” ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ ”
Λίγοι σήμερα εργάζονται αμισθί, κι’ ίσως ελάχιστοι αντέχουν να το κάνουν διαχρονικά… Ο λόγος για την Τέως Πρόεδρο της Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου, κυρία Δέσπω Κόνιζου- Λοϊζιά, η οποία την υπηρέτησε επί 30 συναπτά έτη απ’ όλες τις βαθμίδες του Διοικητικού της συμβουλίου, με την τελευταία δεκαετία στη θέση της Προέδρου. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός, ότι το Νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Θ.Σ.Κ. της επιφύλαξε μια τέτοια όμορφη έκπληξη.
Η Δέσπω Κόνιζου Λοϊζιά, είναι κατεξοχήν Ιστορικός Θεατρικός Συγγραφέας. Τα πλείστα έργα και οι ήρωες της, προέρχονται από μελέτες και τεκμηριωμένα γεγονότα
. -Λίγα λόγια για το έργο
Η Ιστορική Ηθογραφία με τον τίτλο “Η πιο μαύρη Ακρίδα” που θ΄ αποδοθεί, σε Σκηνοθετημένο Αναλόγιο, υπό την καθοδήγηση του Ξένιου Ξενοφώντος, ανάγεται στα τελευταία έτη της Τουρκοκρατίας. Πραγματεύεται τα δεινά του Κυπριακού λαού, τόσο από την ανομβρία και τις ακρίδες όσο και από φόρο της δεκατίας, που οι κατακτητές απαιτούσαν. Τον φόρο της δεκάτης ή της δεκατίας, όπως τον ονόμαζε ο λαός, ο οποίος αφορούσε το ένα δέκατο της γεωργικής παραγωγής, αναλάμβαναν συνήθως να εισπράξουν Κύπριοι Αζάδες.
.Μετά από δημοπρασία, πλήρωναν στον Τούρκο Ππασιά κάποια γρόσια, και αργότερα έβαζαν φόρο κατά το δοκούν. Με αυτό τον τρόπο, πλούτιζαν εις βάρος των συμπατριωτών τους.
Παράλληλα σε εποχές που η Ακρίδα μάστιζε τα σπαρτά, οι Τούρκοι με φιρμάνια, απαιτούσαν από κάθε φορολογούμενο, να μαζεύει και να παραδίδει ακρίδες, ή αυγά Ακρίδων, καθημερινά. Τις ακρίδες και τ’ αυγά τους κατέγραφαν και μάζευαν οι ίδιοι Κύπριοι Αζάδες. Μετά τα παρέδιδαν στους Τούρκους, με το αζημίωτο φυσικά. Ένας τέτοιος Αζάς, είναι και ο Αρκυρός, που θα γνωρίσουμε μεσ’ από ένα συγκλονιστικά ρεαλιστικό ρόλο, που θα υποδυθεί ο Αντώνης Λαπηθιώτης.
Τους επίσης δυνατούς ρόλους του έργου, θα υποδυθούν η Αθηνά Βιολάρη, ο Νεοπτόλεμος Νεοπτολέμου, η Ελένη Οδυσσέως, ο Γιώργος Αντωνίου η Γαλάτεια Ζήνωνος, και ο έχων την σκηνοθετική εποπτεία, Ξένιος Ξενοφώντος. Το έργο επίσης, πραγματεύεται την εκπαίδευση εκείνης της εποχής, και τον τρόπο με τον οποίο οι δάσκαλοι σιτίζονταν. Ταυτόχρονα δίνει εξήγηση, για το πως τα μοναστήρια της Κύπρου, βρέθηκαν να κατέχουν σήμερα, μια τόσο σοβαρή περιουσία. Θα μεταφερθείτε σ’ άλλες εποχές, κι ίσως μετά το πέρας του έργου, να κάνετε σύγκριση και με τη δική μας.
Η Ιστορία επαναλαμβάνεται… 7 Δεκεμβρίου 2022, στο Θέατρο Μασκαρίνη στα Λατσιά. Είσοδος Ελεύθερη.