Εν αναμονή της κρίσιμης συνάντησης για ΑΤΑ, παραμένει αισιόδοξος ο Παναγιώτου

Σήμερα το απόγευμα ή αύριο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η κοινή συνάντηση συνδικαλιστών και εργοδοτών με τον Υπουργό Εργασίας, με φόντο τη μεσολαβητική πρόταση για διευθέτηση της ΑΤΑ, που υπέβαλε στις δύο πλευρές ο Γιάννης Παναγιώτου.

Τα δεδομένα στο τραπέζι του διαλόγου είναι τα εξής: Παρόλο που οι συντεχνίες και οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν διαφορετική φιλοσοφία ως προς την απόδοση της ΑΤΑ, γνωρίζουν πολύ καλά ότι είναι απαραίτητη η κατάληξη σε συμφωνία. 

Παραμένει αισιόδοξος ο Υπουργός Εργασίας

Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Παναγιώτου συνεχίζει να εμφανίζεται αισιόδοξος για κατάληξη σε συμφωνία, αν και εμπλεκόμενοι στο ζήτημα δεν εντοπίζουν ουσία στην προσέγγισή του. Αυτό που του πιστώνεται, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι καταβάλλει προσπάθειες, προκειμένου οι δύο πλευρές να έρθουν πιο κοντά.

Τα δεδομένα των εργοδοτών

Η ΟΕΒ αποδέχτηκε την μεσολαβητική πρόταση, απορρίπτει, ωστόσο, οποιαδήποτε αλλαγή, η οποία ενδεχομένως να τροχοδρομηθεί για να πειστούν οι συντεχνίες.

Λίγο πιο σκληρή είναι η θέση του ΚΕΒΕ, το οποίο ζητά σοβαρά αντισταθμιστικά μέτρα για να πει το μεγάλο «ναι», ώστε να διασφαλιστεί, όπως αναφέρει, η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων σε μια πολύ κρίσιμη καμπή της οικονομίας.

Προβληματίζονται οι συντεχνίες

Παράλληλα, η συζήτηση για αντισταθμιστικά μέτρα προς τους εργοδότες, σε μία προσπάθεια να αποδεχτούν τη μεταβατική συμφωνία για την ΑΤΑ, προκαλεί προβληματισμό στις συντεχνίες.

Σε ό,τι αφορά στην ουσία της πρότασης, οι συντεχνίες καταθέτουν την ένστασή τους στη μεταβατική συμφωνία μέχρι το 2025, αξιώνοντας όμως να δοθεί συγκεκριμένο περιεχόμενο και φιλοσοφία, διασφαλίζοντας τη συνέχιση του θεσμού της ΑΤΑ και την κλιμακωτή αύξηση του ποσοστού καταβολής της για να φτάσει σταδιακά στο 100%.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *