Γεάδης στο ecosmoscy για Πύλα και Χλώρακα “Καταδικάζουμε οποιαδήποτε μορφή βιας. Αφού ψάχνουμε για ευθύνες και ηθικούς αυτουργούς φυσικά και υπάρχουν”

Ρεπορτάζ Μιχάλης Αντωνίου

Για τα περιστιτατικό στην Πύλα, αλλά και τα σοβαρά επεισόδια στην Χλώρακα μίλησε ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΛΑΜ, κ. Γεάδης Γεάδη.

Κλήθεις να σχολιάσει τα όσα συνέβησαν στην Πύλα, ο κ. Γεάδης είπε πως: “Όσα είδαμε να συμβαίνουν στην Πύλα, απέδειξαν για πολλοστή φορά την έλλειψη χάραξης στρατηγικής, που νομοτελειακά μας οδηγεί κάθε φορά να μην έχουμε κινήσεις αντίδρασης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις. Να θυμίσω μόνο ενδεικτικά τις περιπτώσεις στα Στροβίλια, στην Άχνα, στη Δένεια, στην περίκλειστη Αμμόχωστο και τώρα στην Πύλα. Αντίδραση; Καμία. Ανάμεσα στα διάφορα μέτρα που είχε εισηγηθεί το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) ήταν το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, αποκοπή των ευρωπαϊκών κονδυλίων, η απαίτηση επιβολής κυρώσεων, ειδικά τώρα που έχουμε το προηγούμενο των κυρώσεων απέναντι στην Ρωσική Ομοσπονδία για την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά και να ζητήσουμε να επιβληθεί απαγόρευση πώλησης όπλων από τους ευρωπαίους εταίρους μας προς την Τουρκία.”

Συνεχίζοντας ο κ. Γεάδης είπε πως: “Δυστυχώς, με λύπη παρατηρούμε το γεγονός, ότι ενώ χειροκροτούμε, ως Κύπρος, τις ΗΠΑ να προχωρούν σε κυρώσεις με την συμβολή του Ρόμπερτ Μενέντεζ, στον αντίποδα δεν ζητούμε από την ίδια την Ευρώπη, της οποίας είμαστε μέλη, να πράξει το ίδιο. Με ρωτήσατε όμως ειδικότερα για τα οδοφράγματα, για τα οποία είμαστε το μοναδικό πολιτικό κόμμα που διαφωνούμε έντονα από την αρχή και συνεχίζουμε να απαιτούμε οριστικό κλείσιμο τους. Χρόνο με το χρόνο, αυτή η θέση μας δικαιώνεται όλο και περισσότερο, αφού η διάνοιξή τους δεν συνείσφερε απολύτως τίποτα προς την επίλυση του Κυπριακού, αντιθέτως έχει οδηγήσει σε περισσότερες τουρκικές αξιώσεις και μας έχει απομακρύνει περισσότερο από τον στόχο που θα έπρεπε να ήταν η απελευθέρωση της Πατρίδας μας από την κατοχή. Για να προτρέξω των διαφόρων σχολίων από τυχόν κακοπροαίρετους που θα σπεύσουν να πουν ότι το κλείσιμο θα μας οδηγήσει στην οριστική διχοτόμηση και τα δύο κράτη, είναι οδοφράγματα που θα κλείσουμε και όχι σύνορα! Αντιθέτως και με λύπη οφείλω να παρατηρήσω, ότι η διατήρηση τους στην σημερινή κατάσταση εδραιώνει, παγιώνει και νομιμοποιεί την κατοχή της μισής μας Πατρίδας. Οι τελωνιακοί έλεγχοι που πραγματοποιούνται στα λεγόμενα «σημεία διέλευσης», η παρουσίαση ταυτοτήτων σε αρχές τις οποίες δεν έπρεπε να αναγνωρίζουμε, η υπογραφή εγγράφων ή οι ασφάλειες, δεν παραπέμπουν σε οδοφράγματα, αλλά σε σύνορα. Την ίδια στιγμή είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι επιτρέπουμε το εμπόριο με τα κατεχόμενα, βαφτίζοντας το μάλιστα σαν νόμιμο!

O κ. Γεάδης θέλησε να δώσει και ένα παράδειγμα…

“Δηλαδή, αγαπητέ Μιχάλη, μπορώ αύριο να κλέψω το σπίτι σου, στην αυλή σου να παράγω παράνομα και εν συνεχεία να εμπορεύομαι με την Κυπριακή Δημοκρατία, στην βάση της ίδιας λογικής. Και επειδή είναι γνωστή η απάντηση, ότι αυτό μας επέβαλε η Ευρώπη με τον κανονισμό της πράσινης γραμμής, διερωτώμαι: ποιος είναι αυτός που σε υποχρεώνει να εμπορεύεσαι με τον κατακτητή σου και των καταχραστή της γης σου; Ακόμη και αν σου το έχουν εισηγηθεί, δεν έχουμε στόμα να αντιδράσουμε και να διεκδικήσουμε; Ως πότε θα ανεχόμαστε και θα είμαστε τα «καλά παιδιά»; Είναι πολλά αυτά που θα μπορούσαμε να πούμε, αλλά ένα είναι το σίγουρο: ότι τα οδοφράγματα αποτελούν ένα ολέθριο λάθος, το οποίο θα πρέπει να διορθώσουμε το συντομότερο δυνατόν, προτού κλάψουμε επί ερειπίων. Θα συμφωνούσα να τα ανοίξουμε αν το πρόβλημά μας ήταν δικοινοτικό και η Μόρφου, η Κερύνεια, το Ριζοκάρπασο, η Αμμόχωστος, τα χωριά και οι πόλεις μας, ήταν τουρκικές! Αλλά, όσο και αν κάποιοι το ξεχνούν, στην Κύπρο έχουμε πρόβλημα εισβολής, παράνομης κατοχής, εποικισμού, εθνοκάθαρσης, βίαιης μετακίνησης πληθυσμού, που συνάμα αποτελούν εγκλήματα πολέμου, τα οποία δυστυχώς με την διάνοιξη τον οδοφραγμάτων όχι μόνο συμβιβαζόμαστε μαζί με αυτά τα εγκλήματα, αλλά κινδυνεύουμε να τα νομιμοποιήσουμε! “ είπε μεταξύ άλλων ο κ,. Γεάδης

Όσον αφορά το μεταναστευτικό και τα επεισόδια σε χλώρακα και Λεμεσο ο εκπρόσωπος τύπου του ΕΛΑΜ είπε πως

“Ξεκινώντας να δηλώσω ότι ως Παράταξη καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας από όπου και αν προέρχεται. Πάγια μας θέση ότι το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσα από σωστή πολιτική διαχείριση και εφαρμογή αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής. Και ας μην πέφτουν από τα σύννεφα κάποιοι, γιατί το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) προειδοποιούσε εδώ και χρόνια για τους κινδύνους που ελλοχεύουν. Ενώ θα έπρεπε όλες οι πολιτικές δυνάμεις να μας εισακούσουν, μας κατηγορούσαν ότι λαϊκίζουμε συνοδεύοντας το με τα χειρότερα επίθετα.

Συνεχίζοντας τόνισε πως “Τελικά όχι μόνο είχαμε δίκαιο, αλλά αποδείχθηκαν τραγικά επικίνδυνοι όσοι έκλειναν τα αυτιά τους και με τον λαϊκισμό εν τέλει να πηγάζει από τους ίδιους. Αυτοί είναι άλλωστε και οι ηθικοί αυτουργοί αφού δεν είχαν την πολιτική θέληση να λάβουν μέτρα, όταν το πρόβλημα ξεκινούσε. Παρόλο που πολλές φορές η αλήθεια πονάει, εντούτοις πρέπει να λέγεται. Αν άκουγαν το ΕΛΑΜ όταν προειδοποιούσε δεν θα φτάναμε στην σημερινή κατάσταση! Γιατί για να είμαστε πρώτα απ’ όλα ειλικρινείς με τον ίδιο μας τον εαυτό, δεν έγινε η αρχή πρόσφατα στην Χλώρακα, όπως εσκεμμένα κάποιοι προσπαθούν να προωθήσουν στον λαό, αλλά ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια σε διάφορες περιοχές της Κύπρου που έχουν γκετοποιηθεί, με τους ντόπιους κατοίκους δικαιολογημένα να φωνάζουν για την ασφάλεια τους που έχει εξαφανιστεί. Άλλωστε μια βόλτα στην περιοχή της Χλώρακας, θα μπορούσε να αλλάξει γνώμη και στον πιο δυσκολόπιστο. Τα σπίτια έχουν μετατραπεί σε νέες κεντρικές φυλακές, αφού τα σίδερα που έχουν τοποθετήσει για να προστατέψουν τις περιουσίες τους κάνουν τις οικίες να μοιάζουν με κρατητήρια υψίστης ασφαλείας. Πολλοί εθελοτυφλούσαν όλα αυτά τα χρόνια, αφού μας ήχησε καμπανάκι σε πολλές περιοχές και εντελώς τυχαία δεν είχαμε έντονες αντιδράσεις από τον λαό. Όμως η κατάσταση «άρχισε να μυρίζει μπαρούτι» στην Χλώρακα, όταν σε διάστημα 5 ήμερων διαδοχικά, είχαμε εξέγερση λαθρομεταναστών, σπάσιμο περιπολικού και περιουσιών, την επόμενη τραυμάτισαν μέλη της αστυνομίας, ακολούθως είχαμε την επίθεση και την ληστεία σε ανυποψίαστη γυναίκα που πήγαινε στο χωράφι της, εν συνεχεία είχαμε το χτύπημα νεαρού στο κεφάλι με πέτρα που πέταξαν στο αμάξι του και εν τέλει είχαμε τον ξυλοδαρμό οικογενειάρχη, γιατί ζήτησε τα χαρτιά από λαθρομετανάστες που τράκαραν το αμάξι της γυναίκας του. Δεν έφταναν όλα αυτά, την ειρηνική πορεία στην Χλώρακα ακολούθησαν οργανωμένες συμμορίες λαθρομεταναστών με κουκούλες, ρόπαλα, πέτρες και μαχαίρια, που έφεραν τον «κόμπο στο χτένι». Λυπούμαστε πραγματικά που φτάσαμε σε αυτό το σημείο για να ευαισθητοποιηθούν οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις και οι αρμόδιοι. Δυστυχώς, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις μας, πως το να κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και να προσποιούμαστε πως όλα βαίνουν καλώς, θα έφερνε τελικά την κοινωνική αναταραχή, δεν εισακουστήκαμε.

Ο κ. Γεάδης, είπε πως το πρόβλημα του μεταναστευτικού δεν μπορεί να λυθεί με βια αλλά με σοβαρές πολιτικές προτάσεις στην βάσης μιας αυστηρής μεταναστατευτικής πολιτικής.

Επαναλαμβάνω όμως για πολλοστή φορά, ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί με την βία, αλλά μόνο με σοβαρές πολιτικές προτάσεις στην βάση μια αυστηρής μεταναστευτικής πολιτικής, όπως είχαμε εισηγηθεί ουκ ολίγες φορές εδώ και πολλά χρόνια. Αφού όμως ψάχνουμε για ευθύνες και ηθικούς αυτουργούς, επαναλαμβάνω ότι φυσικά και υπάρχουν. Είναι όλοι αυτοί που καταψηφίζουν κάθε χρόνο την τροπολογία του ΕΛΑΜ για αποκοπή των επιδομάτων που δίνονται στους λαθρομετανάστες, αφού οι πολιτικές τους μετέτρεψαν την Κύπρο σε ελκυστικό προορισμό του κάθε λογής παράνομου δήθεν πρόσφυγα. Είναι όλοι αυτοί που όταν το ΕΛΑΜ, μέσω της Επιτροπής της οποίας προεδρεύει στην Βουλή, ανέδειξε τα τεράστια προβλήματα γκετοποίησης στην Χλώρακα, όπως και σε άλλες περιοχές, ζητώντας να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Εντούτοις κάποια πολιτικά κόμματα αρνούνται να συμμετάσχουν, δείχνοντας την ξεκάθαρη αδιαφορία τους προς τους κατοίκους. Είναι όλοι αυτοί που με την πολιτική και την στάση τους, επέτρεψαν να παραλύσει το Κράτος και να καταληφθεί η Κύπρος από λαθρομετανάστες. Δυστυχώς, έστω και τώρα παρά να κατανοήσουν, παρακολουθούμε μια προσπάθεια να γίνει πολιτική εκμετάλλευση του θέματος από συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους, με απώτερο σκοπό να αποπροσανατολίσουν την κοινωνία από το πραγματικό πρόβλημα, που δεν είναι άλλο από την παράνομη μετανάστευση. “

Ο κ. Γεάδης, καταηγοντας παρέθεδε και καποιες εκ των προτάσεων που ειχαν εισηγηθεί ως ΕΛΑΜ για το ζήτημα του μεταναστευτικού.

Επειδή όμως μου δίνεται η ευκαιρία με την σημερινή συνέντευξη, να παραθέσω ενδεικτικά μερικές εκ των προτάσεων που είχαμε εισηγηθεί: • Δημιουργία ΥΦΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ

• ΑΝΑΣΤΟΛΗ των ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ χορήγησης ασύλου

• ΚΛΕΙΣΙΜΟ όλων των οδοφραγμάτων, με αυστηρότατη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων και της γραμμής αντιπαράταξης • Δημιουργία ΚΛΕΙΣΤΩΝ κέντρων φιλοξενίας σε τρίτες χώρες

• ΜΑΖΙΚΕΣ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ όσων βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας και όσων δεν σέβονται την φιλοξενία της πατρίδας μας

• ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΟΠΗ των κονδυλιών που προέρχονται από τους φορολογούμενους πολίτες για το μεταναστευτικό

• ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ αδειών πολιτικού ασύλου και καθεστώτων συμπληρωματικής προστασίας, όταν οι συνθήκες το δικαιολογούν

• Αυστηρές ΧΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΟΙΝΕΣ και ΦΥΛΑΚΙΣΗ σε διακινητές λαθρομεταναστών, όπως επίσης σε δικηγορικά γραφεία και ΜΚΟ που εμπλέκονται σε αυτά τα κυκλώματα

• ΣΥΧΝΕΣ και ΑΥΣΤΗΡΕΣ αστυνομικές περιπολίες, με αυξημένη παρουσία, σε περιοχές που έχουν γκετοποιηθεί

• Ουσιαστική ΕΝΙΣΧΥΣΗ και πραγματική ΣΤΗΡΙΞΗ της αστυνομίας από το Κράτος, με νομοθετικές και άλλες ρυθμίσεις Τα πιο πάνω μέτρα δεν αποτελούν ουτοπία, αλλά έχουν ήδη εφαρμοστεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *