. Δεν μπορώ να το ξέρω εγώ αυτή τη στιγμή». 

Από πλευράς του ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα, ανέφερε ότι «με την απόφαση που λήφθηκε στο Προεδρικό, μπορούμε να διαχειριστούμε ένα πρόβλημα που μας ταλαιπωρούσε εδώ και αρκετό καιρό. Είναι μια ρύθμιση η οποία αποτελεί εισήγηση από τη Γενική Εισαγγελία και από τη στιγμή που ήρθε αυτή η γνωμάτευση δεν μπορούμε να μην την ακολουθήσουμε. Έγιναν οι διαβουλεύσεις που έπρεπε και θεωρώ ότι αυτή η απόφαση που λήφθηκε στο Προεδρικό είναι και η καταλληλότερη και η πιο σοφή». 

Εκτός από την οδηγία για εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης, ο ΟΑΥ, αναμένει από τον υπουργό Υγείας και οδηγία για κατάρτηση προηγούμενης εντολής του, στη βάση της οποίας είχαν «παγώσει» όλες οι διαδικασίες για ένταξη νοσηλευτηρίων αλλά και ιδιωτικών Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών στο ΓεΣΥ. Με την αποστολή της σχετικής επιστολής από τον υπουργό Υγείας στον ΟΑΥ, πρέπει να αναμένεται, εκτός απροόπτου, και η ένταξη ενός ακόμα μεγάλου ιδιωτικού νοσοκομείου στο Σύστημα. 

Δεσμεύτηκε και στην ΟΣΑΚ για τους διορισμούς ο ΠτΔ

Δεσμεύτηκε και στην ΟΣΑΚ ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει την οποιαδήποτε ενέργεια που θα θέσει σε κίνδυνο το ΓεΣΥ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλονται από κάποιους για διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ Πέτρου Αγαθαγγέλου και του μέλους του διοικητικού συμβουλίου του ΠΑΣΙΝ Μαρίνου Σωτηρίου, στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΥ, ο πρόεδρος των οργανωμένων ασθενών Μάριος Κουλούμας ανέφερε ότι: « Έχει τεθεί το ζήτημα της παρέμβασης του Προέδρου και για μια ακόμα φορά ο Πρόεδρος μας έχει διαβεβαιώσει ότι δεν πρόκειται να προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση, η οποία θα θέσει σε κίνδυνο το ΓεΣΥ».

Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ΟΣΑΚ είχαν χθες συνάντηση με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Δικαιωμάτων των ασθενών. Σε γραπτή δήλωσή της, η αναπληρώτρια κυβερνητική Εκπρόσωπος, Nιόβη Παρισσινού, ανέφερε ότι «κατά τη συνάντηση,ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε ότι το νομοσχέδιο «Ο Συνήγορος του Ασθενούς», το οποίο δημιουργείται για την καλύτερη εξασφάλιση των δικαιωμάτων των ασθενών, θα κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων τις επόμενες εβδομάδες».

Παράλληλα, «η ΟΣΑΚ ενημερώθηκε για την απόφαση του υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στη δημιουργία εφαρμογής (application), η οποία θα δίνει το δικαίωμα στον ασθενή να εκφράζει τον βαθμό ικανοποίησης του, για τις παρεχόμενες υπηρεσίες φροντίδας και υγείας εντός του ΓεΣΥ».

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενέκρινε το αίτημα για αύξηση της ετήσιας χορηγίας της ΟΣΑΚ, ενώ θα μελετηθεί το αίτημα τους γιαχρηματοδοτική συνδρομή του κράτους για ανακαίνιση των κτηριακών τους υποδομών. Αναφερόμενος, μετά τη συνάντηση, στο νομοσχέδιο «Ο Συνήγορος του Ασθενούς», ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας, είπε πως, «το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο τροποποιεί τη νομοθεσία για τα Δικαιώματα του Ασθενή, είναι έτοιμο», συμπληρώνοντας ότι, «με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας σήμερα θα προωθηθεί άμεσα για νομοτεχνικό έλεγχο, για να πάει στη Βουλή για ψήφιση».

Tης Μαριλένας Παναγή – philenews.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *