ΠτΔ: Σε «κρίσιμο σταυροδρόμι» η κατάσταση στο Ισραήλ, όχι σε εκδηλώσεις μίσους

Ως σημαντική και παραγωγική χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την μακρά τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο, αναφορικά με τις εξελίξεις στο Ισραήλ και την ανάγκη εκτόνωσης της κρίσης, προκειμένου να μην υπάρξει επέκταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. 

«Είχα μια μακρά τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, γιατί αντιλαμβάνεστε ότι είναι καλός γνώστης του θέματος των δύσκολων ισορροπιών, που πρέπει να λύσουμε ώστε να αντιμετωπίσουμε από τη μια αυτή την έκρυθμη κατάσταση πραγμάτων και από την άλλη, και αυτό είναι που μας αποσχολεί σε μεγάλο βαθμό, η μη επέκταση της κρίσης στην ευρύτερη περιοχή.» 

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αποκάλυψε επίσης ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος του ζήτησε να μεταφέρει συγκεκριμένες θέσεις προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και έκανε λόγο για «κρίσιμο σταυροδρόμι»

«Μου ζήτησε να μεταφέρω κάποια συγκεκριμένα πράγματα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το απόγευμα και να μιλήσω ξανά με τον Βασιλιά της Ιορδανίας, πόυ είναι μια χώρα που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο σε αυτά τα ζητήματα. Του μετέφερα και κάποια πράγματα εκ μέρους του Ισραηλινού Πρωθυπουργού. Είμαστε σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, ειδικότερα για το πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση και να μην επεκταθεί στην ευρύτερη περιοχή, κάτι που θα είναι πολύ αρνητικό.»

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για καθυστέρηση από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης να αξιολογήσει τα δεδομένα για τον γεωπολιτικό ρόλο που έχει να διαδραματίσει και υπογράμμισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έπρεπε να συγκλιθεί νωρίτερα.

«Έπρεπε από την πρώτη στιγμή να υπάρξει αυτή η σύγκλιση. Θα μεταφέρουμε συγκεκριμένα μηνύματα από πλευράς ΑΙγύπτου, Ιορδανίας και Ισραήλ. Ελπίζω να καταλήξουμε σε κάτι συγκεκριμένο και όχι κάτι γενικό. Δεν βλέπω την ΕΕ να είναι πρωταγωνιστής στην εκτόνωση της κατάστασης και εμάς μας ενδιαφέρει.»

Σε ότι αφορά στις εκδηλώσεις Ισραηλινών και Παλαιστινίων στην Κύπρο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε σε αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα «χωρίς όμως εκδηλώσεις που θα επιχειρηθεί να καλλιεργηθεί μίσος δεν θα γίνουν αποδεκτές.»

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *