Αρχίζουν σήμερα οι εμβολιασμοί για ευλογιά των πιθήκων. Ποιοι θα λάβουν το εμβόλιο

Η Κύπρος, έλαβε χθες το πρωί τις πρώτες 1.260 δόσεις εμβολίου για την ευλογιά των πιθήκων και σήμερα αρχίζει τους πρώτους εμβολιασμούς.

Σύμφωνα με την Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών, Έλενα Παναγιωτοπούλου, οι  1.260 δόσεις είναι δωρεάν και οι εμβολιασμοί αρχίζουν από σήμερα.

Όσον αφορά σε ποιους θα χορηγείται το εμβόλιο, σύμφωνα με την κα. Παναγιωτοπούλου, θα χορηγείται, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα, τα οποία έχουν ετοιμαστεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού. Δηλαδή στους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι ασχολούνται με τα περιστατικά, καθώς και στους οικείους που ήρθαν σε επαφή με τους ασθενείς.

Η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων στην Κύπρο, έχει ολοκληρωθεί και αυτοί που ήρθαν σε επαφή θα ρωτηθούν εάν επιθυμούν να λάβουν τα εμβόλια ενώ το ίδιο ισχυεί και για τους επαγγελματίες υγείας.

Οι χώροι όπου θα γίνονται οι εμβολιασμοί θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα από το Υπουργείο Υγείας.

Το εμβόλιο είναι δύο δόσεις, με διάστημα 28 ημερών, εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί ξανά με εμβόλιο της ευλογιάς.

Το εμβόλιο ονομάζεται Imvanex και πρόσθεσε ότι είναι της εταιρείας Bavarian Nordic’s και αυτό είχε αδειοδοτηθεί 22 Ιουλίου 2022. «Αυτό το εμβόλιο αποτελείται από αδρανοποιημένο ιό της δαμαλίτιδας, η οποία ονομάζεται τροποποιημένος ιός δαμαλίτιδας τύπου Ankara που σχετίζεται με τον ιό της ευλογιάς», είπε η κα. Παναγιωτοπούλου.

about:blank

Σε διευκρινιστική ερώτηση αν θα γίνει κάτι αντίστοιχο με τα εμβόλια για το Covid, δηλαδή αν θα φυλαχτεί δεύτερη δόση του εμβολίου για την ευλογιά των πιθήκων, η κα. Παναγιωτοπούλου είπε ότι αυτό σίγουρα προνοείται και τόνισε ότι δεν συγκρίνεται με τον Covid 19, γιατί δεν θα αφορά εμβολιασμό γενικού πληθυσμού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *