Νίκος Κέττηρος στο ecosmoscy για επεισόδια στην Λεμεσό. “Θα συνεχίσουν να ανέχονται την ακροδεξία βία εστω για μια μέρα ακόμα;”

Ρεπορτάζ: Μιχάλης Αντωνίου

Στο ecosmoscy, μίλησε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, για τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Λεμεσό.

Κλήθεις να απαντήσει, ποια η θέση του ΑΚΕΛ για τα επεισόδια στην Χλωρακα και την Λεμεσό, ο κ. Κέττηρος είπε πως “Το ρατσιστικό πογκρόμ που διαπράχθηκε στη Χλώρακα και στη Λεμεσό συνιστά ντροπή για τη χώρα και το κράτος. Θα γραφτεί στις μαύρες σελίδες του τόπου μας. Ηδη στην Ευρώπη παρακολουθούν έκπληκτοι πως μια χώρα που βίωσε την προσφυγιά συμπεριφέρεται με αυτό τον τρόπο. Οι επιθέσεις σε ανυπεράσπιστους ξένους εργαζόμενους και στα υποστατικά τους, οι επιθέσεις ενάντια σε ανυποψίαστους πολίτες, ακόμα και σε τουρίστες είναι θρασυδειλία και απανθρωπιά. Εξίσου καταδικαστέες είναι οι επιθέσεις σε εργαζόμενους στα Μέσα Ενημέρωσης που βρίσκονταν στον χώρο. Ο τόπος βρίσκεται σε οριακό σημείο και όλοι πρέπει να συναισθανθούν τι πραγματικά έχουμε ενώπιόν μας. Οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί των πογκρόμ δεν εκφράζουν «θέσεις» ή «ανησυχίες» για το μεταναστευτικό, αλλά εκμεταλλεύονται και παραπληροφορούν χυδαία για το μεταναστευτικό, όπως κάνουν και θα κάνουν με κάθε άλλο ζήτημα. Δεν θέλουν ασφάλεια, αλλά απειλούν την ασφάλεια της χώρας και των κατοίκων της. Δεν πρόκειται απλώς για χουλιγκανισμό, αλλά για φασισμό που απειλεί τη δημοκρατία και τον κυπριακό λαό στο σύνολό του.”

Συνεχίζοντας , σε έρωτηση αν θέωρει ότι η κυβέρνηση φέρει ευθύνες ο κ. Κέττηρος απάντησε πως: “Η κυβέρνηση και η αστυνομία έχουν ασήκωτες ευθύνες και οφείλουν να λογοδοτήσουν. Γιατί άφησαν ανενόχλητες αυτές τις ομάδες κουκουλοφόρων να επιτίθενται σε Κύπριους και ξένους, να καταστρέφουν και να λεηλατούν στο κέντρο της Λεμεσού. Γιατί αρνούνται να εφαρμόσουν τους νόμους για την οργανωμένη ρητορική μίσους και υποκίνηση βίας που εδώ και μέρες δηλητηριάζει σε εκρηκτικά επίπεδα την κοινωνία. Ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση οφείλουν να απαντήσουν στους πολίτες: θα συνεχίσουν να ανέχονται την ακροδεξιά βία έστω και για μια μέρα ακόμα; Ο Πρόεδρος πρέπει να καταλάβει ότι είναι ευθύνη δική του και της κυβέρνησής του να προστατεύσετε τη ζωή και την περιουσία όλων των πολιτών. Ασήκωτες είναι και οι ευθύνες εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που για χρόνια τώρα, αλλά ακόμα περισσότερο τις τελευταίες μέρες επιδίδονται είτε σε ξενοφοβική ρητορική είτε σε μισόλογα. Δίνοντας άλλοθι, ενθαρρύνοντας και κανονικοποιώντας την ακροδεξιά. Δυστυχώς ανάμεσα σε αυτούς και πολιτικά πρόσωπα. Όπως για παράδειγμα ο Αντιπρόεδρος του Δησύ Μάριος Πελεκάνος και βουλευτές που συμμετείχαν στις ρατσιστικές πορείες μίσους.”

Σε σχέση με το πως θεωρεί ότι μπορεί να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο τέτοιων επεισοδίων, ο βουλευτής είπε πως “Η κυβέρνηση οφείλει να εντοπίσει και να στείλει στη δικαιοσύνη όσους οργάνωσαν, πρωταγωνίστησαν και ενέχονται στα επεισόδια. Μαρτυρίες υπάρχουν, οπτικό υλικό υπάρχει. Δικαιολογία καμία δεν υπάρχει. Εδώ θα κριθεί η κυβέρνηση αν έχει την πολιτική βούληση να τιμωρήσει παραδειγματικά και ν’ αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων επεισοδίων. Η κυβέρνηση καλείται επίσης να καταγράψει τις ζημιές των βανδαλισμών στον Μώλο της Λεμεσού και στη Χλώρακα και να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες. Έχει επίσης ευθύνη να αντιμετωπίσει τα fakenews που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο και τα οποία λειτουργούν σαν σπίθα για να προκαλούνται ρατσιστικές εκρήξεις. Απαιτούμε επίσης τον σχεδιασμό και την εφαρμογή -επιτέλους- μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για το μεταναστευτικό το οποίο είναι σύνθετο, πολυεπίπεδο και απαιτητικό. Η έλλειψη μιας τέτοιας πολιτικής όχι μόνο προκαλεί πολλά από τα προβλήματα, αλλά συνεχώς τα οξύνει και τα ανατροφοδοτεί και τις συνέπειες τις πληρώνουν όλοι, Κύπριοι και ξένοι.

Τέλος αν θεωρει πως αδίκως αντιδρούν μια μεγάλη μερίδα πολιτών ως προς το μεταναστευτικό, κατέληξε πως “Αν αντιδρούν για το μεταναστευτικό και τις πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση Αναστασιάδη και ο Νουρής είναι ένα. Αν αντιδρούν σε οτιδήποτε ξένο γιατί μισούν τους ανθρώπους αυτό είναι ρατσισμός και δεν υπάρχει ούτε «δεν είμαι ρατσιστής αλλα…» ούτε οποιαδήποτε άλλη δικαιολογία. Εδώ πρέπει όλοι να ταχθούμε ξεκάθαρα. Είτε είμαστε άνθρωποι, είτε είμαστε μισάνθρωποι. Ούτε αλλά, ούτε δικαιολογίες χωρούν. Η Κύπρος καταστράφηκε στο παρελθόν από μια φασιστική, φανατική μειοψηφία. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να ξανασυμβεί το ίδιο. Όλες και όλοι που απαιτούμε μηδενική ανοχή στην ακροδεξιά βία έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές αρχές, τις πραγματικές αξίες του λαού μας: την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά, μα και όσα ενώνουν τους εργαζόμενους αυτού του τόπου ανεξάρτητα από εθνικότητα, θρησκεία και γλώσσα.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *