Δεν υπάρχει κονδύλι σχολικού συνοδού για τον Μάριο που έχει εγκεφαλική παράλυση

Ένα μήνα σχεδόν μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο μικρός Μάριος που πάσχει από εγκεφαλική παράλυση πηγαίνει καθημερινά στην Α’ Τάξη του Λυκείου Αραδίππου, χωρίς συνοδό λόγω έλλειψης κονδυλίου…

Οι ανάγκες του για μετακίνηση εξυπηρετούνται από τη μια από τις δύο σχολικές συνοδούς που υπηρετούν στην Ειδική Μονάδα του σχολείου, στην οποία φοιτούν τέσσερα παιδιά.

Το θέμα ανέδειξε στην εκπομπή Alpha Καλημέρα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Πασιουρτίδης και εξήγησε ότι η έλλειψη συνοδού δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο παιδί, όπως να μην μπορεί να φάει ή να γράψει σημειώσεις. 

«Κάθεται στο διάλειμμα για να γράψει σημειώσεις από τον πίνακα ή θα τους τις στείλουν. Το απόγευμα πάει στη φυσιοθεραπεία του. Νιώθω πολύ άβολα γιατί δεν είναι αυτοσκοπός η δημοσιοποίηση του θέματος, αλλά έχουμε χάσει το παιχνίδι. Ο Μάριος είναι στο Οικονομικό και σκέφτεται να αλλάξει κλάδο και να πάει σε κάτι πιο εύκολο για να προλαβαίνει τις σημειώσεις, ενώ έχει όνειρο να γίνει λογιστής.»

Ο κύριος Πασιουρτίδης ανέφερε ότι το θέμα βρίσκεται ήδη ενώπιον της Υπουργού Παιδείας και εξέφρασε την ελπίδα για άμεση επίλυση του.

«Το ότι ο Μάριος φοιτά σε κανονικό τμήμα, είναι ένα θαύμα που έχει πετύχει ο ίδιος και η οικογένεια του. Αυτό που δεν μπορώ να δεχτώ είναι το θέμα του κονδυλίου για το οποίο πρέπει να γίνεται ιεράρχηση. Η Παιδεία και η Υγεία στην Κύπρο, είναι τομείς που δεν μπορούμε να κάνουμε εξοικονομήσει, είναι βασικά θέματα για ένα δίκαιο και σύγχρονο κράτος. Ακόμη και ένας να είναι αυτός ο μαθητής που έχει ανάγκη, πρέπει να βρούμε τον τρόπο.» 

Ο κύριος Πασιουρτίδης ανήρτησε σχετικές φωτογραφίες και πληροφορίες για το θέμα στον προσωπικό λογαρισμό που διατηρεί στο facebook, με τη σύμφωνο γνώμη του Μάριου και τον γονιών του και με σκοπό την άμεση εξεύρεση σχολικού συνοδού. 

Αυτός είναι ο Μάριος. Ο Μάριος πάσχει, μεταξύ άλλων, από εγκεφαλική παράλυση τύπου σπαστική διπληγία. Ο Μάριος φέτος πηγαίνει στην Α’ Τάξη στο Λύκειο Αραδίππου. Έχει ανάγκη από σχολικό συνοδό, τόσο για τις μετακινήσεις του κατά τις σχολικές ώρες (τη δεδομένη στιγμή εξυπηρετείται από μία από τις δύο σχολικές συνοδούς που υπηρετούν στην μονάδα ειδικής εκπαίδευσης του Λυκείου, κάτι το οποίο δημιουργεί πρακτικά προβλήματα που επηρεάζουν και τα υπόλοιπα παιδιά της εν λόγω μονάδας), όσο και για την παρακολούθηση των μαθημάτων στην τάξη, αφού το πρόβλημά του δεν του επιτρέπει να μπορεί να παρακολουθεί, με την αναγκαία ταχύτητα, τη ροή του μαθήματος (δεν προλαβαίνει, για παράδειγμα, να αντιγράφει τον πίνακα με την ταχύτητα που το κάνουν οι υπόλοιποι συμμαθητές του).

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα οι προσπάθειες για εξασφάλιση σχολικού συνοδού, οι οποίες ξεκίνησαν από την οικογένεια του Μάριου, πολύ πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, απέβησαν άκαρπες λόγω ανεπαρκούς κονδυλίου, με βάση τα όσα μεταφέρθηκαν στην οικογένεια από το αρμόδιο Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας στη Λάρνακα. Στο σημείο αυτό οφείλω να αναγνωρίσω ότι οι λειτουργοί του Επαρχιακού Γραφείου Παιδείας στη Λάρνακα, κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά όπως προκύπτει, η αδυναμία εξασφάλισης συνοδού για τον Μάριο οφείλεται στην έλλειψη κονδυλίου.

Έχω ενημερώσει προσωπικά το γραφείο της Υπουργού Παιδείας, αναφορικά με το θέμα και ελπίζω και εύχομαι ότι θα επιλυθεί άμεσα, λαμβανομένου υπόψη ότι, πριν λίγες μέρες το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την πρόσληψη 90 σχολικών συνοδών για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης παγκύπρια.

Δεν αποτελεί αυτοσκοπό η δημοσιοποίηση τέτοιων ζητημάτων, αλλά δυστυχώς βρισκόμαστε ήδη στην τρίτη βδομάδα από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και κάθε μέρα που περνά αποβαίνει εις βάρος της μάθησης και της σχολικής προόδου του Μάριου.

Ο κύριος Πασιουρτίδης παρουσίασε επίσης γνωματεύσεις, που πιστοποιούν την κατάσταση της υγείας του παιδιού.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *