Debate με κόντρα για τους δύο. Στο ίδιο μοτίβο ο Αβέρωφ, Συναγερμικός δηλώνει ο Χριστοδουλίδης, σε ήπιους τόνους ο Μαυρογιάννης

Η διακαναλική συζήτηση που φιλοξενήθηκε στο στούντιο του Οmega και μεταδόθηκε από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς το βράδυ της Πέμπτης, είχε μεν στιγμές με ενδιαφέρον αλλά σίγουρα δύσκολα θα ικανοποίησε όσους είχαν υψηλές προσδοκίες. Ούτε το φορμάτ βοήθησε, ούτε όμως και το προχωρημένο της ώρας ήταν στα θετικά του πρώτου αυτού κοινού εγχειρήματος των ιδιωτικών καναλιών. Η συζήτηση άρχισε στις 22:30 και οι τίτλοι τέλους έπεσαν όταν το ρολόι έδειχνε 45 λεπτά μετά τα μεσάνυκτα.

Οι δημοσιογράφοι των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών Μιχάλης Παυλίδης (Omega), Γιώργος Κασκάνης (Alpha), Νικήτας Κυριάκου (Αntenna) και Γιαννάκης Καρεκλάς (Sigma), κατέβαλαν προσπάθειες να κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον των τηλεθεατών, αλλά η δομή debate ήταν τέτοια που δεν πρόσφερε τη δυνατότητα για πραγματικό στρίμωγμα των υποψηφίων. Το γεγονός ότι οι δημοσιογράφοι δεν έδιδαν συνέχεια ο ένας σε κάποιο πιεστικό ερώτημα του άλλου, βοηθούσε τους τρεις υποψήφιους να ξεγλιστρούν από δύσκολες ερωτήσεις. Και οι τρεις προσπάθησαν να αποφύγουν το λάθος και σε μεγάλο βαθμό τα κατάφεραν.

Αβέρωφ vs Χριστοδουλίδη

Κυρίαρχο στοιχείο του debate ήταν οι επιθέσεις και τα υπονοούμενα που αντάλλαζαν σε κάθε ευκαιρία οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκος Χριστοδουλίδης, κυρίως ως προς το ποιος έχει τη περισσότερη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το στοιχείο αυτό έδωσε και το highlight της βραδιάς όταν η συζήτηση περιεστράφηκε στις προσπάθειες που κατέβαλε τον περασμένο Δεκέμβριο ο Νίκος Αναστασιάδης, ως επίτιμος πρόεδρος του ΔΗΣΥ, για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης, ώστε να μην διακυβευτεί η ενότητα της παράταξης. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης απέρριψε τη θέση του Αβέρωφ Νεοφύτου ότι ο Πρόεδρος ετοίμασε προσχέδιο δήλωσης. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου κατηγόρησε τον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι ψεύδεται. «Αυτός θα είναι ο αυριανός ηγέτης της Κύπρου» είπε με ειρωνικό τρόπο δις ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Ερωτηθείς σχετικά για τη στάση του ΔΗΣΥ την επόμενη μέρα, σε περίπτωση εκλογής του Νίκου Χριστοδουλίδη, άφησε να νοηθεί ότι το κόμμα θα βρεθεί στην αντιπολίτευση. Δεν το είπε ευθέως αλλά σημείωσε ότι το πού κατατάσσεται κάθε κόμμα το αποφασίζει ο λαός με τη ψήφο του. «Εάν σε ψηφίσει είσαι κυβέρνηση, αν όχι είσαι αντιπολίτευση», ανέφερε.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι έρχονται δύσκολα στο Κυπριακό και την οικονομία και κατηγόρησε τον Νίκο Χριστοδουλίδη ότι στηρίζεται από ένα μωσαϊκό ετερόκλητων δυνάμεων. Σημείωσε ότι η χώρα έχει ανάγκη από σταθερότητα και ασφάλεια, που δεν διασφαλίζονται από ένα πρόεδρο που στηρίζεται από πολιτικές δυνάμεις με σοβαρές διαφωνίες. «Με όσα άκουσα απόψε ανησυχώ» είπε. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε στον Αβέρωφ Νεοφύτου ότι επενδύει στον φόβο και υπογράμμισε ότι είναι έτοιμος να τεθεί επικεφαλής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στην οποία θα περιλάβει στελέχη από όλο το πολιτικό φάσμα περιλαμβανομένου και του ΔΗΣΥ. «Θα αξιοποιήσω τους καλύτερους» είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Ερωτηθείς αν είναι συναγερμικός επανέλαβε ότι ποτέ δεν έκρυψε την αλήθεια ότι παραμένει συναγερμικός. «Δεν έχουμε βουλευτικές αλλά προεδρικές και ψάχνουμε ένα πρόεδρο όλων των Κυπρίων» σημείωσε.

Ένα άλλο highlight της βραδιάς ήταν η ετοιμότητα των Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη να παραχωρήσουν πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα των ιδίων και της οικογένειάς τους για έλεγχο, από όποιον επιθυμεί.

Οι συχνές συγκρούσεις Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη, άφησαν ουσιαστικά στο απυρόβλητο τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, ο οποίος άρπαξε την ευκαιρία και τους κατηγόρησε ότι είναι «οι δύο συναγερμικοί υποψήφιοι που ερίζουν περί την μοίρα του Προέδρου». Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης έκανε λόγο για θλιβερή δεκαετία μικρών προσδοκιών και τόνισε την ανάγκη για ποιοτική αλλαγή με κοινωνική ευαισθησία. Παραδέχθηκε ότι οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν να είναι πίσω αλλά υποστήριξε ότι υπάρχει βελτίωση μέρα με τη μέρα. «Εάν δεν υπάρξουν εκπλήξεις θα περάσουμε στον δεύτερο γύρο και μετά θα διεκδικήσουμε την εκλογή με πολλές πιθανότητες», κατέληξε.

Omega, Alpha, Ant1 και Sigma θα μεταδώσουν άλλα τρία debate με τους τρεις βασικούς διεκδικητές της προεδρίας, στις 1-12-2022, 11-1-2023 και 3-2-2023. Στις 9 Φεβρουαρίου θα μεταδοθεί η τηλεμαχία με τους δύο μονομάχους του δεύτερου γύρου. Οι ιδιωτικοί σταθμοί άφησαν εκτός των διακαναλικών debate το ΡΙΚ, επειδή προχώρησε τον Σεπτέμβριο στο δικό του προγραμματισμό χωρίς ανταλλαγή απόψεων μαζί τους. Το ΡΙΚ θα μεταδώσει δύο δικές του τηλεμαχίες, μία την 1η Φεβρουαρίου 2023 πριν τον πρώτο γύρο και μια, στις 10 Φεβρουαρίου.

Πηγή: cyprustimes.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *