Στη λήψη δραστικών μέτρων προχώρησε χθες ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατευθύνοντας στρατιωτικές δυνάμεις στα σύνορα με τη Γεωργία. Η «μεγάλη φυγή» των περίπου 261.000 νεαρών Ρώσων, που αν και στρατεύσιμοι, γύρισαν την πλάτη στα κελεύσματα της επιστράτευσης του Κρεμλίνου, είχε ως αποτέλεσμα την κινητοποίηση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, που «σφραγίζουν» από χθες τη συνοριακή γραμμή Ρωσίας – Γεωργίας, σε μια προσπάθεια να μην αποδειχθεί -και αριθμητικά- ως το απόλυτο φιάσκο η μερική κινητοποίηση που εξήγγειλε ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου.

Σκοπός της επιχείρησης του ρωσικού στρατού είναι να δημιουργήσει σημεία ελέγχου, ενώ την ίδια στιγμή αρνείται ότι σχεδιάζει να επιβάλει στρατιωτικό νόμο και να κλείσει τα σύνορα. Πλάνα, πάντως, από τη μικρή πόλη Chmi, στον κεντρικό αυτοκινητόδρομο που συνδέει τη Ρωσία με την περιοχή της Νότιας Οσετίας στη Γεωργία, έδειχναν τουλάχιστον έξι στρατιώτες να κάθονται πάνω από ένα τεθωρακισμένο όχημα, καθώς αυτό περνούσε από τεράστια ουρά αυτοκινήτων που κατευθύνονται προς το πέρασμα των συνόρων.
Η έντονη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή -και παρά τα λεγόμενα της ρωσικής προπαγάνδας– προκάλεσε αμηχανία και φόβο, καθώς εξελήφθη ως η πρώτη πράξη της πλήρους απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, μολονότι το Κρεμλίνοαρνήθηκε ότι η Ρωσία σκοπεύει να κλείσει τα σύνορά της για να αποτρέψει την έξοδο στρατεύσιμων.
Στον αντίποδα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο κλεισίματος των συνόρων απάντησε πως «δεν ξέρω τίποτα γι’ αυτό. Προς το παρόν, δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις», ενώ επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή με τις Ηνωμένες Πολιτείες για πυρηνικά θέματα, μια ημέρα αφότου η Ουάσιγκτον προειδοποίησε για «καταστροφικές συνέπειες» εάν η Μόσχα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα για να προστατεύσει τις ουκρανικές περιοχές.
Ευρωπαϊκό καταφύγιο
Την ίδια ώρα, με τους Ρώσους λιποτάκτες να ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες, οι περισσότεροι έχουν κατευθυνθεί προς τη Γεωργία, την Αρμενία και τη Φινλανδία, ενώ θετικό κλίμα υπάρχει απέναντί τους και από τη Γερμανία. Η τελευταία είναι έτοιμη να δεχτεί λιποτάκτες του ρωσικού στρατού που «απειλούνται με σοβαρή καταστολή», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξη στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. «Αυτός που αντιτίθεται με θάρρος στον Πούτιν και επομένως διακινδυνεύει, μπορεί να ζητήσει πολιτικό άσυλο στη Γερμανία» είπε η Νάνσι Φέζερ. Ακολούθως, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν υιοθέτησε την ίδια στάση σε μια ανάρτησή του στο Twitter, σημειώνοντας ότι «προφανώς πολλοί Ρώσοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους». «Όλοι εκείνοι που απεχθάνονται την οδό που επέλεξε ο Πούτιν και αγαπούν τη φιλελεύθερη δημοκρατία είναι καλοδεχούμενοι στη Γερμανία», πρόσθεσε.