Σε κόκκινο συναγερμό η Ευρώπη υπο τον φόβο τρομοκρατικών επεισοδίων

Ο φόβος για τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη, στο ζενίθ, με τους αξιωματούχους της Ε.Ε και κρατών μελών, να παραδέχονται εμμέσως ότι η μακροχρόνια πολιτική των ανοιχτών συνόρων και τα κενά στην μεταναστευτική πολιτική, δημιουργούν τώρα κινδύνους στην ασφάλεια των 27.

Το θέμα απασχόλησε το Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε, στην σκιά και της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες. Οι 27 αποφάσισαν ταχύτερες και πιο συντονισμένες επιστροφές παράτυπων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, συνεργασία των κρατών μελών στο πλαίσιο της εσωτερικής ασφάλειας της Ε.Ε και συντονισμό για αντιμετώπιση τρομοκρατικών επιθέσεων από εξτρεμιστές ισλαμιστές.

«Ήταν κάλεσμα αφύπνισης, το πώς ένας τρομοκράτης στις Βρυξέλλες που ήρθε από την Τυνησία, ένας Τυνήσιος πολίτης που ήρθε στην Ε.Ε πριν από 12 χρόνια, ήταν εδώ από το 2011 χωρίς δικαίωμα παραμονής και με την αίτηση ασύλου του να έχει απορριφθεί επανειλημμένως. Τώρα δεν είναι η ώρα για παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, αλλά αυτό πρέπει να είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για όλους μας.», σημείωσε η Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ,Ylva Johansson.

Στο μικροσκόπιο των αρχών των 27 μπήκαν ξανά ύποπτοι για διασυνδέσεις με την ισλαμιστική τρομοκρατική, την ώρα που η Ευρωπαία Επίτροπος αποκάλυπτε ότι η ριζοσπαστικοποίηση στο διαδίκτυο γίνεται πλέον όλο και σε πιο νεαρές ηλικίες, ακόμη και από 11 ετών.

«Είναι σημαντικό τα άτομα που θα μπορούσαν να αποτελούν απειλή για την ασφάλεια των πολιτών μας, για την Ένωσή μας, να επιστρέφουν (στις χώρες τους) αμέσως.», σημείωσε η κ. Johansson

Στο πλαίσιο του συναγερμού που σήμανε στην Ευρώπη, οι αρχές όλων των κρατών παραμένουν σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας ανταλλάζοντας πληροφορίες για ύποπτα πρόσωπα, ενώ σε συντονισμό προχωρούν και στην αύξηση των ελέγχων και των μέτρων που λαμβάνουν.

«Από τη συζήτηση φάνηκε η σημασία της συνεργασίας των υπηρεσιών πληροφοριών σε ευρωπαικό επίπεδο, του διαλόγου για τα μέτρα αστυνόμευσης που μπορεί να είναι απαραίτητα στην κάθε χώρα, καθώς και της ανταλλαγής καλών πρακτικών και εισηγήσεων.», ανέφερε η Υπουργός Δικαιοσύνης, Άννα Κουκκίδη Προκοπίου.

Δρακόντεια τα μέτρα σε πλατείες, κεντρικές οδούς και περιοχές που κρίνονται ως υψηλού κινδύνου σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε, ενώ υπό τον φόβο επιθέσεων άρχισαν να αναβάλλονται και μεγάλα γεγονότα, που ίσως αποτελούσαν στόχους. Μεταξύ αυτών και τα ευρωπαικά βραβεία μουσικής MTV Awards, που θα διεξάγονταν στις 5 Νοεμβρίου στο Παρίσι. Στη Γαλλία, μετά από ταυτόχρονες απειλές για βόμβα, εκκενώθηκαν και σήμερα 14 αεροδρόμια αλλά και οι Βερσαλλίες.

Παγκόσμια προειδοποίηση

Κινδυνεύετε και πρέπει να λάβετε μέτρα για προστασία σας όπου κι αν βρίσκεστε σε ολόκληρο τον κόσμο προειδοποιεί το State Department τους αμερικανούς πολίτες, σε μια πρωτοφανή κίνηση, που φανερώνει την κλιμακούμενη ανησυχία που επικρατεί.

«Συμβουλεύουμε τους αμερικανούς πολίτες λόγω των αυξανόμενων εντάσεων σε πολλές περιοχές ανά τον κόσμο, την πιθανότητα τρομοκρατικών επιθέσεων, διαδηλώσεων ή βίαιων ενεργειών εναντίον αμερικανών πολιτών και συμφερόντων, να βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση.», σημείωσε ο Εκπρόσωπος του State Department, Matthew Miller.

Πρεσβεία και προξενεία των Ηνωμένων Πολιτειών γίνονται καθημερινά στόχος επιθέσεων από διαδηλωτές.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *