Εγγράφουν παιδιά σαν κατοικίδια για να λαμβάνουν τα επιδόματά τους

Κοινοτάρχες υπογράφουν σε τσιγγάνους βεβαιώσεις τις οποίες χρησιμοποιούν για να φέρουν παιδιά στην Κύπρο, απλώς και μόνο για να παίρνουν τα επιδόματα, χωρίς να γνωρίζει κανείς αν πρόκειται όντως για δικά τους παιδιά.

Η συγκλονιστική καταγγελία ανήκει στον κοινοτάρχη Ορόκλινης Νεόφυτο Φακοντή, ο οποίος έστησε στον τοίχο και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες κατηγορώντας τις για αδιαφορία η οποία διογκώνει το πρόβλημα της παρουσίας των μεταναστών στην κοινότητά του. Διερωτώμαι, είπε, πώς είναι δυνατόν το κράτος να πληρώνει σε ιδιοκτήτη πολυκατοικιών €25.000-€30.000 μηνιαίως για ενοίκιο διαμερισμάτων στα οποία διαμένουν αλλοδαποί, χωρίς νερό, δίχως ανθρώπινες συνθήκες υγιεινής, σε μια περιοχή όπου ανθεί ο αγοραίος έρωτας, όπως επιβεβαίωσαν και μη κυβερνητικοί οργανισμοί (ΜΚΟ), είπε ο κ. Φακοντής.

Όπως είπε, όταν εξελέγη, μερίμνησε για τη διακοπή της παροχής νερού στις πολυκατοικίες επειδή ο ιδιοκτήτης όφειλε στην κοινότητα €40.000, ενώ δεν πληρώνει ούτε κοινοτικά τέλη ούτε τα τέλη που αναλογούν στο κράτος.

Ο κ. Φακοντής έκανε επίσης αναφορά σε Αφγανό ο οποίος του ζήτησε βεβαίωση ότι διαμένει στην οδό 1ης Μαΐου 11, όπου γνωρίζει ότι δεν υπάρχει σπίτι. Όπως είπε, δεν του υπέγραψε τη βεβαίωση, οπόταν αυτός «απευθύνθηκε σε διορισμένο κοινοτάρχη στη Λάρνακα και αυτός για να πάρει τα €5 (από τη συμπλήρωση της αίτησης) του υπέγραψε τη βεβαίωση». Αυτά συμβαίνουν σήμερα στην Κύπρο, είπε.

Τα πιο πάνω λέχθηκαν κατά τη διάρκεια χθεσινής συνεδρίας της Ad Hoc Επιτροπή της Βουλής για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος.

Αρχικά ο κοινοτάρχης εξέφρασε «απογοήτευση για τους δημόσιους υπαλλήλους οι οποίοι έδειξαν παντελή αδιαφορία σχετικά με τις αναφορές του για τη διαμονή αλλοδαπών σε έξι πολυκατοικίες, οι οποίες δεν καλύπτονται από πιστοποιητικό τελικής έγκρισης, χωρίς να πληρούν τα ελάχιστα ως προς τις συνθήκες υγιεινής για διαβίωση ανθρώπων. Όπως είπε, το πόσιμο νερό έχει αποκοπεί από 56 διαμερίσματα από τον Ιανουάριο  του 2017, ένεκα των οφειλών του ιδιοκτήτη.

Παρόλον ότι αποκόψαμε το νερό, εξακολουθούσε να νοικιάζει διαμερίσματα σε 5-6 οικογένειες, κυρίως Ρομά, είπε ο κ. Φακοντής, ο οποίος πρόσθεσε πως μετά την αποκοπή του νερού, ο ιδιοκτήτης μετέφερε νερό με βυτιοφόρο, χρεώνοντας τους ενοίκους επιπλέον €20 τον μήνα.

Είπε επίσης, πως πριν τρία χρόνια, τα διαμερίσματα γέμισαν με μετανάστες. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ιδιοκτήτης συνέδεσε το αποχετευτικό σύστημα με κανάλι ομβρίων υδάτων που οδηγεί στη λίμνη της Ορόκλινης. Εκλήθη το Υγειονομείο και η Υπηρεσία Περιβάλλοντος και του εκδόθηκε εξώδικο €4.000, ενώ οδηγήθηκε και στο δικαστήριο.

Ο κ. Φακοντής ανέφερε επίσης, πως οι μετανάστες προσκόμιζαν στις αρμόδιες υπηρεσίες το ενοικιαστήριο συμβόλαιο και αυτό πιστοποιείτο παράνομα (δεδομένου ότι αρμόδιος για την πιστοποίηση είναι ο οικείος κοινοτάρχης) και ακολούθως μετέβαιναν στην τράπεζα όπου άνοιγαν λογαριασμό ώστε να τους εμβάζουν τις χορηγίες.

Για την κατάσταση των κτηρίων ανέφερε ότι επικοινώνησε με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, τις οποίες ενημέρωσε σχετικά. Και πρόσθεσε: «Διερωτώμαι, πώς είναι δυνατόν το κράτος να στέλνει στον ιδιοκτήτη των υποστατικών €25.000-€30.000 το μήνα για ενοίκιο και μάλιστα όταν δεν πληρώνει ούτε στο κράτος ούτε στην τοπική αυτοδιοίκηση τα τέλη που οφείλει.»  

Η μεταφορά και οι κίνδυνοι

Ο κ. Φακοντής υποστήριξε πως «το Τμήμα Αλλοδαπών δεν εκτελεί κανονικά τα καθήκοντά του» και πρόσθεσε: Η Κύπρος γέμισε και τσιγγάνους, Ρομά. Επειδή στα χαρτιά τους δεν γράφει το όνομα του πατέρα, έρχεται ένας Έλληνας με δύο παιδιά και του δίνω βεβαίωση ότι πράγματι είναι τα δύο τα παιδιά του και ότι διαμένει στην τάδε οδό. Μετά από δύο μήνες έρχεται και μου ζητά βεβαίωση ότι έχει πέντε παιδιά, επειδή έφερε άλλα τρία του αδελφού του ή του ξάδελφου του από την Ελλάδα, με το ίδιο επίθετο, για να παίρνουν τα επιδόματα. Εγώ δεν τους υπογράφω. Πάει σε άλλο κοινοτάρχη και του υπογράφει. Γιατί οι υπηρεσίες του κράτους κάνουν αποδεκτή την υπογραφή, αφού ο αιτητής διαμένει στην Ορόκλινη; Διερωτήθηκε επίσης, ποιος επιβεβαιώνει ότι τα παιδιά ανήκουν στον συγκεκριμένο αιτητή; Αξίζει να σημειωθεί, πως στον βαθμό που ευσταθούν οι καταγγελίες εγείρεται ευρύτερο ζήτημα για πιθανή εκμετάλλευση παιδιών είτε από συγγενείς τους ή ακόμη και από αγνώστους, οι οποίοι δυνατόν να εκμεταλλευθούν την κατάσταση εμπορευόμενοι ανήλικους.

Παρέπεμψε επίσης σε κλοπές, αναφέροντας: Στις πολυκατοικίες μπορεί να δει κανείς 50-100 ποδήλατα. Δεν τα έφεραν μαζί τους οι μετανάστες. Τα έκλεψαν. Τους ρώτησε κανείς πού τα βρήκαν;

Μετά το πέρας της συνεδρίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Λίνος Παπαγιάννης ανέφερε πως εκφράστηκαν παράπονα για παραβιάσεις του ποινικού κώδικα, για παράνομες διαδικασίες μεταφοράς νερού, ζημιές σε κτήρια και άλλα. Τέλος ανέφερε πως το κράτος πληρώνει σε μετανάστες επίδομα για ενοικίαση παράνομων κτηρίων.

Αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του, πως οι πολίτες βράζουν και θα αντιδράσουν και πως «δεν θα μείνουν μόνοι τους σε αυτή τους την αντίδραση».

Ο βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας υποστήριξε πως η αποκοπή των επιδομάτων δεν αποτελεί λύση, διότι αντί να λυθεί το πρόβλημα θα επιδεινωθεί είτε με την πορνεία είτε με κλοπές.

Πληρώνουν για να σταλούν αστυνομικοί

Αξιοσημείωτη είναι και η αναφορά του κοινοτάρχη, ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο πληρώνει την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας προκειμένου να στείλει αστυνομικούς εκτός υπηρεσίας για να επιληφθούν διαφόρων προβλημάτων που ανακύπτουν με τους αλλοδαπούς. Στη συγκεκριμένη αναφορά αντέδρασαν βουλευτές, οι οποίοι ρώτησαν περί τίνος πρόκειται, οπόταν ο κοινοτάρχης ανέφερε ότι αγοράζει υπηρεσίες από την Αστυνομία. Το κράτος έπρεπε να πληρώνει τις υπερωρίες και όχι εγώ, είπε. Αυτό δεν το κάνουμε μόνο εμείς αλλά και άλλες κοινότητες, υποστήριξε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *