Δεν…άντεξε τις πιέσεις και παραιτείται τελικά ο Τζόνσον

Την παραίτησή του θα υποβάλει εντός των επόμενων ωρών ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

Όπως πρώτο μετέδωσε το BBC, ο κ. Τζόνσον θα παραμείνει στην Ντάουνινγκ Στριτ μέχρι την ανάδειξη του νέου ηγέτη του Συντηρητικού Κόμματος και νέου Πρωθυπουργού.

Η εσωκομματική διαδικασία ανάδειξης του διαδόχου του θα αρχίσει εντός του καλοκαιριού και θα έχει ολοκληρωθεί έως το ετήσιο συνέδριο των Τόρις στις αρχές Οκτωβρίου.

Η παραίτηση του κ. Τζόνσον ακολουθεί τις παραιτήσεις 54 μελών της κυβέρνησής του, μεταξύ των οποίων πέντε Υπουργοί και 21 Υφυπουργοί.

Η απόφαση για πιθανή διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών θα εναπόκειται στον διάδοχο του Μπόρις Τζόνσον.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της εσωκομματικής δυσαρέσκειας ακούει στο όνομα Πίντσερ (αυτός που τσιμπάει). Έπειτα από μια ελάχιστα πειστική σειρά διαψεύσεων, διαφορετικών εκδοχών και κωμικοτραγικών δικαιολογιών, ο Βρετανός πρωθυπουργός ζήτησε χθες συγγνώμη για το γεγονός ότι διόρισε τον βουλευτή Κρις Πίντσερ σε θέση ευθύνης στην κοινοβουλευτική ομάδα, παρά το γεγονός ότι ο ίδιος τον είχε χαρακτηρίσει «Πίντσερ όνομα και πράγμα» – ήταν δηλαδή σε πλήρη γνώση του γεγονότος ότι το εν λόγω στέλεχος συνήθιζε να απλώνει το χέρι του σε άνδρες συναδέλφους και μη, ιδίως όταν βρισκόταν σε κατάσταση μέθης.

Πέρα από την τελευταία καταγγελία, που αφορά την επίθεση εναντίον δύο ανδρών στο εσωτερικό μιας λέσχης του Συντηρητικού Κόμματος, ο Πίντσερ είχε υποχρεωθεί σε παραίτηση από το προηγούμενο αξίωμά του στην κοινοβουλευτική ομάδα για αντίστοιχο λόγο το 2019 και είχε αντιμετωπίσει καταγγελίες για το 2017. Ο τρόπος με τον οποίο ο Τζόνσον προσπάθησε να χειριστεί το θέμα θύμισε σε πολλούς βουλευτές τα πρόσφατα ψέματά του σε σχέση με τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ. Η υπόθεση αυτή τον έφερε στο χείλος της απώλειας της πρωθυπουργίας, ενώ η υπόθεση Πίντσερ πιθανότατα τον σπρώχνει στην άβυσσο.

 «Οι ψηφοφόροι περιμένουν από την κυβέρνηση να συμπεριφέρεται με ευπρέπεια, διαχειριστική ικανότητα και σοβαρότητα», ανέφερε ο απερχόμενος Υπουργός Υγείας Ρίσι Σούνακ στην επιστολή παραίτησής του. «Η Βρετανία χρειάζεται ένα ισχυρό Συντηρητικό Κόμμα με αρχές», ανέφερε η επιστολή του Σατζίντ Τζάβιντ. Οι δύο παραιτήσεις ανακοινώθηκαν με διαφορά λίγων λεπτών, χθες το βράδυ.

Λίγο αργότερα παραιτήθηκε κι ένας από τους αντιπροέδρους του Συντηρητικού Κόμματος, ο Μπιμ Αφολάμι, αρμόδιος για τη Νεολαία, και μάλιστα το έπραξε στον αέρα του TalkTV το βράδυ της Τρίτης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *