“Τελεσίδικο” Χατζηπαντέλα σε ΟΑΥ για τα 130 φάρμακα που βρίσκονται εκτός ΓεΣΥ

O Υπουργός Υγείας, κ. Μιχάλης Χατζηπαντέλα, μετά την επίσκεψη του στο Πολυθεματικό Κέντρο Αξιολόγησης και Παρέμβασης «Μοναδικά Χαμόγελα», προέβη σε δηλώσεις για τη φροντίδα που παρέχεται σε παιδιά με σπάνιες παθήσεις, για τα καινοτόμα φάρμακα αλλά και για το χρονοδιάγραμμα που δόθηκε στον ΟΑΥ για την ένταξή τους.

δήλωσε: «Με μεγάλη μου χαρά επισκέφθηκα σήμερα τον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό «Μοναδικά Χαμόγελα». Είχα την χαρά και την ευκαιρία να ξεναγηθώ στους χώρους όπου παρέχεται εξαιρετική φροντίδα σε παιδιά που έχουν σπάνιες παθήσεις. Θέλω να συγχαρώ την πρόεδρο του ιδρύματος, την φίλη Στάλω Κυριακίδου, και τη γιατρό Χατζηγιαννακού για αυτά που προσφέρουν σε αυτά τα παιδάκια. Θα συζητήσουμε επίσης και τρόπους που το Υπουργείο Υγείας θα βοηθήσει αυτό τον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό, γιατί το έργο που παρέχουν είναι μοναδικό.»

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν προβλήματα για τα οποία θα μπορούσε να βοηθήσει το Υπουργείο Υγείας τον Οργανισμό, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε: «Έχουν δοθεί κάποιες εισηγήσεις από την κα. Κυριακίδου και θα τις μελετήσουμε στο Υπουργείο Υγείας ώστε να βοηθήσουμε αυτό τον οργανισμό.»

Σε ερώτηση για τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου για τα καινοτόμα φάρμακα και το χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε:

«Σωστά. Θέλω να υπενθυμίσω ότι τα καινοτόμα φάρμακα θέλουμε να ενταχθούν εδώ και αρκετό καιρό. Επισκέφθηκα προσωπικά την Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων και τον ΟΑΥ, και τους ζήτησα να ενταχθούν καινοτόμα φάρμακα για να έχουν όφελος οι ασθενείς μας.

Δεν γίνεται οι ασθενείς μας να είναι πολίτες δεύτερης τάξης και να μην έχουν πρόσβαση σε αυτά τα καινοτόμα φάρμακα. Δυστυχώς δόθηκε αρκετός χρόνος στον ΟΑΥ να εντάξει αυτά τα φάρμακα, θεωρώ ότι δεν υπάρχουν πια άλλες δικαιολογίες, τους δόθηκε χρονικό περιθώριο μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Ας δουλέψουν μέρα, ας δουλέψουν νύχτα, ας δουλέψουν Σάββατο και Κυριακή για να ενταχθούν αυτά τα 130 νέα φάρμακα στο σύστημα. Αν δεν ενταχθούν με τον τρόπο που θέλει ο ΟΑΥ αυτά τα 130 φάρμακα, θα δοθεί οδηγία από το Υπουργείο Υγείας ότι πρέπει να ενταχθούν και ας βρουν αυτοί τον τρόπο.

Στην χτεσινή συνάντηση επίσης ενημερώθηκα και για πράγματα που είδα παράλογα. Δεν γίνεται οι γιατροί που εγκρίνουν τα ίδια φάρμακα στην ονομαστική επιτροπή φαρμάκων να εγκρίνουν αυτά τα φάρμακα αμέσως, και όταν οι ίδιοι γιατροί είναι στην Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων σε άλλο οργανισμό να τους παίρνει μήνες.

Είναι πράγματα απαράδεκτα αυτά, και θεωρώ ότι είναι καιρός οι φίλοι μου στον ΟΑΥ, που τόσο πολύ τους αγαπώ και τους στηρίζω, να εντάξουν αυτά τα 130 φάρμακα 31 Ιανουαρίου. Και θα τους δοθεί και γραπτώς αυτή η εντολή σήμερα. Στις οδηγίες που θα δοθούν στον ΟΑΥ είναι ότι κάθε φορά που εντάσσεται νέο φάρμακο στο σύστημα υγείας, θα ενημερώνεται το Υπουργείο Υγείας και η ΟΣΑΚ, και θα ενημερώνουμε και τον κόσμο για να γνωρίζει και ο κόσμος. Άρα θα είναι και αυτή η οδηγία στην επιστολή που θα πάει σήμερα στον ΟΑΥ.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *