Μιχάλης Αντωνίου
Έξω απο κάθε λογική η απόφαση που πάρθηκε απο τον ΟΑΥ για να γίνονται παρακαλώ- προλήπτικές εξετάσεις, στις ηλικίακες ομάδες 18-44 ετών κάθε πέντε χρόνια. Ασυμπτωματικοί ενήλικες από 44 μέχρι 64 ετών θα είναι δικαιούχοι δωρεάν εξετάσεων κάθε δύο χρόνια και ασυμπτωματικοί ασθενείς από 65 ετών και άνω, κάθε ένα χρόνο.
Παρά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν απο μερίδα πολιτών η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) εκφράζει ικανοποίηση.
Σύμφωνα με τον κ. Κουλουμά οι αντιδράσεις προκλήθηκαν γιατί το πρόηγούμενο διάστημα γίνονταν καταχρήσεις. Η απόφαση για προλήπτικές εξετάσεις πάρθηκε, έπειτα απο σκέψη με δεδομένο ότι κάποιος δεν έχει παραπεμπτικό ή ιατρικό ιστορίκό.
«Είναι αυτό που λέμε πάντα, ότι πρέπει να αρχίζουν να εισάγονται στο ΓεΣΥ προληπτικές εξετάσεις. Ο κόσμος νόμιζε ότι μπορεί να πάει για αναλύσεις στο ΓεΣΥ, αλλά οποιεσδήποτε εξετάσεις γίνονταν μέσω του συστήματος θα έπρεπε να αφορούν μόνον άτομα που νοσούν και όχι τους υγιείς πολίτες, γιατί δεν είναι προληπτικό σύστημα το ΓεΣΥ» είπε μεταξύ άλλων ο κ . Κουλουμάς.
Και εδώ εγείρονται σοβαρα ερωτήματα.
- Ποιος εγγυάται στις ηλικιακές ομάδες 18-44 ότι μέσα στα επόμενα 5 χρόνια οι εξετάσεις ρουτίνας, δεν θα μεταβληθούν; Έν;α εύλογο ερώτημα που όλοι ακούσαμε πειρπτώσεις που κάποιος πήγε για απλο τσεκ απ ωστόσο οι εξετάσεις του δεν ήταν οι αναμενόμενες.
- Με έναν πρόχειρο υπολογισμό, εργαζόμενος και εργοδότης πληρώνουν περίπου 1000 ευρώ τον χρόνο. Σημειώστε δε ότι πληρώσαμε και τον πρώτο χρόνο, χωρίς να λειτουργεί. Μέχρι στιγμής από το 2019, δώσαμε ο καθένας μας 4000 ευρώ το λιγότερο,πλην των ειδικών γιατρών και αναλύσεων. Δηλαδή θα πληρώνει ο κόσμος και ΓεΣΥ και αν θέλει απλά να κάνει ένα προληπτικό έλεγχο θα πρέπει να πληρώνει εξτρα;
- Τελικά αντί ΓεΣΥ, θα έπρεπε να ονομάζεται ΜεΣΥ (Μερικό Σύστημα Υγείας);
Aρκετά πια! Ο κόσμος έχει την ανάγκη να νιώθει ευρωπαίος πολίτης σε μια χώρα που θα λέγεται εκσυγχρονισμένη. Που αντί να εκσυγχρονίζεται πάει πίσω πίσω σε όλους τους τομείς!