Ευλόγησε η Ιερά Σύνοδος τη σεξουαλική αγωγή – Προέταξε το συμφέρον των παιδιών

Η Ιερά Σύνοδος έκλεισε τ’ αφτιά στις σειρήνες, στις υστερίες, στα αναθέματα, στις απειλές και προειδοποιήσεις και θέτοντας υπεράνω το συμφέρον των παιδιών, τάχθηκε υπέρ της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίας της, τονίζεται πως είναι επιβεβλημένη η υπεύθυνη σχολική καθοδήγηση των παιδιών στο θέμα αυτό και ότι θα πρέπει να ενημερώνονται ώστε να προστατεύονται.

Παράλληλα, η Σύνοδος καρφώνει «εξωσχολικές» παρεμβάσεις υποδεικνύοντας πως μέρος των ανησυχιών που εκφράστηκαν οφείλονται σε υπερβολές εκτός πραγματικότητας. Βεβαίως, παρατηρεί πως το μάθημα πρέπει να διδάσκεται από ειδικά καταρτισμένους εκπαιδευτικούς.

Ποιο κλίμα επεκράτησε όμως στη Σύνοδο και γιατί χρειάζεται να ενημερώσει τους συνοδικούς η υπουργός Παιδείας από τη στιγμή που έχει συναντηθεί ήδη με τον επικεφαλής του Σώματος, Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο, ο οποίος πείστηκε ότι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση προστατεύει τα παιδιά παρά τα εκθέτει, όπως ισχυρίζονται διάφοροι παράγοντες και φορείς ακόμη και στους κόλπος της Εκκλησίας;

Όπως ανέφερε στον «Φ» συνοδικός, ερωτηθείς σχετικά, δεν φαίνεται ότι εντός της Συνόδου επικρατεί η θέση ότι δεν πρέπει να διδάσκεται το μάθημα. Το θέμα, για κάποιους, είναι ο τρόπος που διδάσκεται, ποιος το διδάσκει και κατά πόσον αυτά που θα διδάσκονται θα συνάδουν με την ηλικία των μαθητών, ώστε να αφομοιώνονται με τον σωστό τρόπο. Δεν υπάρχει άρνηση, επέμεινε όταν του υποδείξαμε πως τουλάχιστον ένας μητροπολίτης και μια μονή, τάχθηκαν εναντίον. «Περισσότερο μετέφεραν τις ανησυχίες γονέων ή και άλλων, παρά τις υιοθέτησαν», είπε, για να προσθέσει, πως τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας, δεν προέκυψαν τέτοιες αντιδράσεις. «Ναι, υπάρχουν ερωτηματικά από κάποιους και πρέπει να απαντηθούν ώστε να πειστούν όλοι ότι το ζητούμενο που είναι η προστασία των παιδιών επιτυγχάνεται με επιστημονικό τρόπο», είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση του «Φ», ο ίδιος συνοδικός ανέφερε, πως τα μέλη τη Ιεράς Συνόδου ζήτησαν να τεθεί ενώπιον τους όλο το υπάρχον υλικό ώστε να είναι σε θέση να διαμορφώσουν όσο το δυνατόν πιο πλήρη εικόνα, επί της οποίας να αποφασίσουν, αφού ακούσουν και την υπουργό Παιδείας και λάβουν τις διαβεβαιώσεις που δόθηκαν ήδη στον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο και οι οποίες έγιναν αποδεκτές.

Υπέρ της ενημέρωσης του συνόλου των μελών της Ιεράς Συνόδου τάσσεται και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος, πάντως, δεν κρύφτηκε και πήρε ήδη θέση στηρίζοντας την ενημέρωση των μαθητών, θεωρώντας πως αυτή μπορεί να τους προστατεύσει από επιτήδειους και ότι σαφώς είναι προτιμότερη από την άγνοια.

Σύμφωνα με τον ίδιο συνοδικό, υπάρχει εκ πρώτης όψεως η προσέγγιση της Εκκλησίας η οποία εκφράστηκε και από τον Αρχιεπίσκοπο Γεώργιο (μέσω του «Φ»), η οποία θεωρείται ισορροπημένη. Παράλληλα, υπάρχουν οι ανησυχίες συνοδικών ως προς τη μέθοδο μετάδοσης της πληροφόρησης και γενικά της ενημέρωσης στο θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγηση ενώ υπάρχουν και οι θέσεις των γονέων.

Αυτό που φαίνεται πως δεν υιοθετείται, είναι οι διάφορες παραφωνίες που ακούγονται είτε από φανατικούς, είτε από ανθρώπους που βλέπουν παντού ξένες παρεμβάσεις. «Κοντολογίς, θα εξετάσουμε όλα τα δεδομένα, θα διαμορφώσουμε πλήρη εικόνα, θα δούμε την ύλη και ακολούθως θα προσκληθεί και η ίδια η υπουργός να συζητήσουμε το θέμα και αν χρειαστεί, να απαντήσει στις ανησυχίες των ιεραρχών», πρόσθεσε ο συνοδικός με τον οποίον επικοινώνησε ο «Φ».

Συμπλήρωσε δε, αναφέροντας τα εξής: Ουδείς διαφωνεί ότι η πληροφόρηση και γενικά η ενημέρωση των μαθητών μπορεί να αποτρέψει πολύ αρνητικές εξελίξεις οι οποίες δυνατόν να σημαδέψουν την υπόλοιπη ζωή κάποιων μη ενημερωμένων μαθητών οι οποίοι, λόγω άγνοιας, δυνατόν να πέσουν θύματα επιτηδείων.

Το θέμα είναι να τεθούν δικλίδες ασφαλείας μέσω του τρόπου μεταφοράς της πληροφόρησης και το ποιοι τη μεταφέρουν. Αυτό που επιθυμούν κάποιοι από τους συνοδικούς είναι να λαμβάνεται υπόψιν η ηλικία των παιδιών και τα όσα μεταδίδονται να προέρχονται από ειδικούς επιστήμονες, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις από τρίτους στο έργο του υπουργείου Παιδείας.

Παράλληλα, μέλη της Ιεράς Συνόδου θεωρούν πως υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση από διάφορες πηγές, είτε μέσω αναρτήσεων είτε μέσω προβολής βίντεο κοκ, τα οποία μάλιστα δεν αφορούν την Κύπρο.

Στη χθεσινή ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου αναφέρονται και τα ακόλουθα: «Η Ιερά Σύνοδος ασχολήθηκε λεπτομερώς με το θέμα του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία μας και κατέληξε στο συμπέρασμα, ότι όταν τα παιδιά από πολύ μικρής ηλικίας ευρίσκονται εκτεθειμένα σε κάθε είδους πληροφόρηση και παραπληροφόρηση από το διαδίκτυο, είναι επιβεβλημένη υπεύθυνη σχολική καθοδήγηση τους στο θέμα αυτό. Θα πρέπει τα παιδιά να ενημερώνονται για να προστατεύονται. Αυτό, βέβαια, προϋποθέτει την προσφορά ύλης κατά την ηλικιακή δεκτικότητα των παιδιών.

Η Ιερά Σύνοδος θεωρεί ότι μέρος των ανησυχιών γονέων και άλλων κοινωνικών ομάδων, οφείλεται σε υπερβολές από διαδόσεις οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Εκείνο το οποίο επιβάλλεται είναι όπως το μάθημα διδάσκεται από εκπαιδευτικούς ειδικά καταρτισμένους προς τούτο και όπως μη προσκαλούνται στα σχολεία ομάδες οι οποίες θα επιβάλλουν μια ιδεολογία, μάλλον παρά θα συμβάλλουν στην εμπέδωση όσων περιλαμβάνονται στο αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος».

Ικανοποίηση στο ΥΠΑΝ από την ανακοίνωση

Με ικανοποίηση δέχθηκε την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου αναφορικά με τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, η υπουργός Παιδείας, Αθηνά Μιχαηλίδου. Από την Ισπανία, όπου βρίσκεται για την άτυπη συνάντηση υπουργών Παιδείας και Νεολαίας της ΕΕ, η κ. Μιχαηλίδου ανέφερε στον «Φ» ότι «είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που έχει αναγνωριστεί η χρησιμότητα του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης καθώς και αξία και η στόχευσή του. Όπως ενημερώνουμε όλους τους ενδιαφερόμενους για το μάθημα και το περιεχόμενό του, με μεγάλη χαρά θα το πράξουμε όταν προσκληθούμε και από την Ιερά Σύνοδο».

Υπενθυμίζεται ότι η Ιερά Σύνοδος βλέπει με θετικό φακό τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, ανακοινώνοντας ότι όταν τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία βρίσκονται εκτεθειμένα σε κάθε είδους πληροφόρηση και παραπληροφόρηση από το διαδίκτυο, «είναι επιβεβλημένη η υπεύθυνη σχολική τους καθοδήγηση».

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, θεωρεί ότι μέρος των ανησυχιών γονέων και άλλων κοινωνικών ομάδων οφείλεται σε υπερβολές από διαδόσεις, οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

«Εκείνο το οποίο επιβάλλεται είναι όπως το μάθημα διδάσκεται από εκπαιδευτικούς ειδικά καταρτισμένους και να μην προσκαλούνται στα σχολεία, ομάδες που θα επιβάλλουν μία ιδεολογία μάλλον παρά θα συμβάλλουν στην εμπέδωση όσων περιλαμβάνονται στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του μαθήματος», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ιερά Σύνοδος, τονίζοντας πως θα επαγρυπνεί για το περιεχόμενο και τον τρόπο διδασκαλίας του μαθήματος σε όλες τις βαθμίδες.

Για το θέμα, η Ιερά Σύνοδος θα αποστείλει επιστολή προς την υπουργό Παιδείας ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ τους.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *