ΠτΔ: Kυρώσεις με τεράστιο αντίκτυπο στα κράτη και αμφιλεγόμενο για Ρωσία

Το κόστος των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας  δεν πρέπει να είναι μεγαλύτερο επί των οικονομιών των κρατών μελών της Ένωσης από ό,τι στη ρωσική οικονομία, υπογράμμισε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στο πλαίσιο των δηλώσεων του με τον Πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, τονίζοντας πως είναι για αυτό τον λόγο που αυτές πρέπει να είναι στοχευμένες, με συγκεκριμένη επίδραση στους τομείς που στοχεύουν να επηρεάσουν. Είπε εξάλλου πως η απόφαση της Τουρκίας να μην ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις της ΕΕ είναι καταδικαστέα”.

Ο Πρόεδρος επεσήμανε ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία σε πολιτικό, διπλωματικό, οικονομικό και τεχνικό επίπεδο, αλλά και να εκφράζει αμέριστη στήριξη στην ανεξαρτησία, κυριαρχία και εδαφική της ακεραιότητα.

«Την ίδια ώρα είμαστε ενωμένοι στην υιοθέτηση κυρώσεων κατά της Ρωσίας, σε μια προσπάθεια να της ασκήσουμε πίεση ώστε να αναθεωρήσει τις ενέργειες της, να τερματίσει τις εχθροπραξίες και να εμπλακεί σε διαπραγματεύσεις για εξεύρεση διπλωματικής λύσης», ανέφερε στη συνέχεια, προσθέτοντας ότι γνωρίζουμε ότι αυτές οι κυρώσεις, αναπόφευκτα, έχουν κόστος και για τις δικές μας οικονομίες.

«Πρόσφατα είδαμε κάποιες προτάσεις που μπορεί να έχουν τεράστιο δυσμενή αντίκτυπο στις οικονομίες των κρατών μελών και αμφισβητούμενο αντίκτυπο στη Ρωσία», σημείωσε ακολούθως, προσθέτοντας ότι αυτό που πρέπει να ληφθεί υπόψη είναι πως για να υπάρξει μέγιστο αποτέλεσμα, τρίτες χώρες που συνεργάζονται με την ΕΕ πρέπει να ευθυγραμμίσουν την εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας τους με αυτές της ΕΕ.

«Αναφέρομαι, μεταξύ άλλων, στην Τουρκία. Η απόφαση της Τουρκίας να μην ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι απαράδεκτη και είναι σωστό η ΕΕ να ασκήσει πιέσεις στην Τουρκία για να υιοθετήσει αυτές τις κυρώσεις και να εγκαταλείψει την τακτική του συμφέροντος που, μεταξύ άλλων, υπονομεύει τον στόχο των κυρώσεων», ανέφερε ακολούθως.

Πηγή: philenews.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *