Δινει τελεσίγραφο ο Σιζόπουλος σε διαφωνούντες και βουλευτές. “Η υπομονή εξαντλήθηκε”

Σε σχέση με το χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου να ακυρώσει το διάταγμα που εξασφάλισε ο Μιχάλης Τερέπεης, ο Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε πως η ΕΔΕΚ βγαίνει δικαιωμένη, διότι:

 • Συμπληρώνει τις προηγούμενες αποφάσεις του Επαρχιακού Δικαστηρίου, οι οποίες είτε κατακύρωσαν τη δίκη υπέρ της ΕΔΕΚ, είτε προχώρησαν σε ανάκληση διαταγμάτων τα οποία είχαν εκδοθεί και αφορούσαν την πραγματοποίηση  του 14ου Τακτικού Συνεδρίου και τη διεξαγωγή της διαδικασίας για την εκλογή της ηγεσίας του Κόμματος. Αυτό όφειλαν κάποιοι που προβαίνουν σε δημόσιες δηλώσεις να το γνώριζαν και να το ελάμβαναν σοβαρά υπόψη προτού τοποθετηθούν δημόσια, εάν ήθελαν να είναι δίκαιοι και αντικειμενικοί όπως προσπαθούν να παρουσιαστούν.
 • Τερμάτισε τις φημολογίες που σκόπιμα κάποιοι καλλιεργούσαν, ότι οι διαδικασίες προκήρυξης και πραγματοποίησης του Συνεδρίου ήταν παράνομες και κυρίως ότι το Μητρώο Μελών ήταν παραποιημένο με προφανή στόχο να ευνοηθούν κάποιοι από το εκλογικό αποτέλεσμα.
 • Επιβεβαίωσε τις σκοπιμότητες που κρύβονται πίσω από τις κακόβουλες προσφυγές στα Δικαστήρια και την εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων ξένων προς τα συμφέροντα του Κόμματος. Επιχείρησαν να πλήξουν την ΕΔΕΚ και να την απαξιώσουν στην κοινωνία και όχι να τη διασώσουν όπως διατείνονται.

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι, «η ηγεσία του Κόμματος σε όλη την επίδικη περίοδο, συνειδητά απόφυγε να εμπλακεί σε δημόσια αντιδικία ή αντιπαράθεση με όσους επιχειρούσαν να πλήξουν τις δημοκρατικές διαδικασίες, να εκθέσουν την ηγεσία και να απαξιώσουν την ΕΔΕΚ στην κοινωνία».

Αυτό, πρόσθεσε, «από κάποιους θεωρήθηκε ως αδυναμία και όχι ως υπευθυνότητα, με αποτέλεσμα να εκτραπούν από κάθε λογική συμπεριφορά και ο δημόσιός τους λόγος να είναι άλλοτε υβριστικός και άλλοτε υπονομευτικός. Λόγω της κακόβουλης συμπεριφοράς που επέδειξαν, για να μην τους δοθεί οποιοδήποτε δικαίωμα να προσφύγουν στα Δικαστήρια και να κηρύξουν έκπτωτη την ηγεσία (όπως διατείνονταν), η διαδικασία του 14ου Τακτικού Συνεδρίου έπρεπε να ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 6 Μαΐου, όπως προνοεί το καταστατικό».

Μάλιστα απαντώντας στις επικρίσεις των τελευταίων ημερών, υποστήριξε ότι, η καθυστέρηση ολοκλήρωσης των εργασιών του Συνεδρίου δεν ήταν σκόπιμη, όπως κάποιοι ισχυρίζονται. «Αναμέναμε, εάν ήταν δυνατόν, να εκδοθούν όλες οι αποφάσεις του Δικαστηρίου για να μην υπάρχει καμιά δικαιολογία για τους υπονομευτές. Δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε τον χρόνο έκδοσης της χθεσινής απόφασης. Ως εκ τούτου η όποια περαιτέρω καθυστέρηση ολοκλήρωσης του Συνεδρίου, εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους. Δεν υπήρχε άλλο χρονικό περιθώριο».

«Στη βάση νομικής συμβουλής, αλλά και των δεδομένων που υπήρχαν, όπως:

 • Της μη αμφισβήτησης της απόφασης της Κ.Ε. της 30ης Ιουνίου 2021, η οποία είχε καθορίσει τόσο τη διαδικασία του Συνεδρίου όσο και το Μητρώο Μελών με το οποίο θα γίνονταν οι εκλογές.
 • Της ανάκλησης των δικαστικών διαταγμάτων και της παροχής  δυνατότητας ολοκλήρωσης της εκλογικής διαδικασίας.
 • Της απουσίας διατάγματος αναφορικά με τη νομιμότητα του Μητρώου Μελών.
 • Της καταστατικής πρόνοιας, η οποία καθορίζει ότι η θητεία της ηγεσίας είναι 5ετής, άρα κάποιοι σκόπιμα θα μπορούσαν να επικαλεστούν ότι αυτή λήγει στις 7 Μαΐου.
 • Στην περίπτωση όπου για την εκλογή του αναπληρωτή Προέδρου κάποιος υποψήφιος δεν συγκέντρωνε το 50%+1 των έγκυρων ψήφων, οι εκλογές έπρεπε να επαναληφθούν σε επτά μέρες, άρα θα ξεπερνούσαμε το όριο της 7ης Μαΐου και ο κίνδυνος για κατάθεση αιτήματος στο Δικαστήριο για καθαίρεση της ηγεσίας του Κόμματος ήταν πολύ μεγάλος».

Και πρόσθεσε: «Την στιγμή που οι δημόσιοι επικριτές επικαλούνται τη νομιμότητα, τις δημοκρατικές διαδικασίες και τον σεβασμό του Καταστατικού, οι ίδιοι είναι οι πρώτοι που τα παραβιάζουν. Συγκεκριμένα:

 • Η ηγεσία του Κόμματος δεν παράκουσε κανένα Δικαστικό διάταγμα το οποίο πληρούσε όλες τις πρόνοιες του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Αντίθετα οι επικριτές σκόπιμα αγνοούν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου.
 •  Η ηγεσία του Κόμματος τηρώντας τις πρόνοιες του Καταστατικού κάλεσε κατ’ επανάληψη τους επικριτές να προσέλθουν στα συλλογικά όργανα και να καταθέσουν τις απόψεις τους. Σκόπιμα απόφυγαν να το πράξουν. Όπως απόφυγαν να ανταποκριθούν και στην πρόσκληση για ανοικτή, ενώπιον των ΜΜΕ συζήτηση.
 • Το καταστατικό του Κόμματος τονίζει με σαφήνεια την υποχρέωση των μελών να σέβονται και να στηρίζουν την άποψη της πλειοψηφίας. Οι επικριτές ποτέ δεν το σεβάστηκαν.
 • Αφού η ηγεσία δεν τους εξέφραζε και ήταν «δικτατορική», γιατί δεν έθεσαν υποψηφιότητα και να δώσουν την ευκαιρία στα μέλη του Κόμματος να αποφασίσουν;
 • Αφού το Μητρώο του Κόμματος ήταν παραποιημένο, γιατί δεν αμφισβητήθηκε στις 30 Ιουνίου, αλλά στις 30 Σεπτεμβρίου, όταν είχαν ήδη πραγματοποιηθεί οι 5 από τις 6 Επαρχιακές Εκλογικές Συνδιασκέψεις;», διερωτήθηκε ο Μαρίνος Σιζόπολος

Παρ΄ όλα αυτά, συνέχισε, «εμείς δεν θα συμπεριφερθούμε εκδικητικά. Όπως τονίσαμε οι πόρτες του Κόμματος είναι και θα παραμείνουν ανοικτές. Είμαστε έτοιμοι να τους ακούσουμε, αρκεί να προσέλθουν στον διάλογο καλή τη πίστει και να αναιρέσουν όσα ανυπόστατα δήλωσαν δημόσια. Και αφού κατηγορούσαν την ηγεσία  του Κόμματος ότι δήθεν δεν σέβεται τις αποφάσεις του Δικαστηρίου και γινόταν έκκληση να επέμβουν οι αρχές του κράτους, ας αποδείξουν τώρα ότι αυτοί σέβονται τις αποφάσεις του Δικαστηρίου».

Απευθυνόμενος τόσο προς τους διαφωνούντες όσο και προς τους βουλευτές, είπε πως, «στην ΕΔΕΚ δεν μπορεί κάποιος να είναι και εντός και εκτός. Ας αποφασίσουν. Εάν θα είναι εντός οφείλουν να σέβονται το καταστατικό και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων. Εάν δεν αποφασίσουν αυτοί, τότε θα αποφασίσει το Κόμμα με τα συντεταγμένα του όργανα. Φυσικά ο χρόνος για θετική ανταπόκριση δεν είναι απεριόριστος. Η ανοχή εξαντλήθηκε και από τούδε και στο εξής δεν θα μένει τίποτε αναπάντητο».

Θέλωντας να διασκεδάση τις εντυπώσεις των τελευταίων ημερών, έστειλε το μήνυμα ότι , «η 1η Μαΐου είναι για μας μια νέα αφετηρία για την επόμενη πενταετία. Βρισκόμαστε μπροστά σε σημαντικές προκλήσεις, πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές. Επικεντρωνόμαστε στο αύριο και στην προσπάθεια για την προώθηση μέτρων προς όφελος των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, αλλά και στον αγώνα για απελευθέρωση της πατρίδας μας».

Δεν παρέλειψε την ίδια στιγμή να ευχαριστήσει τους συνεργάτες του στο κόμμα, «οι οποίοι επέδειξαν σε αυτήν την περίπτωση αξιοζήλευτη υπευθυνότητα, επέδειξαν αυτοσυγκράτηση και στην ουσία συνέλαβαν στο να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας. Την Αναπληρωτή Πρόεδρο του κόμματος, την Μαρία Βασιλειάδου, τους Αντιπροέδρους του κόμματος  τον Λευτέρη Ανδρέου και την Έλενα Περικλέους, τον Διευθυντή του κόμματος, Μορφάκη Σολομωνίδη αλλά και τα υπόλοιπα στελέχη τα οποία πιστά στις αρχές του κινήματος παρέμειναν σταθεροί, προσεκτικοί και διαχειριστήκαμε θεωρώ με την μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα αυτήν την περίπτωση κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που κάποιοι επιχείρησαν να προκαλέσουν και να απαξιώσουν το κόμμα μας και την ηγεσία».  

Ακολούθως δημοσιογράφος ανέφερε ότι ανάμεσα στους διαφωνούντες είναι και δύο βουλευτές του κόμματος για τους οποίους ο Πρόεδρος τόνισε ότι θα τους δοθεί χρόνος για να προσέλθουν στο κόμμα και να συνομιλήσουν με την ηγεσία. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν είναι ανοικτό το ενδεχόμενο διαγραφής τους, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε, πως αυτό, «δεν είναι θέμα το οποίο μπορώ αυτή την στιγμή να το προδικάσω, ούτε να το προβλέψω. Αυτό είναι θέμα το οποίο θα απασχολήσει τα συλλογικά όργανα του κόμματος και όπως τόνισα μερίδιο ευθύνης αν όχι το μεγαλύτερο, έχουν οι συγκεκριμένοι συναγωνιστές μέσα από την απόδειξη πια της ατεκμηρίωτης δημόσιας τοποθέτησης τους. Εάν και εφόσον επιθυμούν πραγματικά να συμβάλουν στην ενότητα του κόμματος να το πράξουν έμπρακτα. Εμείς έχουμε κάθε καλή διάθεση να δώσουμε αυτήν την ευκαιρία όχι μόνο στους βουλευτές του κόμματος αλλά σε όλους που προσέφυγαν στα δικαστήρια ή δημόσια έχουν διαφωνήσει, όμως όπως έχω πει δεν μπορούμε να είμαστε και εντός και εκτός του κόμματος και δεν μπορούμε να συμφωνούμε κατά δοκούν με τις αποφάσεις του κόμματος».  

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις φωνές που ακούγονται για το ότι το κόμμα διαλύεται το κόμμα, το Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε, πως «αυτό το έλεγαν και στο παρελθόν, όμως απόδειξε ότι η ΕΔΕΚ δεν διαλύεται. Η ΕΔΕΚ είναι ισχυρή, έχει ρίζες στην κοινωνία και όλοι θα κριθούμε από το αποτέλεσμα των πράξεων και των συμπεριφορών μας, όχι από τις προθέσεις μας, ούτε από τα ωραία μας τα λόγια και εμείς στην βάση αυτών θα κριθούμε».  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *