Ελλαδικό δημοσιέυμα, εκθάζει την Αγία Νάπα και και αναφέρει πως προκείται για παράδειγμα προς μίμηση για την τουριστική περιοχή της Β. Ελλάδας. Πιο συγκεκριμένα ο αρθρογράφος της ιστοσελίδας voria.gr, περιγράφει την προσωπική του εμπειρία απο την επίσκεψή του στην Αγία Νάπα, ενώ δίνει τα εύσημα στον Δήμαρχο Χρήστο Ζαννέτο.
Θα μεταφέρω σήμερα στην άποψη την προσωπική εμπειρία μου, που θεωρώ ενδεικτική και διδακτική εν όψει της έναρξης της θερινής τουριστικής περιόδου. Πρόκειται για μια συνθήκη, που δείχνει το πόσο πίσω ακόμη είμαστε στην περιοχή μας και στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό.
Για προσωπικούς λόγους επισκέπτομαι συχνά την Κύπρο και ειδικά τη «ναυαρχίδα» του τουρισμού της, την Αγία Νάπα. Εκεί χτυπά η καρδιά του τουρισμού της Μεγαλονήσου, εκεί συγκεντρώνονται χιλιάδες τουριστών κάθε χρόνο, εκεί ο κόσμος ζει κυρίως από και με τον τουρισμό.
Αντίστοιχες περιοχές έχουμε στη χώρα μας, όπου επίσης ο τουρισμός θεωρείται βασικός οικονομικός και αναπτυξιακός πυλώνας. Όχι σε τέτοιο βαθμό, όπως στην Κύπρο, πλην όμως σε τόσο μεγάλο, ώστε να καθορίζει και την πορεία της εθνικής οικονομίας. Πολύ περισσότερο της τοπικής και περιφερειακής οικονομίας πολλών περιοχών, ανάμεσα στις οποίες και η Κεντρική Μακεδονία, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική και η Πιερία.
Στην Αγία Νάπα η θερινή τουριστική περίοδος αρχίζει νωρίτερα από τη δική μας. Οπότε είναι λογικό οι προετοιμασίες να έχουν ξεκινήσει ήδη, όχι μόνο από τους ιδιώτες και από τους φορείς του τουρισμού, αλλά και από τις τοπικές κοινωνίες, δηλαδή τον δήμο. Το αντίστοιχο ισχύει για περιοχές – ναυαρχίδες του τουρισμού στην Ελλάδα, όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Μύκονος, η Σαντορίνη κτλ.

Θα δώσω την εικόνα όπως την κατέγραψα στις αρχές Απριλίου και η ίδια εικόνα επικρατεί και σήμερα στην Αγία Νάπα, ενώ να είστε βέβαιοι ότι θα επικρατεί και σε όλη τη διάρκεια του μεγάλου κυπριακού καλοκαιριού, μέχρι τον επόμενο Νοέμβριο.
Με αφορούν κυρίως οι δημοτικές υποδομές στην περιοχή, διότι ο δήμος Αγίας Νάπας έχει αναλάβει τη διαχείριση των περισσότερων και μεγαλύτερων παραλιών, που μόνο λίγες δεν τις λες. Αφήνω τις προετοιμασίες των επιχειρηματιών του τουρισμού, που δεν διαφέρουν ανάμεσα στις δυο χώρες.
Ο δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρήστος Ζανέττου, οργάνωσε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης, το οποίο έθεσε σε εφαρμογή εγκαίρως, ώστε ο τοπικός δήμος να είναι έτοιμος να υποδεχτεί με τον καλύτερο τρόπο τους τουρίστες και φέτος.
Καταγράφω τα πιο σημαντικά για μένα στοιχεία που παρατήρησα:
-Σε όλες τις παραλίες λειτουργούν δημοτικές τουαλέτες. Κι όχι τουαλέτες όπως οι δημόσιες και δημοτικές δικές μας. Μιλάμε για τουαλέτες επιπέδου ξενοδοχείου. Οι οποίες υποφέρουν από κακομεταχείριση και επιθέσεις, όπως ακριβώς γίνεται και στην περιοχή μας με τις δημόσιες υποδομές, αλλά η αποκατάστασή τους είναι άμεση. Και πρέπει να σημειωθεί ότι δεν είναι μια και δυο οι δημοτικές τουαλέτες, είναι 11 σε όλη την Αγία Νάπα (σε κάθε παραλία) και δεν αποτελούνται από ένα δωματιάκι, ούτε είναι πρόχειρες χημικές. Είναι ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις, όπου ο επισκέπτης θα βρει ό,τι βρίσκει και στην τουαλέτα του σπιτιού του. Τα πάντα και σε ένα καθαρό, πολιτισμένο περιβάλλον, που εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.

-Δίπλα στις εγκαταστάσεις αποχωρητηρίων υπάρχουν εγκαταστάσεις ντους για τους λουόμενους. Ντους που λειτουργούν και συντηρούνται σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
-Δίπλα στις ίδιες εγκαταστάσεις λειτουργούν αποδυτήρια, όπου αλλάζουν οι λουόμενοι, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να το κάνουν σε κοινή θέα σε μια παραλία που βουλιάζει από κόσμο, χρησιμοποιώντας μεθόδους της ρομαντικής δεκαετίας του 1950…

-Ο δήμος Αγίας Νάπας έχει οργανώσει ειδική δημοτική υπηρεσία διαρκούς καθαρισμού και συντήρησης των υποδομών του στις παραλίες. Όλος ο εξοπλισμός παρακολουθείται, συντηρείται, αποκαθίσταται και τα αναγκαία υλικά συμπληρώνονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ διαρκής είναι και ο καθαρισμός των χώρων, η απολύμανση και η αποκατάσταση των όποιων φθορών. Αποτέλεσμα της καλής οργάνωσης είναι η εξαιρετική εικόνα που παρουσιάζουν οι δημοτικές υποδομές στις παραλίες.

-Στις ίδιες παραλίες υπάρχουν πύργοι ελέγχου και ναυαγοσώστες, σε όλη τη διάρκεια της ημέρας.
-Στις ίδιες παραλίες τη διαχείριση στις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες ττην έχει ο δήμος. Με συγκεκριμένο προσωπικό, που ασχολείται όλη την ημέρα με ορισμένη περιοχή ευθύνης. Και το αποτέλεσμα είναι εμφανές, διότι σπανίως βλέπεις παραλίες να είναι γεμάτες σκουπίδια, επειδή το ίδιο προσωπικό κάνει και έναν διαρκή καθαρισμό της περιοχής ευθύνης του.
-Ο δήμος εκμεταλλεύεται τις ξαπλώστρες, οπότε έχει έσοδα και συνεπώς μπορεί να οργανώσει όλες αυτές τις υπηρεσίες, χωρίς το οικονομικό άγχος. Λογικό, πλην όμως θέλω να δώσω κι ένα παράδειγμα του κόστους που επωμίζεται ο λουόμενος που πηγαίνει στη δημοτική παραλία: 2,5 ευρώ η ξαπλώστρα… Συγκρίνετε ελεύθερα.

-Και όλα αυτά συνεπικουρούνται ή συνεπικουρούν την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου στον υπόλοιπο χώρο εκτός των παραλιών. Κι επειδή και γι’ αυτό έχω εικόνα, νωρίς το πρωί στην Αγία Νάπα μαζεύονται τα σκουπίδια από τους κάδους. Τα απορριμματοφόρα περνούν πολλές φορές μέσα στην ημέρα, ειδικά στις περιοχές του δήμου όπου εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες συγκεντρώνονται. Ειδικό πρόγραμμα και μέριμνα λαμβάνεται για τους δρόμους που οδηγούν στις παραλίες, αλλά και για τους δρόμους στους οποίους εξελίσσεται η φημισμένη νυχτερινή ζωή της Αγίας Νάπας. Επίσης, τα πρωινά, δεκάδες υπάλληλοι της καθαριότητας του δήμου πλένουν, σκουπίζουν και καθαρίζουν όλες τις κεντρικές οδικές αρτηρίες και τους χώρους συνάθροισης του κοινού. Και το αποτέλεσμα είναι να βρίσκεις βρώμικους τους πολυσύχναστους χώρους, μόνον κατά τις ώρες αιχμής, όπου είναι άλλωστε αδύνατη η επέμβαση συνεργείων καθαρισμού.
-Τελευταίο στη σειρά, αλλά όχι ήσσονος σημασίας, η τουριστική προβολή και προώθηση του τοπικού προϊόντος, στην οποία εμπλέκεται ενεργά ο δήμος και δεν τα περιμένει όλα από άλλους. Ο δήμαρχος κάνει το δικό του πρόγραμμα τουριστικής προβολής της περιοχής του, σε συνεργασία με τουριστικούς φορείς, ιδιωτικούς ή δημόσιους οργανισμούς, βάζει τις αγορές – στόχους και ουσιαστικά ασκεί τη δική του τουριστική πολιτική, βασισμένη στις τοπικές ιδιαιτερότητες. Προσφάτως, διοργάνωσε εκδήλωση στη Μάλτα για παράδειγμα.
Σκέφτομαι ότι όλα αυτά είναι αυτονόητα για μια δημοτική αρχή, όταν αναγνωρίζει μάλιστα ότι το τοπικό εισόδημα, η τοπική οικονομία και η τοπική κοινωνία εξαρτώνται κυρίως από τον τουρισμό.
Και μετά επιστρέφω στην Ελλάδα. Και σκέφτομαι ότι το αυτονόητο εδώ είναι ζητούμενο. Πόσες παραλιακές περιοχές και δήμοι στη χώρα μας έχουν ανάλογη οργάνωση; Και άντε να παραβλέψω τις ενέργειες προβολής, να κάνω τα στραβά μάτια στην καθαριότητα του δομημένου ιστού, να αποδεχτώ ότι οι δικοί μας δήμοι είναι φτωχαδάκια και δεν μπορούν ή δε θέλουν να ασκήσουν επιχειρηματική δραστηριότητα, διαχειριζόμενοι τον εξοπλισμό λουομένων στις παραλίες.
Τις βασικές υποδομές όμως; Τις υπηρεσίες που παρέχουν στους τουρίστες; Την αξιοπρεπή διατήρηση των αποχωρητηρίων; Τον ευπρεπισμό της παραλίας, που αποτελεί πολύτιμο στοιχείο;
Το καλοκαίρι στην Ελλάδα αργεί ακόμη. Χρόνος υπάρχει. Βούληση να ακολουθήσουμε ένα όχι τόσο μακρινό παράδειγμα, που θα αλλάξει τη σημερινή εικόνα των παραλιών, υπάρχει; Σχέδιο υπάρχει; Γνωρίζουν όλοι όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό πώς λειτουργεί ο «ανταγωνισμός» ή βολεύονται πίσω από την καμπάνια της Πολιτείας και τις προσπάθειες ενός υπουργείου και κάποιων οργανισμών να προσελκύσουν τουρίστες, αλλά για το προϊόν που είναι δική τους ευθύνη πέρα βρέχει; Έχουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα των καθαρών νερών, των φυσικά όμορφων παραλιών, αλλά αντί να το φροντίσουμε και να το αξιοποιήσουμε, το αφήνουμε στην τύχη του κι ό,τι αρπάξουμε… Για πόσο ακόμη;