Έρχεται το «multiple testing» μετα το covid test

Η πιθανή άφιξη του νέου στελέχους του κορωνοϊού, Κένταυρος, που είναι πιο μεταδοτικό, αλλά όχι πιο νοσηρό, σε συνάρτηση με την πτωτική τάση που σημειώνει η μετάλλαξη ΒΑ.5 τις τελευταίες επτά ημέρες στην Κύπρο, δεν είναι κάτι ανησυχητικό, είπε ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, χθες μετά τη σύσκεψη για τον κορωνοϊό, στην οποία παρακάθισε με μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονική Επιτροπής

Ο Υπουργός Υγείας ανακοίνωσε και την απόφαση για διενέργεια ενός άλλου είδους διαγνωστικού τεστ, που θα ανιχνεύει όχι μόνο τον κορωνοϊό αλλά και άλλους ιούς για να υπάρχει στοχευμένα αντιμετώπισή τους.

«Multiple testing» για ιούς

Κληθείς να απαντήσει τι είναι το «Multiple testing», ο Μιχάλης Χατζηπαντέλα εξήγησε ότι πρόκειται για ένα τεστ που ανιχνεύει αρκετούς ιούς την ίδια στιγμή, όχι μόνο κορωνοϊό, «ώστε να ξέρουμε τη συγκεκριμένη στιγμή πόσους ιούς έχουμε στη χώρα μας». Είπε ότι αυτό αποφασίστηκε για να μπορούν να αντιμετωπιστούν αυτοί οι ιοί στοχευμένα και όχι στα τυφλά.

Επίσης, είπε θα γίνονται κάποιες εξετάσεις σε κάποιες λοιμώξεις που έχουν τα παιδιά, «ώστε να γνωρίζουμε τις συγκεκριμένες λοιμώξεις που έχουμε τη συγκεκριμένη στιγμή», είπε.

Όσον αφορά στο νέο στέλεχος Κένταυρος, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι όπως έχει ενημερωθεί πρόκειται για ένα νέο στέλεχος από την Ινδία, που είναι πιο μεταδοτικό, «αλλά ευτυχώς δεν είναι πιο νοσηρό».

«Το θετικό είναι ότι το συγκεκριμένο στέλεχος που ξεκινά τη συγκεκριμένη στιγμή, θα έρθει στη χώρα μας αφού έχουμε ξεπεράσει το στέλεχος ΒΑ5. Άρα θέλω να αναφέρω ότι η έξαρση που είχαμε με την ΒΑ5 έχει δείξει τις τελευταίες επτά ημέρες ότι είναι σε πτωτική τάση» άρα, είπε, αν αφιχθεί το νέο στέλεχος Κένταυρος αυτό δεν είναι ανησυχητικό.

Είπε ακόμα ότι «παρακολουθούμε συστηματικά τις μεταλλάξεις στη χώρα μας και εάν θα έχουμε το νέο στέλεχος, θα ενημερωθούμε σύντομα».

Ο Υπουργός μετέφερε και το μήνυμα των επιστημόνων ότι τα εμβόλια προστατεύουν και ότι προτρέπουν τον κόσμο άνω των 60 που πρέπει να εμβολιαστεί με την τέταρτη δόση, να το πράξει.

Όσον αφορά στο δεύτερο σκέλος της σύσκεψης και προετοιμασία για το φθινόπωρο, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι έχουν αποφασίσει όπως ετοιμαστεί ένας Οδικός Χάρτης από τη μονάδα επιτήρησης και μέλη της ΣΕΕ. «Αυτός ο οδικός χάρτης θα δοθεί και στα άλλα μέλη της Επιτροπής για να ζητηθούν και οι δικές τους απόψεις και στη συνέχεια θα τον εφαρμόσουμε το φθινόπωρο», είπε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *