“Aδειάζουν” τον ΟΚΥπΥ η κόρη και η εγγονή της γυμνης ασθενούς «Μπράβο σε αυτόν που δημοσίευσε τη φωτογραφία»

Έντονος προβληματισμός επικρατεί σχετικά με όσα βλέπουν από την Τρίτη το φως της δημοσιότητας για την περίπτωση της ηλικιωμένης ασθενούς η οποία αφέθηκε γυμνή σε κρεβάτι νοσοκομείου με τον Δρ Μάριο Κυριαζή να κοινοποιεί τη φωτογραφία προκαλώντας στη συνέχεια την έντονη αντίδραση του ΟΚΥπΥ. Η εγγονή της γυναίκας απέστειλε επιστολή στον δημοσιογράφο και παρουσιαστή της εκπομπής «Ενημέρωση Τώρα», Ονούφριο Σωκράτους στην οποία αναφέρει τα γεγονότα όπως έγιναν από την ημέρα νοσηλείας της γιαγιάς της.

Στην εκπομπή μίλησε και η κόρη της ηλικιωμένης η οποία ξεκαθάρισε ότι η μητέρα της έχει σώας τας φρένας και αναγνωρίζει έναν προς έναν τα μέλη της οικογένειας της. Η ίδια ανέφερε πως όταν είδε τη φωτογραφία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατάλαβε ότι επρόκειτο για τη μητέρα της.

«Από τότε που την πήραμε σπίτι φωνάζει βοήθεια βοήθεια πονώ πονώ», είπε χαρακτηριστικά για τη μητέρα της. Πάντως από την ημέρα που έλαβε εξιτήριο βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση, όπως πρόσθεσε η κόρη της γυμνής ασθενούς.

«Μπράβο σε αυτόν που δημοσίευσε τη φωτογραφία», τόνισε η ίδια. Μάλιστα, στην επιστολή που απέστειλε η εγγονή της ασθενούς στην εκπομπή, τονίζεται πως «στη φωτογραφία το μόνο που βλέπω είναι το εμετικό σύστημα δημόσιας υγείας της χώρας μου. Δεν βλέπω το πρόσωπο της γιαγιάς μου ούτε τα επίμαχα σημεία της που εν αντιθέσει ήτο σε δημόσια θέα εντός του νοσοκομείου, Παθολογικού Α και ειδικότερα σε κλίνη 4 ατόμων όπου οι 2 εκ των 4 ασθενών ήταν άντρες. Καμία μείωση υπόληψης και καμία προσβολή προσωπικότητας σκεπάζει τη γιαγιά μου με αυτή τη φωτογραφία».

Να σημειωθεί πως στην κατοχή της εκπομπής έχουν περιέλθει ακόμη δύο περιστατικά παραμέλησης με φωτογραφίες ηλικιωμένων. Μάλιστα, η μία εκ των δύο πήγε σπίτι της από νοσηλευτήριο με πληγές στο σώμα.

Αυτούσια η επιστολή που απέστειλε η εγγονή της ηλικιωμένης στον Ονούφριο Σωκράτους:

Αγαπητέ κ. Σωκράτους,

Με την παρούσα επιστολή μου επιθυμώ εγώ η εγγονή της κυρίας που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού καθώς και τα παιδιά της, να αναφέρω τα ακόλουθα και τα οποία επιθυμούμε όπως μεταδοθούν αυτολεξεί απο τη φιλόξενη εκπομπή σας:

ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΛΟΓΟ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ

Η γιαγιά μου νοσηλεύτηκε στο νοσοκομείο από τις 02.02.23 έως και 17.02.2023 .

Περπατώντας και έχοντας σώας τας φρένας μετέβηκε στο νοσηλευτήριο για την αναιμία της (να της βάλουν αίμα) καθώς και να γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις για να μας ενημερώσουν από που χάνει το αίμα.

Στις 05.02 και 10.02 προγραμματίστηκαν τα ραντεβού για γαστροσκόπηση και κωλονοσκόπηση αντίστοιχα.

Κατόπιν επικοινωνίας του νοσοκομείου με την κόρη της, παραμονή της κωλονοσκόπησης, της ζήτησαν όπως μεταβεί στο νοσοκομείο για να της δίνει η ίδια το φάρμακο για τα κόπρανα και αρκετή ποσότητα νερού αφού αυτό ενδείκνυται για την προετοιμασία της εξέτασης αυτής.

Την ίδια μέρα το απόγευμα η προϊσταμένη με απαξιωτικό και προσβλητικό ύφος τη ρώτησε “τι δουλειά έχεις εσύ εδώ; Απαγορεύονται οι επισκέψεις. Η επόμενη επίσκεψη θα είναι την Κυριακή μεταξύ 17:00 – 19:00”.

Η κόρη της εξήγησε πως εσείς με καλέσατε για να βοηθήσω στην προετοιμασία της εξέτασης και η προϊσταμένη της απάντησε πως αυτή ήταν δουλειά της προηγούμενης βάρδιας και όχι δική της κόρης και να φύγει αμέσως.

Στις 16.02, την κάλεσαν ξανά απο το νοσοκομείο να πάει διότι η γιαγιά βρισκόταν σε πολύ σοβαρό στάδιο αφού έπεσαν όλοι της οι δείκτες και δεν βρήκαν από που χάνει αίμα. Η κόρη της αμέσως έτρεξε και τελικά της είπαν οτι όλα κυλούν ομαλά και πρέπει να της δώσουν εξιτήριο για αποφυγή μετάδοσης οποιασδήποτε λοίμωξης.

Στις οδηγίες του εξιτηρίου όπου περιέγραφε το medical treatment της γιαγιάς, δεν έγινε κανένας λόγος για τη μεγάλη αιματηρή πληγή (έγκαυμα τρίτου βαθμού) που είχε πίσω στον ποπό της ούτε και για τις μελανιές/μώλωπες στον αριστερό βραχίονα της και στα πλαϊνά της.

ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΟΚΥΠΥ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ:

 1. Η γιαγιά έπασχε απο άνοια και αν δεν γνωρίζετε το περιστατικό και τη συγκεκριμένη περίπτωση να μην μιλάτε και οτι είναι ένα μεμονωμένο συμβάν.
 2. Η ηλικιωμένη έβγαλε μονάχη της τα ρούχα της.
 3. Η ηλικιωμένη τριβόταν μόνη της στο κρεβάτι και πήγαινε πέρα δώθε και αυτοτραυματίστηκε κάνοντας πληγή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΥΜΝΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΜΑΣ.

 1. Η εικόνα μιλά από μόνη της.
 2. Δεν ρωτήθηκε κανείς από την οικογένειά μας αν δώσαμε συγκατάθεση ή όχι ως προς τη δημοσίευση της φωτογραφίας.
 3. Προφανώς και δεν γνωρίζουμε ποιος την τράβηξε.
 4. Στη φωτογραφία το μόνο που βλέπω είναι το εμετικό σύστημα δημόσιας υγείας της χώρας μου. Δεν βλέπω το πρόσωπο της γιαγιάς μου ούτε τα επίμαχα σημεία της που εν αντιθέσει ήτο σε δημόσια θέα εντός του νοσοκομείου, Παθολογικού Α και ειδικότερα σε κλίνη 4 ατόμων όπου οι 2 εκ των 4 ασθενών ήταν άντρες.

Καμία μείωση υπόληψης και καμία προσβολή προσωπικότητας σκεπάζει τη γιαγιά μου με αυτή τη φωτογραφία.

Προσβολή προσωπικότητας και άρση της ιδιωτικότητας της έπαθε από τη στιγμή που βρέθηκε ολόγυμνη στο κρεββάτι της, με τις ολοκαίνουργιες μπλε κουρτίνες εντός δωματίου, καθώς και τις κουρτίνες που ήταν στην πόρτα του διαδρόμου ΟΡΘΑΝΟΙΧΤΕΣ.

Απαγορεύονται οι όποιες δικαιολογίες και απορρίπτονται κατηγορηματικά όλα όσα ακούστηκαν από πλευράς νοσοκομείου/ΟΚΥΠΥ.

ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΟΚΥΠΥ.

 1. Πάσχει από άνοια η γιαγιά μου και δεν το γνωρίζουμε;
 2. Έβγαλε από μόνη της τα ρούχα της και έμεινε τσίτσιδη ξαπλωμένη σε σχεδόν εμβρυική στάση για να ξεκουραστεί; Με ποια μυϊκή δύναμη το έπραξε αυτό, ούσα καθηλωμένη στο κρεβάτι για τόσες μέρες και με τόσο αδύναμο οργανισμό; Το φαγητό της δεν το έτρωγε ποτέ. Ποιος να της το ταίσει;
 3. Απαγορεύονται τελικά οι επισκέψεις; Τι συμβαίνει με την ειδική άδεια; Γιατί δεν επιτρέπονται οι επισκέψεις πάνω από 1 άτομο σε διάφορες ώρες της ημέρας; Θα υπάρχει έλεγχος απο την οικογένεια του ασθενούς; Τι φροντίδα και περίθαλψη προσφέρουν ακριβώς στους ασθενείς τρίτης ηλικίας;

ΣΤΟ ΔΙΑΤΑΥΤΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΑΙΤΗΤΙΚΑ:

Δεν μηδενίζω την προσπάθεια και τους αγώνες που δίνουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Υπάρχει ικανό με εν συναίσθηση προσωπικό αλλά όχι όλοι. Και επιβάλλεται να είναι όλοι. Αυτοί που δεν τηρούν ακαδημαϊκά, εμπειρικά και ψυχολογικά κριτήρια να πάνε σπίτι τους.

Αν ζητήσει κάποιος κριτήρια αξιολόγησης ενός ατόμου, δεν υπάρχουν!

Οι προϊστάμενοι δεν κουμαντάρουν τις ομάδες τους. Και όσοι δεν τις κουμαντάρουν να πάνε και αυτοί σπίτι τους.

Οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας στερήθηκαν τα καλύτερα τους χρόνια για να δουλεύουν και να υπηρετούν, να βοηθούν τα παιδιά τους, τα εγγόνια και τα δισέγγονα τους. Ήταν ΚΥΡΙΟΙ στις καταβολές κοινωνικών τους ασφαλίσεων και εισφορών. Ζούσαν και ζούνε για την τιμή τους, την αξιοπρέπεια τους.

ΟΧΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΝΟΥΝ ΤΙΤΣΙΔΟΥΣ ΜΕ ΜΕΛΑΝΙΕΣ, ΠΛΗΓΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΗ ΜΟΥΡΗ ΣΤΙΣ ΚΛΙΝΕΣ ΕΝΟΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ.

 1. Απαιτώ δημόσια ανάκληση από τον ΟΚΥΠΥ, για νομικά μέτρα εναντίον του οποιουδήποτε πολίτη τράβηξε τη φωτογραφία.
 2. Απαιτώ απόσυρση δήλωσης του Υπουργείου Υγείας και εκπροσώπων του, της πρότασης “μεμονωμένο περιστατικό”.
 3. Απαιτώ αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγεται.
 4. Απαιτώ δημόσια απολογία από το Νοσοκομείο Λεμεσού που επέτρεψε να αφεθεί η γιαγιά μου σε αυτή την κατάσταση και να έρθει στο σπίτι με μώλωπες και πληγή (έγκαυμα τρίτου βαθμού).

Προχωρήσαμε σε σχετική καταγγελία με όλες τις από μέρους μας αποδείξεις και όχι ενδείξεις. Η γιαγιά έχει σώας τα φρένας και τη φροντίζουμε στο σπίτι της. Μπορείτε να την επισκεφτείτε όποτε θέλετε.

Κ. Σωκράτους δεν το βρίσκετε οξύμωρο, το καλώς νοούμενο συμφέρον της ασθενούς να ούσα σκεπασμένη με ένα σεντόνι με το οτι θα λάβει ο ΟΚΥΠΥ νομικά μέτρα για την καταπάτηση της ιδιωτικότητας της;

One Reply to ““Aδειάζουν” τον ΟΚΥπΥ η κόρη και η εγγονή της γυμνης ασθενούς «Μπράβο σε αυτόν που δημοσίευσε τη φωτογραφία»”

 1. Πολυ σωστά έπραξε αυτός που τράβηξε την φωτο.
  Πολυ σωστά που δημοσιεύτηκε η φωτο.
  Πολυ σωστά αντέδρασε οι οικογενεια της ασθενούς.
  Η φροντίδα απο νοσηλευτές στα νοσοκομεία ειναι τριτοκοσμική!
  ΕΛΕΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *