Για πρώτη φορά διχασμένος ο ΔΗΣΥ. Ποιοι τάσσονται υπερ Χριστοδουλίδη και ποιοι υπερ Μαυρογιάννη. Η τελευταία “λέξη” στην κάλπη

Τις προσωπικές τους προτιμήσεις, για το τι θα πράξουν στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, άρχισαν να κοινοποιούν ένας ένας τα στελέχη του Δημοκρατικού Συναγερμού, μετά την πολύωρη και συναισθηματικά φορτισμένη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος το βράδυ της Τρίτης.   

Ουσιαστικά, ανάμεσα στα στελέχη του ΔΗΣΥ, επικρατούν δύο σχολές σκέψεις. Κοινός παρονομαστής και των δύο είναι η προσωπική υπέρβαση που τονίζουν ότι πρέπει να γίνει τον δεύτερο γύρο για τη στήριξη, είτε του Νίκου Χριστοδουλίδη, είτε του Ανδρέα Μαυρογιάννη. 

Ποιοι στηρίζουν Χριστοδουλίδη

Μέχρι στιγμής υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη, τοποθετήθηκαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Νίκος Τορναριτης, ο τέως υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ενώ ήδη υπέρ της συγκεκριμένης υποψηφιότητας τάχθηκε από το βράδυ της Κυριακής ο Πρόδρομος Προδρόμου. 

Ο Νίκος Τορναρίτης με ανάρτηση του στα social media έγραψε πως, «εάν με πραγματικούς όρους βρισκόμασταν μπροστά στην επίλυση του Κυπριακού εγώ πρώτος θα σας έλεγα να ψηφίσουμε τον υποψήφιο που υποστηρίζετε από το ΑΚΕΛ».

Σήμερα όμως, προσθέτει, «τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά στόχος όλων μας πρέπει να είναι η ισχυρή οικονομία, η δημοσιονομική πειθαρχία και σίγουρα ο Ευρωπαϊκός και Δυτικός προσανατολισμός της Πατρίδας μας. Ως εκ τούτου από τους δύο εναπομείναντες υποψήφιους που έχουμε μπροστά μας την ερχόμενη Κυριακή επιλέγω κατά συνείδηση τον Νίκο Χριστοδουλίδη». 

Ο Κωνσταντίνος Ιωάννου από την πλευρά του, υπογραμμίζει ότι, η οικονομική, πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, που επιτεύχθηκαν επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη, μπορεί να διασφαλιστούν μέσα από την παρουσία του ΔΗΣΥ σε ένα σχήμα με άλλες πολιτικές δυνάμεις. «Η αντιμετώπιση των τεράστιων οικονομικών και κοινωνικών προκλήσεων που έχουμε μπροστά μας εξαιτίας των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το μεταναστευτικό, η αξιοποίηση των ενεργειακών πόρων της Κύπρου, και βεβαίως, η ανάληψη πρωτοβουλιών για σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό, επιτάσσουν τη μέγιστη συνεννόηση».

Συνεχίζοντας, ο τέως υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε πως «έχω την άποψη ότι οι στοχεύσεις αυτές υπηρετούνται με τη στήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον οποίο υπηρέτησα στην ίδια κυβέρνηση, υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Με κάθε σεβασμό προς όλους, δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι τη δεδομένη στιγμή, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αποτελεί την μοναδική επιλογή που έχουμε μπροστά μας όσοι ιεραρχούμε ως ύψιστη προτεραιότητα την ανάγκη για διατήρηση και βελτίωση όσων κατακτήσαμε μέχρι σήμερα, όπως είναι η οικονομική ανάπτυξη, το ΓεΣΥ, το κράτος πρόνοιας, οι μεταρρυθμίσεις και πολλά άλλα, για τα οποία είμαστε υπερήφανοι».

Ποιοι στηρίζουν Μαυρογιάννη

Μέχρι στιγμής από τον ΔΗΣΥ, υπέρ της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη, είναι γνωστό ότι τοποθετήθηκε εντός του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ η θυγατέρα του ιστορικού ηγέτη της παράταξης, Καίτη Κληρίδου, ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ενώ Μαυρογιάννη φωτογράφισε και μέσα από την ομιλία του το βράδυ της Τρίτης ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης. 

Ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ενώπιον του Πολιτικού Γραεφίου, εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός, όπως είπε, ότι αναγνωρίζει την ενότητα. Και η ενότητα, πρόσθεσε έχει όνομα. «Οχι στον αποστάτη. Και χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί μέχρι χθες άλλα μεθοδεύονταν και από κάποιους παρευρισκόμενους σε αυτή την αίθουσα. Φαίνεται ήλθαν τα μηνύματα», υπέδειξε με νόημα.

Σε σχέση με την απόφαση που θα λάβει, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε πως, «και επειδή λέχθηκαν και κάποια πράγματα για την οικονομία θέλω να πω τα εξής: Μιλώ όχι ως ΥΠΟΙΚ αλλά ως ο παλαιότερος αυτής της κυβέρνησης που έζησα από την πρώτη στιγμή μαζί με τον Πρόεδρο την σύγχρονη οικονομική ιστορία του τόπου από το κούρεμα μέχρι σήμερα. Δεν είναι ολιγότερο επικίνδυνοι οι του συνονθυλεύματος κομμάτων που υποστηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ενώ αναμφίβολα στο Κυπριακό οι θέσεις μας είναι πολύ πιο κοντά από τις αντιδραστικές και ακραίες προσεγγίσεις των κομμάτων του δήθεν κέντρου», είπε.

Μάλιστα απευθυνόμενος στον δήμαρχο Πάφου, Φαίδωνα Φαίδωνος, υπέδειξε πως, «δεν θα με πείραζε αγαπητέ μου Φαίδωνα να κάνω την υπέρβαση μου για τον μεγάλο συνασπισμό προς όφελος της πατρίδας. Δεν νομίζω όμως ότι το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο. Και στην κάλπη θα πάρουν τις δικές τους αποφάσεις και τις δικές τους υπερβάσεις για το μη χείρον βέλτιστον: Με γνώμονα το Κυπριακό και την σχολή του πατριωτικού ρεαλισμού του Γλαύκου Κληρίδη. Με γνώμονα την σταθερότητα στην οικονομία. Με γνώμονα την εντιμότητα και τις ειλικρινείς προθέσεις. Εγώ είμαι έτοιμος και θα κάνω την δική μου υπέρβαση».

Εξάλλου ο Φαίδωνας Φαίδωνος, ήταν αυτός που κατέθεσε την εισήγηση ενώπιον του Πολιτικού Γραφείου για τη στήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη. Απευθυνόμενος στον Αβέρωφ Νεοφύτου, στο τέλος της διαδικασίας, είπε: «Πρόεδρε δεν θα έκανα τοποθέτηση προφανώς, αλλά επειδή έχω μιλήσει για πρόταση για στήριξη του Ανδρέα Μαυρογιάννη και αφού η πρόταση η δική σας μιλά για ψήφο κατά συνείδηση, νομίζω ότι οι τοποθετήσεις των μελών του Πολιτικού Γραφείου, διαμόρφωσαν συλλογική άποψη».

Και πρόσθεσε: «Και η συλλογική άποψη του σώματος εδώ ήταν πολύ ξεκάθαρη και….. θεωρώ λανθασμένο αυτό που κάνατε να μας φέρετε συμφωνημένη λύση και αφήνατε το σώμα εδώ να μιλήσει. Το 85% είναι με Μαυρογιάννη και η πλειοψηφία για μη συμμετοχή στην Κυβέρνηση. Συνεπώς, και επειδή η υποψηφιότητα Ανδρέα Μαυρογιάννη, μου θυμίζει υποψηφιότητα Γιώργου Βασιλείου και όχι Δημήτρη Χριστόφια. Πιστεύω ξεκάθαρα ότι δεν είναι επικίνδυνος ο Μαυρογιάννης και δεν μας στερεί από το δικαίωμα να κάνουμε αντιπολίτευση αν κάνει λάθη, πλην όμως να δώσουμε ψήφο στον Ανδρέα Μαυρογιάννη, όπως και εσείς είπατε, τους ήρωες τους τιμούν, τους προδότες ποτέ, και η αποστασία δημιούργησε σοβαρό πρόβλημα στον ΔΗΣΥ και η επιτυχία της αποστασίας με τη νομιμοποίηση που επιχειρείτε … νομίζω ότι ουσιαστικά απόψε με το κατά συνείδηση ουσιαστικά νομιμοποιείτε η συμπεριφορά των αποστατών του πρώτου γύρου και δίνετε το δικαίωμα να μπουν να λεηλατήσουν και από απόψε θα αρχίσουν τα τηλέφωνα. Συνεπώς ψήφο στον Ανδρέα Μαυρογιάννη χωρίς ανταλλάγματα και χωρίς διαβουλεύσεις».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *